e140

Ce este E140 clorofila ?

E140, clorofilele, sunt pigmenți naturali care se găsesc predominant în plante și alge. Acești pigmenți sunt responsabili pentru colorarea verde a țesuturilor plantelor și joacă un rol crucial în fotosinteză, permițând plantelor să absoarbă energia din lumină.

E140 este admis a se folosi în orice tip de aliment. Este un colorant solubil în apă. Utilizarea clorofilei ca și colorant alimentar a câștigat o atenție semnificativă datorită originii sale naturale și a potențialelor beneficii pentru sănătate.

Sursele primare de clorofilă pentru extracția industrială a E140 includ algele, spanacul, pătrunjelul, urzica și alte legume cu frunze verzi.

Care este doza zilnică recomandată pentru E140 ?

În Uniunea Europeană, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) a aprobat clorofilele pentru utilizare ca aditivi alimentari sub codul E140. Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recunoaște, de asemenea, clorofilele ca fiind sigure pentru utilizare în alimente).

Aceste aprobări de reglementare se bazează pe evaluări cuprinzătoare ale siguranței și eficacității lor ca și coloranți alimentari.

EFSA a concluzionat că,  E140, clorofilele, sunt constituenți dietetici naturali, care sunt prezenți în concentrații relativ mari într-un număr de alimente. În plus, expunerea rezultată din utilizarea E 140 ca aditiv alimentar este mai mică decât expunerea la clorofile din dieta obișnuită și a concluzionat că la nivelurile de utilizare raportate, E 140, nu prezintă probleme de siguranță în ceea ce privește utilizarea sa curentă ca și aditiv alimentar.

Acest aditiv este admis in alimentele pentru copii in limitele impuse.

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

În ce produse se regăsește aditivul alimentar E140 ?

E140 este folosit în mod obișnuit într-o varietate de alimente și băuturi pentru a îmbunătăți sau restabili culoarea verde care se poate pierde în timpul procesării (cum ar fi în mazărea conservată sau bomboanele cu mentă).

Iată câteva exemple de produse care pot conține E140:

  • Bomboane și gumă de mestecat: E140 poate fi folosit pentru a da o culoare verde bomboanelor de mentă, jeleurilor și gumei de mestecat.
  • Produse de patiserie, în produsele de copt, cum ar fi prăjiturile și pâinea, pentru a le da o culoare verde.
  • Băuturi precum sucurile, băuturile pentru sportivi și băuturile energizante.
  • Înghețată și iaurt înghețat
  • Produse sărate precum murăturile, măslinele și sosurile .
  • Săpunuri
  • Suplimente alimentare: clorofila este uneori vândută ca supliment alimentar, deși există dovezi științifice limitate care să susțină beneficiile sale pentru sănătate.

Este important de reținut că E140 este în general considerat sigur pentru consum de către organismele de reglementare din întreaga lume.

Dacă sunteți îngrijorat de prezența E140 într-un anumit produs alimentar, puteți verifica oricând eticheta ingredientelor. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Citește și – E110Galben sunset FCF

 

Contraindicații și riscuri

Originea naturală a E140 atrage consumatorii care sunt din ce în ce mai atenți la coloranții sintetici, care sunt adesea asociați cu riscuri pentru sănătate.

Dincolo de proprietățile lor colorante, clorofilele sunt asociate cu mai multe beneficii pentru sănătate. Studiile sugerează că, clorofilele pot avea proprietăți antioxidante, antiinflamatorii și antimutagene. De exemplu, mai mute studii publicate pe platformele medicale au indicat că, clorofilina se poate lega de potențialii cancerigeni, reducându-le biodisponibilitatea și atenuându-le efectele nocive.

În plus, clorofilele pot sprijini procesele de detoxifiere în ficat și pot îmbunătăți vindecarea rănilor atunci când sunt utilizate local.

Concluzie

Clorofilele (E140) oferă o alternativă naturală și sigură pentru coloranții verzi sintetici în industria alimentară. Beneficiile lor multiple se extind dincolo de simpla colorare, cuprinzând avantaje pentru sănătate care se aliniază cu preferințele consumatorilor pentru ingrediente naturale și funcționale.

Pe măsură ce reglementările și preferințele consumatorilor evoluează, domeniul coloranților alimentari și farmaceutici va continua să se schimbe.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse

https://www.efsa.europa.eu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal