Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Am invitat-o pe Doamna Doctor Laura Humă – Medic Rezident Medicină Internă la Spitalul Universitar de Urgență București, pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.
“Pasiunea pentru nutriție a venit recent în viața mea și doresc să vă mulțumesc pentru această invitație. Ca să fiu sinceră, nu mereu am pus în practică ceea ce învățam, până la un punct când a devenit cu adevărat o pasiune. Moment în care mi-am schimbat stilul de viață și dieta de zi cu zi și am văzut rezultatele pe propria-mi piele.”
Care este impactul asupra sănătății copiilor, dacă acest tip de alimente ultraprocesate se regăsesc în alimentația celor mici încă de la vârste fragede ?
Dr. Laură Humă – „Există un risc foarte mare atunci când consumăm alimente ultraprocesate, mai ales în rândul copiilor. Există un impact negativ, fiind bogate in zaharuri, în grăsimi, în aditivi, , sărace în nutrienți esențiali, duc la creșterea riscului de obezitate , de diabet, de tulburări cognitive, pot afecta performanța școlară a copiilor. Dar cel mai important lucru, eu consider că este faptul că le oferim un obicei greșit încă de la o vârstă fragedă. „