Poate situatia actuala sa ne faca mai constienti de risipa alimentara ? este tema eurodezbaterii ce va avea loc in cursul zilei de maine, 27 Mai 2020 ora 14:00, pe platforma Zoom

Participantii sunt reprezentanti din cele 6 tari partenere ale Proiectului Respect mancarii!, respectiv:

La eurodezbatere vor fi prezenti 6 membri ai juriului, cate un reprezentant din fiecare tara partenera a Proiectului si un moderator.

Constientizarea deseurilor alimentare inseamna, de asemenea si constientizarea asupra impactului global al risipei de alimente:

– Deseurile alimentare determina extinderea agro industriei prin despaduriri;

– Despaduririle duc la raspandirea coronavirusului;

Cetatenii din UK isi gestioneaza alimentele mai bine in aceasta perioada : fac lista de cumparaturi inainte de a merge la magazin, gestioneaza alimentele pe care le au deja in frigider si inventeaza noi preparate cu alimentele pe care le au deja in casa.[i]

Aceasta abordare a dus la o scadere cu 34% a deseurilor de cartofi, paine, carne de pui si lapte.

Analistii considera ca limitarea deseurilor alimentare va ramane o prioritate si dup ace regulile de restrictive vor fi ridicate si disponibilitatea produselor alimentare nu va mai fi o problema presanta.

Aproape 64% dintre consumatori au declarant ca in present se conctereaza mai mult pe diminuarea risipei alimentare si probabil vor continua sa faca acest lucru si in viitor, in timp ce 45% dintre ei au mentionat faptul ca fac alegerile lor in domeniul alimentar este accesat pe durabilitate si vor continua sa faca acest lucru. Sondajul a fost realizat pe un numar de 3.000 de consumatori din 15 tari.[ii]

Criza provocata de coronavirus va determina ca mai mult de un sfert de milliard de oameni sa ajunga in pragul infometarii, cu exceptia cazului in care se vor lua masuri rapide pentru a oferi hrana si Ajutor umanitar pentru regiunile cele mai expuse riscului, au avertizat reprezentantii ONU cat si alti experti.

Aproximativ 265 milioane de oameni din intreaga lume se vor confrunta cu o nesiguranta alimentara acuta pana la sfarsitul acestui an, ducand astfel la o dublare a numarului de 130 milioane de oameni cat au fost estimate anul trecut ca vor suferi de deficient alimentare severe.[iii]

[i] https://wrap.org.uk/content/citizens-and-food-covid-19-lockdown

[ii] https://inews.co.uk/news/consumer/covid-19-cooking-consumers-will-avoid-food-waste-pandemic-2841313

[iii] https://www.theguardian.com/world/2020/apr/21/global-hunger-could-be-next-big-impact-of-coronavirus-pandemic

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal