Conform ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, InfoCons vine in sprijinul micilor restaurante si nu numai cu un :
Model de meniu pentru respectarea Ordinului ANPC nr 201/2022 de informare transparenta a consumatorilor, inclusive pentru operatorii care comercializeaza aceste produse online :
Hot dog – 196 grame. Aditivi alimentari : 35. Valori nutritionale (calculate la 100g/ml de produs) : 1264 kcal, grasimi : 93,82 grame , acizi grasi saturati : 10,3 grame, zahar : 70,78 grame , sare : 8,05 grame
ATENTIE! Daca produsul nu contine adiviti alimentari de mentionat ” aditivi alimentari :0″ !
• Mustar – 30 grame (Ingrediente : apa, boabe de mustar: minim 15%, sare iodata, acidifianti: acid acetic, acid citric, faina de grau, agent de ingrosare: guma guar, fibre vegetale, condimente, indulcitor: acesulfam de potasiu, zaharina sodica, colorant: beta caroten, extract de chilly: 0.01%. Valori nutritionale : 55 kcal, grasimi : 3.2 grame, acizi grasi saturati :0.2 grame, zaharuri : 2.32 grame, sare:45 grame ) Aditivi alimentari : 6 (E260: acid acetic, E330: acid citric, E412: guma guar, E950: acesulfam de potasiu, E954: zaharina sodica, E160a: beta caroten).
• Ketchup – 30 grame (Ingrediente : apa, pasta de tomate, zahar, otet alimentar, amidon modificat din porumb, sare iodata, condimente, stabilizatori: guma guar, guma xanthan, acidifiant: acid citric, antioxidant: acid ascorbic, conservanti: benzoat de sodiu, sorbat de potasiu. Valori nutritionale : 79 kcal, grasimi : 0.02 grame, acizi grasi saturati : 0 grame, zahar : 18.96 grame, sare :5 grame ) Aditivi alimentari : 6 (E412: guma guar, E415: guma xanthan, E330: acid citric, E300: acid ascorbic, E211: benzoat de sodiu, E202: sorbat de potasiu);
• Maioneza – 20 grame (Ingrediente : Ulei rafinat de floarea soarelui: 55%, apa 33%, galbenus de ou 10%, mustar: apa, boabe de mustar, otet, zahar, sare, amidon modificat din porumb: E1404, otet, sare, corectori de aciditate: acid lactic: E270, acid citric: E330, agent de ingrosare: guma de guar: E412, guma xantan: E415, suc de lamaie 0.1%, conservant: sorbat de potasiu: E202, antioxidant: calciu disodic edta: E385 , aroma, colorant: beta caroten: E160a. Valori nutritionale : 540 kcal, grasimi : 58 grame, zahar:6 grame, sare : 0.7 grame ) Aditivi alimentari 8 (E1404: amidon modificat din porumb, E270: acid lactic, E330: acid citric, E412: guma de guar, E415: guma xantan, E202: sorbat de potasiu, E385: calciu disodic edta, E160a: beta caroten.)
• Crenvursti -1 bucata – 35 grame ( Ingrediente : Piept de pui 50% din UE si din afara UE, carne de porc 30%, slanina, apa, sare, proteina animala din porc, condimente, stabilizatori difosfati, trifosfati, antioxidanti acid ascorbic, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, extracte de condimente, arome, agent de intarire lactat de sodiu, zaharuri dextroza, maltodextrina, aroma de fum, conservant nitrit de sodiu, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu. Valori nutritionale : 287 kcal, grasimi : 25 grame, acizi grasi saturati : 9.1 grame, zahar : 5 grame , sare : 1.6 grame ) Numeric aditivi 10 aditivi (E450 difosfati ; E451 trifosfati ; E300 acid ascorbic ; E301 ascorbat de sodiu ; E316 eritorbat de sodiu E325 lactat de sodiu ; E250 nitrit de sodiu ; E262 acetati de sodiu ; E270 acid lactic ; E327 lactat de calciu ; )
• Paine – 1 chifla – 80 grame ; (Ingrediente : faina alba de grau 650 , apa ,16% amestec de seminte si cereale incoltite :floarea soarelui ,in ,boabe de grau si de secara incoltite , susan alb ,mei 0.5% ,susan negrau , mac 0.2 % ,chia 0.05% in proportii variabile , 6% maiele de secara si grau : apa ,faina de secara ,faina alba de grau , tarate din grau , culturi starter ,corectori de aciditate : acid acetic ,faina neagra de grau ,gluten din grau , boabe de soia jumatati ,drojdie de panificatie , sare iodata ,faina de malt de grau si orz , conservanti : propionat de calciu , acid sorbic ,emulsifiant : esteri ai mono-si diacetiltartric cu mono- si digliceridele acizilor grasi ,faina de soia , antioxidant : acid ascorbic. Valori nutritionale : 303 kcal, grasimi :7.6 grame, acizi grasi saturati : 1 gram, zahar : 46.4 grame, sare:8 grame ) Aditivi alimentari : 5 (E260 : acid acetic ,E472e: esteri ai acizilor mono – si diacetiltartric cu mono – si digliceridele acizilor grasi, E282 : propionat de calciu ,E200 : acid sorbic ,E300 : acid ascorbic)
• Sare – 1 gram
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi? Care este numericul de aditivi din produse? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite?
Aplicația Gratuită InfoCons ajută micile restaurante să identifice informațiile de pe etichetele ingredientelor regăsite în rețete.
Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent si independent , unică la nivel internațional, ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor, având o bază de date cu peste 3 milioane de produse.
Totodată, Aplicația InfoCons, afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor.
10,9% din români suferă de obezitate ! Tu știi ce mânânci ?!
Conform Raportul emis de Comisia Europeană cu denumirea „ State of Health – România , profilul de țară din 2021 în ceea ce privește sănătatea” ,în România, speranța de viață la naștere a înregistrat o creștere de peste patru ani în perioada 2000-2019, ajungând de la 71,2 ani la 75,6 ani. Cu toate acestea, țara noastră se află în continuare printre cele cu speranța de viață cea mai redusă din Uniunea Europeană, fiind cu aproape șase ani sub media UE. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză a deceselor, în timp ce cancerul pulmonar este cel mai frecvent motiv al deceselor cauzate de cancer.
Factorii principali care contribuie la creșterea ratei mortalității în România sunt o dietă neadecvată, fumatul și poluarea aerului. În 2019, peste trei sferturi dintre adulții români au raportat că nu consumă cel puțin un fruct pe zi, iar o proporție similară nu consumă legume. Aceste cifre sunt mult mai ridicate decât în majoritatea țărilor UE. Mai puțin de două cincimi dintre adulții români (38%) au raportat că se angajează în mod regulat în activități moderate pe parcursul săptămânii, ceea ce reprezintă cea mai mică proporție înregistrată în UE. În ciuda consumului scăzut de fructe și legume și a nivelului redus de activitate fizică, rata obezității la adulții din România este cea mai mică în UE: doar 11% dintre adulți erau obezi în 2019, comparativ cu media UE de 16%. Cu toate acestea, ratele excesului de greutate și obezității printre adolescenți au crescut constant în ultimele două decenii, în 2018 una din cinci persoane cu vârsta de 15 ani încadrându-se în aceste categorii, cu puțin peste media UE.
Conform Raportului din 2021 al Institutului Național de Statistică „ Starea de Sănătate a Populației”, alimentație corespunzătoare are un impact semnificativ asupra sănătății fiecărei persoane, contribuind în mod essential la ameliorarea problemelor de sănătate și, implicit, la îmbunătățirea calității vieții. Regimul alimentar implică respectarea unui set de reguli nutriționale adecvate în funcție de scopul pentru care este recomandat.
„Din totalul populaţiei de 15 ani şi peste, 8,4% urmează un regim alimentar. Dintre aceştia, 71,1% urmează un regim legat de consumul de sare, 62,2% urmează un regim legat de consumul de grăsimi, 51,2% urmează un regim legat de consumul de zahăr, 24,5% au apelat la un regim alimentar legat de consumul de calorii, iar 1,9% au menţionat că urmează un alt fel de regim alimentar. Ponderea populației de sex feminin care urmează un regim alimentar (9,8%) este mai mare decât cea a populației de sex masculin (6,8%).”