E263 Acetat de calciu

 

Ce este aditivul alimentar E 263 ?

E263, cunoscut și sub denumirea de acetat de calciu, este un aditiv alimentar folosit predominant ca și conservant și agent de fermitate. Acest compus, cu formula chimică C4H6CaO4, joacă un rol semnificativ în industria alimentară datorită proprietăților sale variate. Dincolo de conservarea alimentelor, acetatul de calciu își găsește aplicații în diverse alte industrii, inclusiv în industria farmaceutică, tratarea apei și chiar în producția de anumite substanțe chimice.

Acetatul de calciu este o sare de calciu a acidului acetic. Este produs prin reacția carbonatului de calciu sau hidroxidului de calciu cu acidul acetic. Compusul rezultat este foarte solubil în apă, ceea ce facilitează utilizarea acestuia în diverse domenii.

Tu știi ce sunt Aditivii alimentari ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Siguranța E263 a fost evaluată de diferite autorități pentru siguranța alimentelor. Este în general recunoscut ca fiind sigur atunci când este utilizat în conformitate cu bunele practici de fabricație.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a efectuat evaluări și a stabilit că acetatul de calciu este un aditiv alimentar care poate fi adăugat direct în alimentele destinate consumului uman, fără nicio limitare.

În ce produse se regăsește aditivul E263 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

Aplicații în industria alimentară

Alte aplicații industriale

  • Farmaceutice: În domeniul medical, acetatul de calciu este utilizat pentru a controla hiperfosfatemia la pacienții cu boală cronică de rinichi.
  • Tratarea apei: E263 este folosit în procesele de tratare a apei pentru a îndepărta impuritățile și pentru a îmbunătăți calitatea apei.
  • Producția chimică: E263 servește ca precursor în fabricarea diferitelor substanțe chimice și este utilizat în sinteza acetonei și a derivaților acidului acetic.

Citește și – Nitriții și nitrații din alimente . Înțelegerea riscurilor și beneficiilor lor . InfoCons Protecția Consumatorului  te informează !

 

Contraindicații și riscuri

Consumul excesiv de acetat de calciu poate duce la hipercalcemie, o afecțiune caracterizată prin niveluri crescute de calciu în sânge, care poate provoca efecte adverse asupra sănătății, cum ar fi pietre la rinichi, dureri osoase și afectarea funcției renale. Prin urmare, este esențial să utilizați E 263 în conformitate cu ghidurile recomandate.

Deși este considerat sigur pentru consum în limitele specificate, este esențial să respectați ghidurile de reglementare pentru a evita potențialele riscuri pentru sănătate.

Acetatul de calciu (E263) este un aditiv alimentar cu aplicații extinse în industria alimentară și nu numai. Rolul său de agent de conservare și de fermitate asigură longevitatea și calitatea diferitelor produse alimentare. În plus, utilitatea sa în produse farmaceutice, tratarea apei și producția chimică îi evidențiază funcționalitatea variată.

Descarca si tu aplicatia InfoCons !

Căutați produse care au o etichetă cât mai curată sau folosesc aditivi naturali. Prin instalarea Aplicației InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor alimentare se pot afla în aplicație numărul și tipul aditivilor alimentari.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

Surse:

https://www.efsa.europa.eu/ – Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA)

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro