InfoCons a realizat un studiu comparativ aferent perioadei 2017 – 2019 pe 30 produse tip mici,ce se regăsesc pe piața din România, ținând cont de rezultatele studiilor din 2017 și 2019.
Produsele analizate au următorii producători/distribuitori:
– Auchan România S.A.
– Mega Image S.R.L.
– SC Carrefour România SA
– Selgros Cash & Carry
– Westfleisch România S.R.L.
– SC Sam Meat Industry SRL
– S.C. Cora România S.R.L.
– Mimbru S.R.L.
– SC Smithfield România S.R.L.
– SC Diana S.R.L.
– S.C. Doly-Com Distributie S.R.L.
– Salbac S.A
– SC Aldis Srl
– Cristim 2 Prodcom SRL
– Integra S.R.L.
În urma studiilor, rezultatele au fost următoarele:
- Din punct de vedere al numărului de E-uri (Aditivi alimentari) :
Numărul E-urilor variază între 1 – 7.
7- numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs în studiul din anul 2017.
4- numărul maxim de aditivi găsiți într-un produs în studiul din anul 2019.
În tabelul de mai jos se poate observa că pe parcusul anilor numărul aditivilor diferă chiar dacă este vorba de același produs.
An |
Nr. E-uri |
|
Auchan- mici porc si vită |
2017 |
4 |
2019 |
2 |
|
Auchan- mici porc |
2017 |
4 |
2019 |
4 |
|
Selgros- Mici KG |
2017 |
1 |
2019 |
1 |
|
Smitfield- mici porc si vită |
2017 |
3 |
2019 |
2 |
|
Mega Image- mici porc si vită |
2017 |
4 |
2019 |
3 |
Media numărului de aditivi a scăzut cu 24.19% în 2019, față de media numărului de aditivi identificați în studiul din anul 2017.
În studiu din anul 2017 media numărului de aditivi a fost de 2.77 și în anul 2019 de 2.1.
Pentru a accesa tabelele cu numărul E-rilor regăsiți în produsele din anul 2017, click aici și pentru anul 2019 click aici.
2. Din punct de vedere al numărului de E-uri (aditivi diferiți)
În urma studiului în compoziția produselor de tip mici apar modificări în ceea ce privește numărul aditivilor alimentari.
– 10 tipuri de aditivi diferiți au fost găsiți în studiul din 2017 cât și în studiul din 2019;
Cei mai utilizați aditivi alimentari au fost:
– Bicarbonat de sodiu (E500), regăsit în 23 de produse
– Acid ascorbic (E300), regăsit în 10 produse
– Ascorbat de sodiu (E301), regăsit în 7 produse
– Acetat de sodiu (E262), regăsit în 6 produse
3. Din punct de vedere al valorii energetice:
Valoarea energetică menționată pe etichetă este cuprinsă între 147- 293.05 kcal/100g.
Denumire produs |
An |
Valoare energetica – kcal/100g |
Auchan- mici porc si vită |
2017 |
262 |
2019 |
203 |
|
Auchan- mici porc |
2017 |
278 |
2019 |
262 |
|
Selgros- Mici KG |
2017 |
225 |
2019 |
225 |
|
Smitfield- mici porc si vită |
2017 |
199 |
2019 |
233 |
|
Mega Image- mici porc si vită |
2017 |
233 |
2019 |
233 |
Dintre cele 5 produse ce se regăsesc în ambele studii doar doua produse și-au păstrat aceeași valoare energetică. Pentru alte 2 produse valoarea energetică a scăzut în 2019, față de 2017.
91,2% dintre produsele analizate au menționat pe etichetă valoarea energetică.
4. Din punct de vedere al tipurilor de aditivi :
Aditivii prezenți în produsele ce se găsesc în studiile din 2017 și 2019, prezintă o mică schimbare pentru unele produse. Astfel se observă că în studiul din 2019 numarul aditivilor a scăzut, iar pentru alte produse a ramas același.
Denumire produs |
An |
Aditivi |
Auchan- mici porc si vită |
2017 |
|
2019 |
||
Auchan- mici porc |
2017 |
|
2019 |
||
Selgros- Mici KG |
2017 |
|
2019 |
||
Smitfield- mici porc si vită |
2017 |
|
2019 |
||
Mega Image- mici porc si vită |
2017 |
|
2019 |
5. Din punct de vedere al alergenilor:
23.25% din produsele analizate au menționat pe etichetă alergenii utilizati în studiile din 2017 și 2019.
Aceștia fiind: soia, muștar, țelină, grâu (glute), lapte și ou.
6. Din punct de vedere al cantității de grăsimi
Cantitatea de grăsimi variază între 6,76 – 30g/100g.
Cea mai mare cantitate de grăsimi :
– 30g/100g produs, în studiul din 2017 ;
– 23,7g/100g produs, în studiul din 2019 ;
Cea mai mică canitate de grăsimi :
– 6,76g /100g produs, în studiul din 2019 ;
– 11,5g/100g produs, în studiul din 2017 ;
7. Din punct de vedere al conținutului de sare
Conținutul de sare variază între 0,13 – 2,64g/100g.
Aceste date au fost înregistrate în studiul din 2019, iar în 2017 cel mai mic conținut de sare era de 0.84g/100g și maximul era de 2,6g/100g.
Cu 15,47% a scăzut cantitatea de sare pentru produsele studiate în 2019, față de 2017.
Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult.
52% din cantitatea zilnică de sare recomandată unui adult este consumată doar din ingerarea a 100 g de mici.
8. Din punct de vedere al conținutului de carne
Dintre produsele analizate cantitatea maximă de carne regăsită este de 100%, ce se găsește în studiul din 2019. Cea mai mică cantitate de carne este de 50%, regasita în studiu din 2017
29,41% din produse nu au specificat pe etichetă cantitatea de carne din compoziția produselor.
Aici puteti vedea lista completă privind cantitatea de carne din anii 2017 și 2019.
Micul românesc a ajuns ca dosar pe masa Uniunii Europene pentru derogare din punctul de vedere al rețetei, pentru a putea continua o lungă tradiție pe masa românului. Oare rețeta istoricului mic era cu atâția aditivi, cu atâtea E-uri și cu atâta cantitate de sare? Dacă tot ne hotărâm să nu întrerupem istoria și tradiția micului măcar să citim eticheta și să alegem ceea ce real dorim, adică un mic real și cât mai aproape de ceea ce vrem noi!
Ia atitudine adoptând o9atitudine! Descarcă aplicația gratuită InfoCons și alege Micul cu atitudine!
Sorin Mierlea, președinte InfoCons