Joi , 4 iulie 2024 , InfoCons este partener principal în cadrul Galei ,,PUCCINI PER SEMPRE” , a Studioului Experimental ,,Ludovic Spiess” . Spectacolul de încheiere a stagiunii este organizat în cadrul Operei Naționale București , și este compus din două reprezentații : prima la ora 18:30 , iar a doua la ora 20:30 .
Conceptul spectacolului îi aparține lui Alexandru Nagy , regizorul artistic al Operei Naționale București . Pe scenă i se vor alătura pianiștii Bogdana Grecova și Gabriel Gîțan , balerina Raluca Jercea , precum și numeroși soliști , care vor interpreta un program alcătuit exclusiv din creațiile lui Giacomo Puccini .
100 ani de Puccini la Opera Națională București alături de InfoCons
Anul 2024 este dedicat compozitorului italian Giacomo Puccini , marcând 100 de ani de la moartea acestuia . Centenarul Puccini este sărbătorit în România printr-o serie de evenimente artistice de înaltă calitate , menite să onoreze contribuția extraordinară a compozitorului nu doar în muzica de operă , ci și în arta muzicală în general , unul dintre aceste evenimente fiind cea de-a treia ediție Bucharest Opera Festival – All Puccini Edition .
Citește și : Împreună pentru o cultură mai aproape de toți !
Scopul principal al celebrării anului centenar puccinian în România este de a promova opera lui Giacomo Puccini în rândul publicului român . Evenimentele precum cele organizate de Opera Națională București oferă ocazia de a explora interpretarea și influența operelor lui Puccini în cultura românească , evidențiind impactul semnificativ pe care acestea l-au avut asupra scenei muzicale și teatrale din România .
Artistul născut în regiunea Toscana a fost un compozitor italian influent și o figură proeminentă în realismul operatic . El este renumit pentru operele sale mature , inclusiv “La Bohème” (1896) , “Tosca” (1900) , “Madama Butterfly” (1904) și “Turandot” , lăsată neterminată . Operele lui Puccini din cei 40 ani de creație artistică explorează adesea teme de dragoste și tragedie , reflectate în destinul eroinelor sale care suferă și mor din dragoste . Această combinație de compasiune și o doză de sadism în tratamentul eroinelor sale a contribuit la atracția emoțională puternică și stilul distinctiv al lucrărilor sale.
Stilul musicodramatic al lui Puccini este remarcabil pentru capacitatea sa de a se identifica profund cu subiectele sale , creând o atmosferă unică pentru fiecare operă . El a echilibrat cu măiestrie acțiunea dramatică cu momente de repaus și lirism , creând melodii originale care sunt pasionate , radiante și marcate de o morbiditate subterană . Aceste calități reflectă propria melancolie personală a lui Puccini și sunt evidente în ariile de “adio” și de “moarte” prezente în operele sale . Instinctul său pentru o structură dramatică echilibrată a asigurat că operele sale nu erau doar pline de acțiune , ci și contemplative și lirice .
Abordarea lui Puccini în compoziția dramatică a subliniat importanța subiectului și a tratamentului acestuia , dedicând un efort semnificativ pentru a crea drame scenice convingătoare . El a menținut o acțiune clară și simplă în operele sale , făcându-le accesibile publicului indiferent de barierele lingvistice . Înrădăcinat în tradiția operei italiene din secolul al XIX-lea , melodiile diatonice ale lui Puccini au fost completate de un stil armonic și orchestral influențat de mișcările contemporane , cum ar fi impresionismul și lucrările lui Stravinsky . În ciuda acestor influențe moderne , el a susținut stilul vocal-centric tradițional al operei italiene , consolidându-și moștenirea ca cel mai mare exponent al realismului operatic .
Citește și : InfoCons partener la reinterpretarea captivantă a celebrei capodopere a lui Verdi – La Traviata la Cluj
InfoCons , partener în cadrul evenimentului „PUCCINI PER SEMPRE”
Partenerii principali ai evenimentului sunt InfoCons și Atelier Atlas . Printre ceilalți parteneri ai evenimentului se numără :
- Catena – farmacia inimii ;
- Fildas – numele sănătății în România ;
- Asociatia Muze ;
- Reciclad’Or ;
- Rematholding ;
- eColectare.ro ;
- Universitatea Națională de Muzică din București ;
- Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România ;
- Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” ;
- Pop Cola ;
- Asociația “Secția de Coregrafie” ;
- Asus România .
Citește și : InfoCons partener al spectacolului itinerant, un omagiu muzicii atemporale a lui Giacomo Puccini
Intrarea la eveniment este gratuită , în limita locurilor disponibile. Începând cu data de astăzi , 1 iulie , biletele pot fi ridicate personal de la casa de bilete a Operei Naționale București , în ordinea sosirii , cu un maxim de două locuri de persoană , de luni până joi între orele 10:00 – 13:00 și 14:00 – 17:00 .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro