Cărți de identitate și documente de ședere securizate: Comisia salută votul Parlamentului

Parlamentul European și Consiliul au votat un nou regulament, care va consolida securitatea cărților de identitate și a documentelor de ședere în întreaga Uniune Europeană. Cărțile de identitate cu elemente de securitate scăzută din unele state membre, care continuă să emită cărți de identitate pe suport de hârtie, reprezintă un risc de securitate grav, deoarece pot fi ușor falsificate și ar putea fi utilizate de teroriști și de alți infractori pentru a pătrunde în UE. Regulamentul va introduce standarde comune minime de securitate, astfel încât cărțile de identitate să fie sigure și fiabile.

Citește și:

Risipa de alimente poate însemna și risipă de bani !!!!

Elementele de securitate ale cărților de identitate vor fi aliniate cu cele ale pașapoartelor, întrucât ambele tipuri de documente de călătorie vor conține începând de acum un cip fără contact, foarte securizat, cu fotografia și amprentele titularului. Statele membre vor începe să elibereze noile cărți de identitate peste doi ani. Cărțile de identitate aflate acum în circulație care nu sunt conforme cu noile standarde vor trebui să fie înlocuite în termen de cinci sau zece ani, în funcție de nivelul lor de securitate. Vor fi exceptate cărțile de identitate eliberate pentru persoane în vârstă de peste 70 de ani.

Noile norme nu vor obliga statele membre să elibereze cărți de identitate: fiecare stat va continua să decidă dacă să le elibereze pe bază voluntară sau obligatorie sau să nu elibereze deloc cărți de identitate. Statele membre pot menține caracteristicile naționale legate de design al cărților de identitate și serviciile de e-guvernare aferente. Cu toate acestea, toate noile cărți de identitate vor trebui să respecte noile standarde de securitate.

Citește și:

Măsuri dispuse de ANSVSA pentru perioada premergătoare Sărbatorilor Pascale

Etapele următoare

Propunerea trebuie să fie adoptată și de Consiliu.

Context

La 17 aprilie 2018, Comisia a propus, în cadrul acțiunilor sale orientate către o uniune a securității efectivă și reală, îmbunătățirea elementelor de securitate ale cărților de identitate ale cetățenilor UE și ale permiselor de ședere ale membrilor de familie care provin din afara UE.

Potrivit estimărilor, 80 de milioane de europeni dețin în prezent cărți de identitate care nu pot fi citite automat și care nu sunt prevăzute cu elemente biometrice de identificare. În aceste condiții, obiectivul propunerii este să împiedice utilizarea documentelor frauduloase, care pot fi folosite inclusiv de teroriști și infractori pentru a intra în UE din țări terțe.

Sursa: Comisia Europeana

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

Consumați fructe și legume zilnic?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal