A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons te informeaza cu privire la piramida alimentara

Piramida alimentara reprezinta o exprimare grafica a recomandarilor nutritionale, a cantitatilor si a tipurilor de alimente ce trebuie sa fie consummate zilnic pentru a mentine starea de sanatate si pentru a reduce riscul de dezvoltare a diverselor boli legate de alimentative.

Indicatiile sunt exprimate in portii de alimente, al caror consum zilnic va furniza toti nutrientii esentiali.

In linii generale, piramida alimentara cuprinde urmatoarele grupe :

  1. Paine, cereale, orez si paste (6-11 portii pe zi) ;
  2. Legume si vegetale (3 – 5 portii pe zi) ;
  3. Fructe (2 – 4 portii pe zi) ;
  4. Lapte si derivate (2 – 4 portii pe zi) ;
  5. Carne, peste, oua (2 – 3 portii pe zi) ;

Piramida alimentara subliniaza in acelasi timp echilibrul, varietatea si moderatia cu care este necesar ca unele alimente sa fie consumate, punand accent pe consumul cerealelor, legumelor si fructelor. Sunt reprezentate grafic alimentele ce furnizeaza macronutrientii (glucide, proteine, lipide) si micronutrientii (vitamine, minerale) necesari pentru a mentine starea de sanatate a populatiei.

Cerealele, legumele si fructele sunt cel mai bine reprezentate in piramida alimentara, ca fundament al alimentatiei echilibrate, numindu-le « baza » pentru o nutritie adecvata si pentru sanatate, notabil fiind faptul ca acestea pot reduce riscul de aparitie a bolilor cronice.

Aceste alimente stau la baza dietelor sanatoase, deoarece au un continut scazut in grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu (daunatoare in cantitati excesive). Ele trebuie acompaniate de alimente bogate in proteine (lapte, banza, peste carne si produse din carne cu un continut scazut in grasimi), reprezentate grafic in al treilea nivel al piramidei, punandu-se accent in ultima perioada pe consumul carnurilor albe in defavoarea celor rosii (care tind sa urce in partea superioara a piramidei).

Varful piramidei, avand cel mai mic volum, este reprezentat de grasimi si de produse zaharoase. Aceasta portiune nu are atasate recomandari in ceea ce priveste numarul de portii, ci doar mentiunea de a fi consumate rar si in cantitati mici.

Implementarea in practica a raporturilor ce stau la baza alcatuirii piramidei alimentare are capacitatea de a imbunatatii calitatea vietii si de a reduce riscul unor boli cronice cum sunt boala coronariana, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat si unele forme de cancer.

Exista diferente in cea ce priveste alegerea diverselor alimente, aceasta variind in functie de cultura, obiceiuri familiale, religie, costul si disponibilitatea alimentelor, alergii si intolerante alimentare.

Alege sanatos ! Traieste sanatos ! Fii informat alaturi de A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons !

InfoCons – InfoCons (www.protectia-consumatorilor.ro ), unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor – membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori.

FII INFORMAT! IA ATITUDINE! – 0219615

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal