În UE , stabilirea țării în care aveți drepturi de securitate socială , inclusiv dreptul la asigurare medicală , depinde de statutul economic și de locul dumneavoastră de reședință , nu de naționalitate . Informați-vă care este țara care vă oferă prestații de securitate socială . Aflați mai multe despre drepturile de securitate socială în străinătate .

Citește și : Lapte si produse lactate – la ce trebuie să fim atenți ?

Dacă nu știți exact ce drepturi vă revin și doriți să aflați înainte de a urma un tratament , apelați la un punct național de contact.

Dacă lucrați într-o țară din UE ( precum și în Islanda , Liechtenstein , Norvegia , Elveția sau Regatul Unit ) și locuiți în alta , aveți dreptul la tratament medical în ambele țări în aceleași condiții ca și persoanele asigurate în țările respective .

Citește și : Află care sunt Alertele pentru produsele agroalimentare și nealimentare emise de Uniunea Europeană ! Fii informat ! Sănătatea ta contează !

Mai întâi trebuie să vă înregistrați în țara în care lucrați și să obțineți un formular S1 ( fostul formular E 106 ) de la casa de asigurări de sănătate . Acesta vă permite să beneficiați de asistență medicală în țara în care locuiți .

În baza asigurării pe care o aveți , membrii de familie au și ei dreptul la tratament medical dacă locuiesc într-o țară din UE . Totuși, dacă sunteți lucrător transfrontalier , locuiți într-o țară din UE și lucrați în Danemarca , Irlanda , Croația , Finlanda , Suedia , Islanda , Norvegia sau Regatul Unit , familia dumneavoastră are dreptul la tratament medical în aceste țări doar în situații limitate , de exemplu pentru tratamente de urgență pe durata șederii .

Citește și : Chiriile au crescut cu 18% , iar prețurile caselor cu 49% față de anul 2010 conform Eurostat

Îngrijirea copiilor bolnavi

Ca lucrător transfrontalier, dacă vă luați concediu pentru a vă îngriji copilul bolnav, trebuie să întrebați casa de asigurări dacă aveți dreptul la prestații specifice. S-ar putea să nu dispuneți de acest drept dacă partenerul și copilul dumneavoastră sunt asigurați în țara în care locuiți.

Citește și : Ce furnizor de energie electrică să aleg ?

Asigurare de sănătate în străinătate InfoCons Protectia Consumatorilor