Bacteria Listeria monocytogenes și cum o putem evita

Listeria monocytogenes este o bacterie gram pozitivă care se regăsește frecvent în mediul înconjurător atât la sol, în produsele vegetale, căt și în fecalele animalelor.

Acest germen poate provoca o afecțiune infecțioasă denumită listerioză, care apare în special odată cu transmiterea Listeriei monocytogenes prin intermediul produselor alimentare contaminate cum ar fi laptele insuficient pasteurizat, brânzeturile, carnea insuficient gătită, produse de pescuit, diverse produse alimentare gata pentru consum precum și fructele sau legumele care nu sunt spălate corespunzator înainte de a fi consumate.

Citește și:

Compostați resturile alimentare !

În cazul listeriozei există o varietate în ceea ce privește severitatea cazurilor de boală, de la statutul de purtător temporar asimptomatic, până la răspândirea acută, bruscă a bacteriilor în torentul sangvin (bacteriemie).

Unele persoane pot prezenta simptome precum febră, dureri musculare, greață, vomă și dureri gastrice, dar în cazul în care bacteria reușește să pătrundă la nivelul sistemului nervos, simptomatologia poate fi mult mai severă.

Listerioza afectează cel mai adesea nou-născuții, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și persoanele cu un sistem imunitar scăzut.

În cazul femeilor însărcinate această boală poate avea ca și consecințe nașterea prematură sau avortul.

Având în vedere rezistența acestui germen precum și capacitatea lui de a se multiplica inclusiv în condiții de refrigerare, Listeria monocytogenes reprezintă o provocare pentru industria alimentară atât la nivel național cât și la nivel mondial.

Citește și:

Consumați pastile când sunteți răcit? Puteți găsi și 18 E-uri într-un comprimat!

În momentul în care consumatorul constată sau suspicionează că a achiziționat un produs contaminat este recomandat ca acesta să nu consume produsul respectiv și să se adreseze autorităților statului cu responsabilități în ceea ce privește controlul și expertiza produselor alimentare, precum și de protecție a consumatorului, în vederea demarării de investigații specifice și luării tuturor măsurilor care se impun.

De asemenea, aceștia se pot adresa comerciantului de la care a achiziționat produsul care este obligat, în cazul în care suspiciunea este confirmată că în baza procedurilor de retragere/rechemare să preia produsele și să restituie contravaloarea acestora.

În cazul în care consumatorul consideră că drepturile sau sănătatea i-au fost afectate sau identifică o culpă a uneia dintre părți implicate în raport cu interesele lui, acesta are dreptul să se adreseze instanțelor de judecată sau, în funcție de situație, altor instituții ale statului.

Citește și:

Știați că vizionatul excesiv la televizor poate declanșa copiilor Autism Virtual?

Avănd în vedere incidentele alimentare recente, repetate și care au fost mediatizate, generate de prezența bacterier Listeria monocytogenes în produsele de file de somon afumat, ANSVSA a dispus realizarea unor controale tematice în acest sens.

Totodată, serviciile veterinare au dispus măsura de reținere oficială a cantități de 134 kg de produse și aplicarea de sancțiuni contravenționale, în conformitate cu HG 984/2005, cu modificările și completările ulterioare, în valoare totală de 42.000 lei.

De la momentul declanțării acestor acțiuni de control și pănă în prezent, au fost retrase de la comercializare 96,77 kg de produse din loturile unde a fost depistată prezența bacteriei Listeria monocytogenes, produse care au fost denaturate și dirijate către o unitate specializată de neutralizare.

Citește și:

Ești asigurat? Cum te-ai asigurat? Ai citit contractul de asigurare?

– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!

– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!

Nr. de tel – 021.9615 sau *9615

Whats App – 0732.008.969

Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal