Majoritatea locurilor de muncă în sănătate sunt deținute de femei

În ultimul trimestru al anului 2019, 14,7 milioane de persoane în vârstă de peste 15 ani erau angajați în ocupații medicale în Uniunea Europeană (UE), reprezentând peste 7% din totalul persoanelor ocupate și aproape 4% din totalul populației.

Aceste locuri de muncă în domeniul sănătății includ medici (1,9 milioane), asistenți medicali și moașe, precum și asistenții acestora (4,5 milioane), lucrătorii de îngrijire personală (4,1 milioane), alți profesioniști din domeniul sănătății și asociații acestora (4,1 milioane).

Marea majoritate a lucrătorilor din sănătate erau femei (78%). Peste o treime (36%) dintre persoanele ocupate de sănătate în UE aveau 50 de ani sau mai mult, urmate de cei între 35 și 49 de ani (35%) și cei mai mici de 34 de ani (29%).

În jumătate (13 din 27) dintre statele membre ale UE, cea mai mare pondere a lucrătorilor din domeniul sănătății aveau vârsta de peste 50 de ani, cu cea mai mare pondere raportată în Bulgaria (56%), urmată de Estonia și Letonia (ambele 50%), Italia (45) %) și Lituania (42%).

În 11 state membre ale UE, persoanele cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani au reprezentat cea mai mare pondere a lucrătorilor din domeniul sănătății, în timp ce doar trei state membre ale UE lucrătorii de sănătate cu vârste cuprinse între 15 și 34 de ani au reprezentat cea mai mare pondere: Malta (50%), Luxemburg (47%) și Cipru (38%).

Printre statele membre ale UE, Suedia a înregistrat cea mai mare pondere a lucrătorilor din domeniul sănătății (12% din angajați), urmată de Finlanda și Danemarca (ambele 10%). În schimb, cele mai mici cote s-au înregistrat în opt state membre ale UE: Cipru, Polonia, Letonia, România, Luxemburg, Bulgaria, Ungaria și Slovenia, unde lucrătorii din domeniul sănătății reprezentau aproximativ 4% din angajați.

În raport cu dimensiunea populației, Suedia a înregistrat, de asemenea, cea mai mare pondere (7% din totalul populației), urmată în mod similar de Finlanda, Danemarca, precum și Olanda (toate 6%). La celălalt capăt al scării, cele mai mici acțiuni au fost înregistrate în mod similar în Polonia, România, Cipru, Bulgaria, Letonia, Luxemburg, Ungaria și Slovenia, dar și în Grecia. În aceste nouă state membre ale UE, angajații medicali reprezentau doar aproximativ 2% din populația totală.

Sursa: Eurostat

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal