Dicționarul cu terminologia aditivilor alimentari ( E-urilor ) este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !

Dicționarul cu terminologia aditivilor alimentari ( E-urilor ) este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat ! InfoCons Protectia Consumatorului

Aplicatia InfoCons dezvoltată independent și transparent , pune la dispoziția consumatorilor dictionarul cu termeninologia specifică aditivilor alimentari ( E-urilor ) . Astfel, în momentul achiziționării unui produs agroalimentar , consumatorii pot „descifra” simplu și rapid termenii mult prea tehnici și greu de înțeles de pe etichetă .

Pentru a sprijini consumatorii , InfoCons prin  Aplicația InfoCons – secțiunea  „ Caută după termeni ” asigură „ traducerea ” termenilor tehnici  aferenți aditivilor alimentari ( E-urilor )  , dintre care amintim:  acid citric , sorbat de potasiu ,  fosfați de amoniu . Având la îndemână Aplicația InfoCons , consumatorii pot lua decizii în cunoștință de cauză , cunoscând sensul fiecărui cuvânt.

Citeste si : Dicționarul cu termeni din asigurări este disponibil în Aplicația InfoCons ! Fii informat !

Exemple de aditivi alimentari frecvenți întâlniți pe care consumatorii îi pot regăsi în dicționarul din Aplicația InfoCons :

Acid citric  ( E 330 ) – Aditiv alimentar din categoria regulatorilor de aciditate , fiind utilizat și ca aromatizant . Potențează efectul antioxidanților și gelificanților și contribuie la formarea emulsiilor . În mod natural , acidul citric se găsește în fiecare celulă vie . Pentru uz industrial se obține prin fermentarea melasei sau zahărului în prezența mucegaiului Aspergillus niger . Se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete , în produse pe bază de fructe , legume , lapte , în uleiuri și grăsimi neemulsionate  și emulsionate , produse de panificație , patiserie , cofetărie etc , cât și în produse destinate sugarilor și copiilor mici , în cantități prevăzute în rețete .

Sorbat de potasiu ( E 202 ) – Aditiv alimentari din categoria conservanților . Pentru uz industrial se obține prin procedee chimice , fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200 . Este bun conservant , în special față de mucegaiuri și drojdii , nefiind eficient împotriva bacteriilor . Sorbații se mai utilizează și în combinație cu benzoații în produse precum băuturile aromate nealcoolice ( răcoritoare ) , băuturi alcoolice slabe , concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare ) , unele produse din fruncte și legume conservate , gemuri, jeleuri cu conținut scăzut de zahăr , măsline și produse pe bază de măsline , produse din pește , crustacee , creveți , moluște , sosuri emulsionate și neemulsionate , condimente , mirodenii , muștar , salate preparate , deserturi pe bază de produse lactate netratate termic , în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale , suplimente alimentare lichide și gumă de mestecat .

Citeste si : Internship , stagiatura si ucenicia – Informații utile

Fosfați de amoniu ( E 442 ) – aditiv alimentar cu rol de emulgator și stabilizator , obținut din amoniac și acizi grași fosforilați , utilizat în special în produse de cofetărie și patiserie pe bază de ciocolată și cacao .

Aplicația InfoCons este disponibilă în 33 de limbi și oferă acces direct la :

– Scanarea codurilor QR de pe etichetele energetice ale produselor electrocasnice și ale dispozitivelor electronice ;

– Scanarea codurilor de bare ale produselor agroalimentare pentru a afla ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari , alergeni , cantitatea de zahăr , sare , calorii ;

– Toate numerele utile și de urgență la nivel local , național și internațional ;

– Alertele pentru produsele alimentare și nealimentare ;

– Timpii de așteptare la punctele de trecere rutieră a frontierei din România , precum și harta cu adăposturile de protecție civilă

Citeste si : Care este instrumentul prin care îți poți alege anvelopele în conformitate cu noua eticheta UE ?

 

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal