- Mandatul general îl autorizează pe mandatar să efectueze numai acte de conservare și de administrare;
- Pentru a încheia acte de înstrăinare sau grevare, tranzacții ori compromisuri, pentru a putea intenta acțiuni în justiție, mandatarul trebuie să fie împuternicit în mod expres (mandat special).
Care sunt obligațiile mandatarului?
- executarea mandatului: mandatarul nu poate să depășească limitele stabilite prin mandat.
- diligența: dacă mandatul este cu titlu oneros mandatarul este ținut să execute mandatul cu diligența unui bun proprietar.
Dacă mandatul e cu titlu gratuit mandatarul este obligat să-l îndeplinească cu diligența pe care o manifestă în propriile afaceri;
- să dea socoteală: orice mandatar este ținut să dea socoteală despre gestiunea sa și să remită mandantului tot ceea ce a primit în temeiul împuternicirii sale;
- substituirea făcută de mandatar: mandatarul este ținut să îndeplinească personal mandatul, cu excepția cazului în care mandantul l-a autoriza expres să-și substituie o altă persoană în executarea în tot sau în parte amandatului.
Care sunt obligațiile mandantului?
- să pună la dispoziția mandatarului mijloacele necesare executării mandatului;
- mandantul este obligat să repare prejudicial suferit de către mandatar în executarea mandatului;
- dacă mandatul este cu titlu oneros mandantul este obligat să plătească mandatarului remunerația, chiar și în cazul în care, fără culpa mandatarului, mandatul nu a putut fi executat.