Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Rector Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași
Prof. univ. dr. Tudorel Toader
La ceas aniversar!
La moment aniversar, al Zilei Mondiale a Protecției Intelectuale, precum şi aniversării a 20 de ani de protecția consumatorilor în România, transmit InfoCons, cele mai alese gânduri și felicitări pentru fructuoasa fructuoasă pusă în slujba consumatorilor.
Deşi activitate mea profesională, incluzând şi preocupările academice s-au circumscris, în principal, domeniului dreptului penal și al justiției constituționale, fac unele referiri la activităţile desfăşurate în legătură cu protecţia consumatorului, pe perioada demnităţii de Ministru al Justiţiei, cu referire la perioada deţinerii Preşiedenţiei Consiliului JAI, pentru Justiţie şi Afaceri Interne.
Luând în considerare importanța unei abordări europene în materia protecției consumatorului, mai ales în contextul comerțului transfrontalier, am susținut și promovat, în calitatea mea de Ministru al Justiției, necesitatea consolidării drepturilor consumatorilor europeni prin promovarea și susținerea adoptării Directivei (UE) 2019/771 a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite aspecte referitoare la contractele de vânzare de bunuri, de modificare a Regulamentului (UE) 2017/2394 și a Directivei 2009/22/CE și de abrogare a Directivei 1999/44/CE.
În marja președinției României la Consiliul Uniunii Europene a fost adoptat, la 15 aprilie 2019, un pachet normativ care cuprindea o Directivă privind contractele de furnizare de conținut și servicii digitale (Directiva privind conținutul digital[1]) și Directiva privind contractele de vânzare de bunuri (Directiva privind vânzarea de bunuri[2]). Această adoptare formală marca sfârșitul procedurii legislative. Am avut bucuria să vedem că ceea ce ne-am propus ca obiectiv în decembrie 2018 la preluarea Președinției Consiliului JAI s-a materializat cinci luni mai târziu, inclusiv prin adoptarea acestui pachet normativ.
Directiva (UE) 2019/771 introduce noi reguli de natură să faciliteze, în condiții de siguranță, achiziționarea de către consumatori și vânzarea de către societăți atât a bunurilor, cât și a conținutului digital, în considerarea unui aspect esențial și anume faptul că aceste operațiuni se desfășoară transfrontalier. În aceste condiții, obiectivul principal al normei europene este tocmai acela de a asigura pentru toți consumatorii europeni, mai ales atunci când achiziționează bunuri din afara granițelor propriului stat, un nivel ridicat de protecție și de securitate juridică. O atare reglementare are în mod evident și menirea de a încuraja activitatea întreprinderilor mici și mijlocii, ale căror produse se vor putea bucura astfel, de o mai mare încredere într-un mediu de afaceri mult mai sigur.
Un aspect important al negocierilor l-a constituit la momentul adoptării păstrarea obligației vânzătorului de a răspunde față de consumator pentru orice neconformitate care există în momentul livrării bunurilor și care este constatată în termen de doi ani de la data livrării, cu sarcina probei răsturnată în favoarea consumatorului pentru o perioadă de un an.
„Consumatorii vor beneficia de un nivel de protecție sporit datorită UE. Aceștia vor avea dreptul la măsuri corective atunci când achiziționează bunuri online, de la îmbrăcăminte la bunuri complexe, precum ceasurile inteligente, sau atunci când achiziționează servicii cloud, programe antivirus sau cărți electronice”[3] – declaram la momentul adoptării pachetului normativ din calitatea mea de Ministru al Justiției din România.
Directiva (UE) 2019/771 a fost transpusă și în România prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 140/2021, în data de 28 decembrie 2021, intrând în vigoare începând cu luna ianuarie a anului trecut, consumatorii români beneficiind astfel de prevederile europene și de un standard de protecție mult mai eficient.
Nu am vorbit la acest moment aniversar despre protecția penală a consumatorilor, ce trebuie în mod cert protejați de eventualele contrafaceri de bunuri, sau despre egalitatea de drepturi în fața legii cu respectarea principiului non discriminării, ce se impune a caracteriza conceptul european de piață internă. Dar am ales să împărtășesc acest moment din activitatea mea, a participării active la adoptarea Directivei (UE) 2019/771, pentru a sublinia importanța și atenția pe care o acord unui subiect atât de sensibil și de important, cum este protecția consumatorilor.
Cu alt prilej se cade să evocăm şi despre procesul de constituţionalizare a legislaţiei specifice domeniului dvs de activitate, la care am participat pe durata exercităţii demnităţii de judecător constituţional, în perioada 06 octombrie 2006 – 12 iulie 2016.
Vă felicit încă odată pentru activitatea importantă pe care o desfășurați și vă urez să rămâneți în continuare un reper în protejarea intereselor consumatorilor.
Iaşi,
1 martie 2023
Prof. univ. dr. Tudorel TOADER
Rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Fost Ministru al Justiţiei
Fost judecător la CCR