Campanie Talharii InfoCons Protectia Consumatorilor - Protectia Consumatorului
Campanie Talharii InfoCons Protectia Consumatorilor – Protectia Consumatorului

Campanie de prevenire a tâlhăriilor

 Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii, la data de 27.06.2013, a lansat Campania de prevenire a tâlhăriilor la nivel naţional, la care au fost invitaţi şi reprezentanţii mass-media. În cadrul activităţilor preventive sunt angrenaţi şi poliţiştii de proximitate din cadrul structurii de ordine publică.

TALHARIA PRIN SMULGERE DE OBIECTE

– forme de manifestare –

Peste 50% dintre fapte sunt comise în oraşe – se înregistrează o  concentrare a acestui gen de criminalitate în zonele cu o mai mare aglomerare urbană.

Creşterea numărului de tâlhării în perioada sezonului cald (lunile mai – septembrie), explicaţia fiind că ţinuta lejeră de vară permite expunerea bijuteriilor şi a telefoanelor mobile, ceea ce suscită interesul tâlharilor şi facilitează acţiunea infractorilor.

Strada este locul predilect de comitere a acestor infracţiuni, fie în plină zi – în zonele central ale oraşelor, fie noaptea – pe străduţe lăturalnice şi prost iluminate de la periferie.

Peste jumătate dintre tâlhării se comit ziua, iar dintre acestea marea majoritate (80%) au loc la ore de vârf.

Autorii:

  • sunt bărbaţi tineri, sub 25 de ani;
  • nivelul de şcolarizare este extrem de scăzut, marea majoritate având cel mult studii gimnaziale;
  • cei mai mulţi dintre ei nu au nici o ocupaţie;
  • au domiciliul în localitate sau în localităţile limitrofe;
  • în majoritatea cazurilor, acţionează singuri sau, în puţine situaţii, sunt ajutaţi de un complice;
  • agresorii nu cunosc victima înainte de infracţiune, fapta comisă având un caracter spontan;
Campanie Talharii InfoCons Protectia Consumatorilor - Protectia Consumatorului
Campanie Talharii InfoCons Protectia Consumatorilor – Protectia Consumatorului

Moduri de operare:

Cel mai frecvent, autorii acţionează rapid, venind în fugă din spatele victimei sau apropiindu-se din sens opus şi smulgând obiectul vizat. Fiind comise în spaţii deschise, autorii au posibilitatea de a se îndepărta cu uşurinţă de victimă, pierzându-se în mulţime sau dispărând pe străduţe lăturalnice, înainte ca victima să poată reacţiona.

În alte situaţii autorii abordează victima sub diverse pretexte şi apoi acţionează cu rapiditate, bazându-se pe surprinderea acesteia.

În cazul smulgerilor comise în mijloacele de transport, autorii acţionează în staţii, când uşile se deschid, victima rămânând ulterior blocată înăuntru, un factor favorizant fiind aglomeraţia la urcarea şi coborârea din acestea.

În staţiile de transport în comun, autorul studiază cu atenţie victima, în timp ce aceasta este în aşteptare, având posibilitatea de a acţiona atunci când persoana vizată nu este atentă sau când urcă în autobuz.

 

          De regulă, victimile acestui gen de infracţiuni sunt femeile, acestea fiind cel mai frecvent deposedate prin smulgere de telefonul mobil,  bijuterii sau genţi.

 

FII PRUDENTĂ! POŢI PREVENI TÂLHĂRIA

 

Scopul campaniei are în vedere creşterea gradului de informare cu privire la modalităţile de prevenire a tâlhăriilor şi se derulează în municipiul Bucureşti precum şi în judeţe, în perioada sezonului cald.

Modalităţi de prevenire a tâlhăriilor:

Manifestarea unui grad sporit de atenţie atunci când vă aflaţi pe stradă! Evitarea transmiterii de mesaje sau a vorbitului la telefon, a accesării Internetului, a reţelelor de socializare sau citirea presei.

Purtarea poşetei pe umăr, lipită de corp şi protejată cu braţul.

Prudenţă faţă de persoanele care vă abordează sub diverse pretexte sau vor să vă distragă atenţia.

Evitarea plimbărilor şi a deplasărilor la ore târzii prin parcuri, locuri izolate sau întunecoase.

Refuzul de a urca în lift cu persoane necunoscute.

Atenţie sporită la intrarea în imobil pentru a observa din timp eventuale persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracţiuni.

Evitarea utilizării telefonului mobil la urcarea sau coborârea din autoturism.

OFIŢER COORDONATOR

POLIŢIA DE PROXIMITATE

Comisar şef de poliţie

POPA GHEORGHE

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal