Alimentele ultraprocesate sunt cele care trec prin mai multe etape de prelucrare industrială și conțin adesea ingrediente care nu se găsesc de obicei în bucătărie. Aceste alimente sunt concepute pentru a fi convenabile, gustoase și pentru a avea o durată lungă de valabilitate.
Consumul de alimente ultraprocesate este strâns legat de diverse probleme de sănătate. Cercetările indică faptul că dietele bogate în acest tip de alimente sunt asociate cu un risc crescut de obezitate, boli cardiovasculare și diabet de tip 2.
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă
OIPA (Organizația Interprofesională a Producătorilor de Legume și Fructe) este o organizație interprofesională din România, înființată cu obiectivul principal de a reprezenta și promova interesele producătorilor din sectorul legume-fructe. Prin angajamentul său neobosit pentru dezvoltarea durabilă a sectorului legume-fructe, OIPA Legume Fructe se impune ca un pilon esențial în sprijinirea producătorilor din România, promovând în același timp potențialul imens al agriculturii românești pe scena națională și internațională.
În cadrul rubricii InfoCons Protecția Consumatorului – Specialistul îți răspunde, l-am invitat să ne răspundă la cateva întrebări, pe Dl. Vlad Gheorghe, Președinte OIPA Legume Fructe .
Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?
Dl. Vlad Gheorghe –„ E posibil ca acea combinație după care sunt făcute rețetele în laborator, să fie cu predilecție pentru a atrage consumatorul să consume cantități mai mari din acele alimente.
Înainte, la sfatul bunicii, mergeam la alimentară și luam decât zahăr și ulei. În rest, totul se gospodărea în casă. Profit de acest lucru și transmit consumatorilor, să revenim la cămara pe care o aveau buncii noștri. Acolo să găsim un borcan de zacuscă, de gem, zahărul, dulceața. Ar trebuie ca 60% din produsele dulci pe care le consumăm, să ni le fabricăm în casă. În borcanele noastre de acasă știm că ajung fructe și legume.”