E104 – galben de chinolină

Ce este aditivul alimentar E104 (galben de chinolină) ?

Galbenul de chinolină (E104) este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici non-azoici, autorizat ca aditiv alimentar în Europa, în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1333/2008 al Uniunii Europene. Este folosit pentru a obține un tip de culoare galben-verzui în furaje, alimente, cosmetice, suplimente și medicamente.

Datorită prezenței grupărilor sulfonate, colorantul galben de chinolină, este solubil în apă. Este un amestec de disulfonați (în principal), monosulfonați și trisulfonați, având formula moleculară C18H11NO2..

Citește și – Ce sunt aditivii alimentari ?

 

Care este doza zilnică recomandată ?

EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranța Alimentară) a adoptat un aviz științific cu privire la reevaluarea galbenului de chinolină (E 104) în anul 2015 și a concluzionat că, doza zilnică maxim admisă este de 0-5 mg/kg corp /zi. Doza stabilită anterior de 0-10 mg/kg corp a fost retrasă, fiind considerată nesigură.

E104 este recomandat ca fiind sigur, dacă aportul zilnic este limitat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor, doza zilnică putând fi uşor de depăşit prin cumularea cantităţii de aditivi din diverse produse consumate într-o zi.

În majoritatea țărilor europene, utilizarea aditivului E104  este strict reglementată și se ridică de obicei la 25-500 mg de colorant per kilogram de produs finit, în funcție de domeniul de întrebuințare.

Citește și – E140 – Clorofilele

 

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E104?

Galbenul de chinolină (E104) se găsește în gemuri și jeleuri, produse de patiserie și panificație , produse de cofetărie, înghețată , gumă de mestecat, produse lactate, băuturi nonalcoolice și alcoolice, condimente, , pește afumat, icre de pește, pastă de pește și pastă de crustacee.

Îl mai regăsim și în cosmetice, în rujuri, loțiuni, săpun, șampon, spumant de baie dar și în medicamente și suplimente.

Contraindicații și riscuri

Nu se folosește în alimentele destinate sugarilor și copiilor mici.

EFSA (Autoritatea Europeana pentru Siguranța Alimentară ) a publicat un studiu unde a concluzionat că unele reacții de sensibilitate după administrarea galbenului de chinolină (urticarie, rinită și astm bronșic) au fost raportate, mai ales când acest aditiv este asociat într-un amestec cu alte culori sintetice. De asemenea, în acest studiu se precizează că E104 reprezintă o sursă suplimentară de aluminiu, motiv pentru care s-a considerat necesară reducerea dozei zilnice de la 0-10 mg la 0-5 mg/ kg corp/ zi.

În produsele destinate copiilor au fost raportate efecte adverse precum: alergii, iritații respiratorii, erupții cutanate și hiperactivitate.

Deși este un aditiv permis în Uniunea Europeană  în produsele alimentare, este interzis în țări precum Australia, Japonia, Norvegia și Statele Unite.

Știai că : Dicționarul cu terminologia aditivilor alimentari ( E-urilor ) este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !

 

Limitarea cantității aditivului E104 în alimentație

Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Încercați să limitați unele produse care au o lista bogată de îngrediente și care au în mod special mulți aditivi prezenți în compoziție, coloranți, arome și îndulcitori, precum:

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

SURSE:

https://pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/ Centrul Național de Informare în Biotehnologie

https://apps.who.int/- Organizația Mondială a Sănătății

https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/- Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

https://www.sciencedirect.com/ – Science Direct