Curentul `bio` s-a raspandit foarte mult in ultimii ani. Motivati de dorinta de a trai mai sanatos, multi oameni incearca in primul rand sa acorde o mai mare atentie alimentelor pe care le mananca. Sa aruncam, dar, o privire mai atenta asupra produselor `bio` si sa intelegem mai bine ce inseamna acestea.

Potrivit reglementarilor Comisiei Europene, un produs alimentar este considerat organic daca cel putin 95% din ingredientele sale sunt organice.   Agricultura organica presupune cresterea granelor, fructelor si legumelor fara pesticide de sinteza, fara tratamente chimice. Acestea trebuie sa provina din seminte care nu au fost modificate genetic.   Pentru agricultura eco, pregatirea pamantului ce urmeaza a fi cultivat dureaza aproximativ doi-trei ani, timp in care comisii ale organismelor de certificare fac inspectii regulate.   Recolta nu este prelucrata cu niciun produs chimic.   Eventualii conservanti utilizati trebuie să fie naturali, obtinuti pe cale ecologica.   Carnea organica, la fel ca şi laptele si ouale organice trebuie sa provina de la animale crescute cu mancare organica, fara hormoni si fara antibiotice.

Acum ca stim ce presupune, tehnic, un produs bio, putem sa ne interesam mai bine despre provenienta produselor pe care le mancam. Desi, curentul `bio` sustine aceste produse in detrimentul celor traditionale, exista voci care considera ca primele nu sunt semnificativ mai bune decat cele de pe urma. Astfel, un studiu al The Food Standards Agency din Marea Britanie releva ca diferentele nutritive dintre cele doua categorii, nu sunt semnificative.

Cu toate ca opiniile specialistilor in domeniu sunt impartite, un lucru este cert: bio sau nu, produsele care nu sunt sanatoase trebuie evitate – carnea rosie, grasimile saturate de origine animala si zaharul, trebuie evitat a fi consumate in mod regulat.

Sursa: Rares Chiriac

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal