Profesorul Barry Smith, care a lucrat în industria alimentară ultraprocesată cu producători importanți din domeniul cerealelor pentru mic dejun, sucurilor carbogazoase sau produse din ciocolată, a dezvăluit că a slăbit în mod neintenționat când a încetat să mai consume alimente ultraprocesate. Profesorul Smith, acum director al Institutului de Filosofie de la Universitatea din Londra, a dezvăluit pentru Business Insider că alimentele ultraprocesate au reprezentat 40% din dieta sa în timpul în care a colaborat cu aceste corporații.
Profesorul Smith a început să-și reducă aportul de alimente ultraprocesate în 2020. Vorbind despre decizia sa, profesorul Smith a declarat: „Am renunțat în mod conștient la alimentele ultraprocesate din cauza efectelor negative pe care le-ar putea avea asupra sănătații mele. ”
Datorită conținutului ridicat de ingrediente artificiale, alimentele ultraprocesate au fost din ce în ce mai mult asociate cu numeroase riscuri potențiale pentru sănătate. Profesorul Smith a raportat niveluri de energie îmbunătățite, senzații prelungite de sațietate și pierdere în greutate după eliminarea alimentelor ultraprocesate din dietă.
Citește și – Impactul alimentelor ultraprocesate asupra sănătății . Acad. Prof. Dr. Irinel Popescu ne răspunde. InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Alimentele ultraprocesate au devenit din ce în ce mai răspândite în dietele moderne, dar impactul lor asupra sănătății a stârnit îngrijorări în rândul profesioniștilor din domeniu.
Consumul de alimente ultraprocesate are efecte negative asupra sănătății, unele boli cornice fiind correlate cu aceste alimente, inclusiv obezitatea, sindromul metabolic, bolile cardiovasculare și cancerul. Aceste alimente sunt adesea bogate în grăsimi nesănătoase, zaharuri și sodiu, în timp ce lipsesc nutrienți esențiali, precum fibrele, vitaminele și mineralele. Cantitatea mare de kilocalorii din alimentele ultraprocesate poate contribui, de asemenea, la creșterea în greutate și la obezitate, deoarece acestea tind să fie ușor de consumat în exces.
Consumul excesiv de alimente ultraprocesate fost, de asemenea, legat de modificări ale compoziției microbiotei intestinale, care pot avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării generale.
Citește și – Alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează
Pe de altă parte, o dietă bazată pe alimente integrale, minim procesate, precum fructe, legume, cereale integrale, proteine slabe și grăsimi sănătoase, a fost asociată cu numeroase beneficii pentru sănătate. Aceste alimente sunt bogate în nutrienți esențiali, antioxidanți și fibre, care pot ajuta la menținerea sănătății generale și la reducerea riscului de boli cronice.
Pentru a atenua efectele alimentelor ultraprocesate asupra sănătății, consumatorii sunt încurajați să-și limiteze consumul de aceste alimente și să se concentreze pe consumarea unei diete echilibrate, bogate în alimente naturale, bogate în nutrienți. Citirea etichetelor alimentelor, gătirea meselor acasă și alegerea alimentelor proaspete, întregi în locul alternativelor procesate sunt strategii eficiente pentru reducerea expunerii la alimentelor ultraprocesate și îmbunătățirea sănătății generale.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor te poate ajuta să controlezi cantitatea de alimente procesate din dietă
Citiți cu atenție eticheta: acest lucru vă ajută să identificați și să evitați alimentele cu aditivi, sare, zahăr sau grăsimi saturate în exces. Alegeți produse cu ingrediente minime .
Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr. Informațiile sunt esențiale pentru consumatori, fiindu-le de ajutor în alegerea produselor în cunoștință de cauză.
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse :
https://www.businessinsider.com/ – Business Insider
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro