E282 Propionat de Calciu

Ce este aditivul alimentar E 282 ?

E282, cunoscut sub numele de propionat de calciu, este un aditiv alimentar natural, obţinut prin fermentaţie bacteriană și utilizat pe scară largă ca și conservant. Funcția sa principală este de a prelungi durata de valabilitate a diferitelor produse alimentare prin inhibarea creșterii mucegaiului și a altor microorganisme. Ca și compus, propionatul de calciu este o sare de calciu a acidului propionic, prezentă în mod natural în unele alimente, dar sintetizată în principal pentru uz comercial.

Propionatul de calciu este reprezentat de formula chimică Ca(C3H5O2)2 . Apare sub formă de pulbere cristalină albă sau granule și este foarte solubilă în apă. Producția de E282 ( propionat de calciu) implică de obicei reacția hidroxidului de calciu cu acidul propionic. Acest proces de sinteză asigură un produs stabil și consistent adecvat pentru conservarea alimentelor.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Propionatul de calciu este aprobat pentru utilizare în multe țări din întreaga lume, cu reglementări specifice pentru nivelurile sale permise în diferite produse alimentare. Aceste reglementări se bazează pe evaluări ample de siguranță efectuate de către autoritățile din domeniu care au concluzionat că doza zilnic admisă nu este limitată.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a considerat că nu există nicio îngrijorare în ceea ce privește genotoxicitatea și carcinogenitatea.

În ce produse se regăsește aditivul E282 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Rolul principal al propionatului de calciu în industria alimentară este ca agent antifungic. Este eficient în prevenirea mucegaiului și a creșterii bacteriilor, care pot strica alimentele și pot prezenta riscuri pentru sănătate. Alimentele care conțin E282 includ:

Citește și – Nitriții și nitrații din alimente . Înțelegerea riscurilor și beneficiilor lor . InfoCons Protecția Consumatorului  te informează !

 

Contraindicații și riscuri

În timp ce propionatul de calciu este în general considerat ca fiind sigur, au fost ridicate unele îngrijorări cu privire la efectele sale potențiale asupra sănătății. Acestea includ:

În concluzie, E282 joacă un rol crucial în conservarea modernă a alimentelor, oferind beneficii semnificative în ceea ce privește prelungirea termenului de valabilitate și asigurarea siguranței alimentelor.Ca și în cazul oricărui aditiv alimentar, moderația este cheia.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro