Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici. Conferă culoarea albastră, şi este admis a se folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, într-o gamă diversă de produse, cum sunt: băuturile alcoolice şi nealcoolice, produse conservate din fructe şi legume, deserturi pe bază de grăsimi, fructe sau lapte, prăjituri, biscuiţi, napolitane, snacksuri, produse de cofetărie, preparate şi conserve din peşte, brânză topită, sosuri, condimente, muştar, suplimente alimentare şi preparate dietetice etc.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 15 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 15 mg/kg corp.
Doza de încorporare în alimente: 50-100 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Doza de încorporare în alimente
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Concentraţiile utilizate în alimente duc rar la reacţii alergice, însă acest colorant foarte solubil în apă poate funcţiona şi ca eliberator de histamină, intensificând simptomele caracteristice astmului.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: În combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii. Unul dintre produşii săi de descompunere poate duce la apariţia leucemiei, când este prezent în cantităţi ridicate.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.