InfoCons a realizat un studiu pe baza etichetelor produselor tip supă la plic ce se regăsesc pe piața din România . În total au fost analizate 29 de produse .
Ca urmare a centralizării și analizării informațiilor ce se regăsesc pe etichetele produselor au rezultat :
Din punct de vedere al ingredientelor regăsite în compoziție :
- 89,66% au în compoziție tăiței / paste cu un procent cuprins între 44.9% și 93% din compoziția produsului
- 44,83% au în compoziție legume deshidratate cu un procent cuprins între 2.2% și 28.5% din compoziția produsului
Citește și : Din luna ianuarie 2023, consumatorii vor putea returna ambalajele diferitelor produse
Din punct de vedere al altor ingrediente regăsite în compoziție :
- la 62,07% dintre produsele analizate s-au regăsit arome , fără a menționa dacă sunt arome naturale sau alte tipuri de arome
- la 24,14% dintre produsele analizate s-au regăsit arome naturale
- la 44,83% dintre produsele analizate s-au regăsit condimente, fără a menționa ce fel de contimente s-au adăugat
Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în supa la plic :
- 93,10% din produse au în compoziție E-uri ( aditivi alimentari )
Citește și : Restaurantele trebuie să afișeze ingredientele , declarația nutrițională și aditivii pentru preparate
Numericul de aditivi alimentari variază între 0 – 10 :
- 3,45% din produse au în compoziție 10 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 9 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 8 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 7 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 6 E-uri
- 37,93% din produse au în compoziție 5 E-uri
- 6,90% din produse au în compoziție 4 E-uri
- 10,34% din produse au în compoziție 2 E-uri
- 3,45% din produse au în compoziție 1 aditiv alimentar
- 6,90% din produse nu au în compoziție E-uri
Citește și : Conducătorii auto pot prezenta asigurarea RCA în format electronic
Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari regăsiți frecvent situația se prezintă astfel:
- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență monoglutamat de sodiu ( E621 );
- 66,67% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de potasiu ( E501 );
- 55,55% dintre produsele studiate au avut în componență carbonati de sodiu ( E500 );
- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență guanilat disodic ( E627 );
- 51,85% dintre produsele studiate au avut în componență inozinat disodic ( E631 );
93,10% dintre produsele studiate au avut menționate pe etichetă informațiile nutriționale raportate pe 100 grame de produs .
Citeste si : Ai grijă ce semnezi ! Tu știi ce înseamnă termenii din contractele pentru furnizarea de energie ?
- Valoarea energetică este cuprinsa între 19 kcal și 459 kcal.
- Cantitatea de grăsimi variază între <0.5g și 18.9g.
- Cantitatea acizilor grași saturați este cuprinsă între <0.1 și 8.6g.
- Cantitatea de glucide variază între 6g și 63g în timp ce cantitatea zaharurilor este cuprinsă între <0.5 și 15.1g.
- 38% din produsele analizate nu conțin fibre .
- Cantitatea de proteină se situează între 7g și 15.2g pentru produsele studiate
- Cantitatea de sare raportată pe 100 grame de produs s-a situat între 7g și 12.8g.
Descarcă GRATUIT aplicația InfoCons și află numericul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare și numărul de calorii din produsele scanate . Dacă ești la cumpărături sau acasa , scanează eticheta produselor pe care vrei să le consumi , pentru a afla tot ce trebuie să știi despre produsele respective .
Citeste si : Ce acte îmi trebuie pentru a munci în străinătate ? Medierea și plasarea forței de muncă în străinătate ! Informații utile .
„ Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori o supă la plic rapidă și ușor de făcut . Dar ne-am gândit să citim eticheta de pe supa la plic ? Am citit noi etichetele pentru tine , am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra , măcar citiți studiul pentru produsele supă la plic , descărcați aplicația gratuită InfoCons , scanați codul de bare și alegeți în cunoștință de cauză dacă vreți o supă la plic cuu cât mai puține E-uri , aditivi , coloranți , conservanți și sare !”