ANPC a dat amenzi de peste 270.000 de lei în urma controalelor privind comercializarea dispozitivele cu fascicul luminos tip laser, în zona București-Ilfov

  1. Acasă
  2. Comunicate de presă
  3. ANPC a dat amenzi de peste 270.000 de lei în urma controalelor privind comercializarea dispozitivele cu fascicul luminos tip laser, în zona București-Ilfov
În urma controalelor inițiate de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), pe piața dispozitivelor cu laser, cu potențial pericol la utilizare, comisarii ANPC au verificat comercializarea, în zona București-Ilfov, a acestor instrumente.
Referitor la informațiile apărute în spațiul public pe această temă, trebuie menționat, în primul rând, ca o avertizare pentru părinți, că aceste obiecte nu sunt jucării. Mai mult, pe ambalajul acestora este precizat clar că ele sunt interzise copiilor, iar pentru adulți acesta conține avertizări în legătură cu utilizarea care poate fi periculoasă în general, indiferent de vârsta celui care le folosește.
Ca atare, urmând procedura de verificare, comisarii ANPC au aplicat sancțiuni în valoare de 274.000 de lei și, de asemenea, au fost oprite definitiv de la comercializare produse notificate prin Sistemul de alertă rapidă RAPEX al Uniunii Europene, 13.662 bucăți, în valoare de peste 47.000 de lei.

Dintre abaterile constatate în timpul verificărilor, menționăm:

  • Prezența spre vânzare a unor produse interzise comercializării, deoarece utilizate în condiții normale, acestea pot pune în pericol viața sau securitatea consumatorilor (produse notificate prin Sistemul RAPEX)
  • Prezența la comercializare a unor produse care nu aveau eticheta și avertizările de utilizare traduse în limba română și nici alte elemente de caracterizare (nefiind notificate prin Sistemul RAPEX)

Citește și:

Datele de expirare și reducerea risipei alimentare !

În vederea verificării potențialului periculos al fasciculului luminos dezvoltat de dispozitivele care nu au fost notificate prin Sistemul RAPEX și a testării acestora, vor fi realizate analize speciale în cadrul unui laborator autorizat de profil, urmând ca rezultatele acestora să fie făcute publice.
ANPC precizează că verificările în locurile de comercializare vor continua la nivelul întregii țări, în cazul acestor dispozitive, urmând a se lua, mai departe, măsurile care se impun.
Sursa: ANPC

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Meniu