E141 – complecşi de cupru ai clorofilelor

Ce este aditivul alimentar E141 ?

E141, cunoscut și sub numele de complexe de cupru și clorofile, este un aditiv alimentar naural utilizat în principal pentru proprietățile sale colorante.  Ca și colorant alimentar oferă culoarea verde și este apreciat pentru stabilitatea și nuanța sa vibrantă, ceea ce îl face o alegere populară în industria alimentară. Are formula moleculară de forma C34H34CuN4O.

E141 este derivat din clorofilă, pigmentul verde natural care se gaseste in plante. În forma sa naturală, clorofila nu este foarte stabilă, mai ales când este expusă la lumină și căldură. Pentru a depăși această instabilitate, clorofila poate fi transformată în compuși mai stabili printr-un proces care implică cuprul.

Complexele de cupru rezultate sunt clasificate în două tipuri principale: E141(i)- clorofilele și E141(ii) clorofiline.

Diferența principală dintre cele două este că clorofilele sunt solubile în ulei, în timp ce clorofilinele sunt solubile în apă, extinzându-și aplicațiile în diferite produse alimentare.

Culoarea aditivului alimentar E 141 poate varia de la albastru-verde la verde închis, în funcție de sursă. Produsul conține alți pigmenți, precum carotenoizii, precum și grăsimi și ceară derivate din materialul sursă.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari  ? Care este doza zilnică recomandată ?

 

Siguranța E141 a fost evaluată de către diferite autorități de sănătate și siguranță alimentară. Potrivit Autorității Europene pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) și Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite, E141 este considerat sigur pentru consum în limitele reglementate. Aceste autorități au stabilit niveluri ale dozei zilnice acceptabile (ADI) pentru a asigura siguranța consumatorilor.

  • Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 15 mg/kg corp.
  • Doza maximă de includere: 100 mg/kg

Este sigur de folsit în alimentele pentru copii în limitele impuse.

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E 141 ?

Aditivul alimentar E141 este folosit predominant ca și colorant alimentar. Însă poate fi folosit într-o gamă largă de produse, inclusiv:

  • Produse de cofetărie: oferă nuanța verde bomboanelor, jeleurilor și altor tipuri de dulciuri.
  • Băuturi răcoritoare, sucuri de fructe dar și băuturi alcoolice.
  • Produse lactate: înghețata și iaurtul.
  • Alimente procesate: sosuri, supe și legume conservate.

În afară de aplicațiile în industria alimentară, E141 se folosește și în industria cosmeticelor, a produselor farmaceutice și a anumitelor produse de îngrijire personală, valorificându-și proprietățile de colorare și stabilitatea.

Producătorii de alimente care utilizează E141 în procesul de productie trebuie să respecte cerințele stricte de etichetare, asigurând transparența și permițând consumatorilor să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Citește și – Ghidul Consumatorului Privind Perioada de Valabilitate a Produselor Cosmetice

 

Contraindicații și riscuri 

Considerat în general sigur,în contextul în care cuprul din el este legat ferm și este puțin probabil să fie dăunător.

Comisia Europeană recunoaște ca fiind sigur statutul aditivului alimentar E141 dar subliniază că lipsește o evaluare completă a siguranței. Este nevoie de mai multe date despre modul în care organismul absoarbe, distribuie și elimină E141, precum și potențialele efecte pe termen lung.

Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.

Citește și – Comisia Europeană a propus actualizarea normelor UE cu privire la protecția consumatorilor

 

Limitarea cantității aditivului alimentar E141 în alimentație

Fiind un aditiv natural,  sigur pentru consum , dacă aportul zilnic este limitat, nu necesită căutarea unor alternative în înlocuirea sau limitarea sa. Având în vedere preocupările legate de coloranții sintetici, există un interes din ce în ce mai mare pentru coloranții naturali.. Aceste opțiuni naturale câștigă popularitate, în special pe piețele de produse ecologice.

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Citește și – E140 – Clorofilele

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/ – Autoritatea Europeană pentru siguranța Alimentelor

https://www.europarl.europa.eu/ – Parlamentul European