Comisia publică orientări privind fluxul liber al datelor fără caracter personal

Comisia Europeană a publicat noi orientări referitoare la interacțiunea dintre fluxul liber al datelor fără caracter personal și normele UE privind protecția datelor.

Ca parte a Strategiei privind piața unică digitală, noul Regulament privind fluxul liber al datelor fără caracter personal, care a început să se aplice în statele membre, va permite stocarea și prelucrarea datelor pe întreg teritoriul UE, fără aplicarea unor restricții nejustificate. Scopul orientărilor publicate astăzi este de a-i ajuta pe utilizatori, în special întreprinderile mici și mijlocii, să înțeleagă interacțiunea dintre acest nou regulament și Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), mai ales atunci când seturile de date includ atât date cu caracter personal, cât și date fără caracter personal.

Citește și:

Cum estimăm cel mai corect porțiile pentru o singură masă?

Împreună cu Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), care a început să se aplice în urmă cu un an, noul Regulament privind fluxul liber al datelor fără caracter personal oferă un cadru juridic și de afaceri stabil în materie de prelucrare a datelor. Noul regulament împiedică țările UE să adopte legi care impun în mod nejustificat obligația ca datele să fie păstrate exclusiv pe teritoriul național. Este prima reglementare de acest fel din lume. Noile norme oferă întreprinderilor mai multă securitate juridică și le sporesc încrederea, permit IMM-urilor și întreprinderilor nou-înființate să dezvolte cu mai mare ușurință noi servicii inovatoare, să profite de cele mai bune oferte de servicii de prelucrare a datelor de pe piața internă și să își extindă activitatea la nivel transfrontalier.

Orientările publicate astăzi oferă exemple concrete cu privire la felul în care ar trebui aplicate normele în situația în care o întreprindere prelucrează seturi de date care includ atât date cu caracter personal, cât și date fără caracter personal. Sunt explicate, de asemenea, conceptele de `date cu caracter personal` și de `date fără caracter personal`, precum și conceptul de `seturi de date mixte`; sunt enumerate principiile liberei circulații a datelor prevăzute atât de Regulamentul general privind protecția datelor, cât și de Regulamentul privind fluxul liber al datelor fără caracter personal și se explică faptul că ambele regulamente împiedică aplicarea cerințelor de localizare a datelor. și este abordată noțiunea de portabilitate a datelor în sensul Regulamentului privind fluxul liber al datelor fără caracter personal. Orientările includ și obligațiile în materie de autoreglementare prevăzute de cele două regulamente.

Citește și:

Apel 112 – Aplicatia pentru localizarea apelantilor la 112

Context

Comisia a prezentat, în septembrie 2017, ca parte a discursului președintelui Jean-Claude Juncker privind starea Uniunii, un cadru pentru fluxul liber al datelor fără caracter personal, menit să deblocheze întregul potențial al economiei europene a datelor și al Strategiei privind piața unică digitală. Noul regulament a început să se aplice ieri, 28 mai. În temeiul noilor norme, Comisia trebuia să publice orientări privind interacțiunea dintre acest regulament și Regulamentul general privind protecția datelor (RGPD), în special privind seturile de date care includ atât date cu caracter personal, cât și date fără caracter personal.

Normele privind fluxul liber al datelor fără caracter personal sunt convergente cu normele existente privind libera circulație și portabilitatea datelor cu caracter personal pe teritoriul UE. Aceste norme:

  • Asigură fluxul liber al datelor la nivel transfrontalier: Noile norme stabilesc un cadru pentru stocarea și prelucrarea datelor pe teritoriul UE, împiedicând aplicarea de restricții în materie de localizare a datelor. Statele membre vor avea obligația de a informa Comisia cu privire la orice restricții în materie de localizare a datelor care sunt încă în vigoare sau sunt prevăzute a fi introduse, urmând ca aceasta din urmă să analizeze dacă astfel de restricții sunt justificate. Cele două regulamente vor avea o acțiune conjugată pentru a permite fluxul liber al datelor cu caracter personal sau fără caracter personal, creând astfel un spațiu comun european al datelor. În cazul unui set de date mixte, dispoziția din RGPD care garantează fluxul liber al datelor cu caracter personal se va aplica datelor cu caracter personal din cadrul setului de date, iar principiul fluxului liber al datelor fără caracter personal se va aplica datelor fără caracter personal din setul respectiv.

Citește și:

Safety Gate: Sistemul de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase

  • Asigură disponibilitatea datelor în vederea controlului reglementar: Autoritățile publice vor putea avea acces la datele necesare pentru desfășurarea activităților lor de examinare și de control de supraveghere, indiferent de locul în care sunt stocate sau prelucrate aceste date pe teritoriul UE. Statele membre îi pot sancționa pe utilizatorii care nu oferă unei autorități competente, la cererea acesteia, acces la datele stocate într-un alt stat membru.
  • Încurajează elaborarea unor coduri de conduită pentru serviciile de cloud până la sfârșitul lunii noiembrie 2019, acestea urmând să permită trecerea mai ușoară a utilizatorilor de la un furnizor de servicii de cloud la altul. Mulțumită acestei măsuri, piața serviciilor de cloud va deveni mai flexibilă, iar serviciile de date în UE vor fi disponibile la prețuri mai accesibile.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal