Siguranța aditivilor alimentari în Uniunea Europeană – Află mai multe cu InfoCons Protecția Consumatorului

Siguranța aditivilor alimentari în Uniunea Europeană – Află mai multe cu InfoCons Protecția Consumatorului
Siguranța aditivilor alimentari în Uniunea Europeană – Află mai multe cu InfoCons Protecția Consumatorului

 

Aditivii alimentari sunt substanțe adăugate în alimente și băuturi cu scopul de a le îmbunătăți gustul, aspectul, textura sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Fără aceste substanțe, multe dintre produsele pe care le consumăm zilnic nu ar avea același gust plăcut sau aceeași prospețime pe termen lung.

De exemplu, gustarea preferată ar rezista mult mai puțin și și-ar pierde rapid aroma și textura dacă nu ar conține anumite substanțe care îi mențin calitatea.

Citește și : Cum să previi accidentele în timpul băii copilului – Fii informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor !

 

Tipuri de aditivi alimentari

Există mai multe categorii de aditivi, fiecare având un rol bine definit:

  • Conservanți – împiedică dezvoltarea microorganismelor și prelungesc durata de păstrare.
  • Antioxidanți – previn alterarea produselor prin oxidare (de exemplu, râncezirea grăsimilor).
  • Emulsifianți și stabilizatori – ajută la menținerea texturii și consistenței produsului.
  • Coloranți – oferă un aspect mai atractiv alimentelor.
  • Îndulcitori – adaugă gust dulce fără aport caloric ridicat.

Fiecare aditiv are o funcție precisă, iar utilizarea lui este strict reglementată.

Citește și : Sfântu Gheorghe : Vacanță în județul Covasna – InfoCons Protecția Consumatorilor vă ajută să rămâneți în siguranță !

 

Siguranța aditivilor alimentari – cine o garantează?

În Uniunea Europeană, siguranța aditivilor alimentari este evaluată riguros de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) înainte ca aceștia să fie autorizați pentru utilizare.

EFSA analizează date științifice detaliate pentru a se asigura că fiecare substanță este sigură pentru consum în limitele stabilite. Numai după aceste evaluări stricte, un aditiv poate fi inclus pe lista celor permise în UE.

În prezent, peste 300 de substanțe sunt autorizate ca aditivi alimentari în spațiul european. Cele mai vechi au fost evaluate inițial de Comitetul Științific al Comisiei Europene, iar ulterior EFSA a reluat și actualizat evaluările, ținând cont de cele mai noi dovezi științifice.

Cum recunoaștem aditivii alimentari pe etichete?

Pe etichetele produselor alimentare, aditivii trebuie să fie menționați obligatoriu. Se indică:

  • funcția lor în aliment (de exemplu, colorant, conservant);
  • substanța exactă, fie prin denumirea completă, fie prin numărul E atribuit în UE (de exemplu, E 415 sau gumă de xantan).

Astfel, consumatorii pot identifica cu ușurință ce aditivi conține un produs și pot face alegeri informate.

Citește și : Ce este contractul de furnizare a energie electrice ?! InfoCons protectia consumatorilor te informeaza

 

Aditivii pot fi naturali sau sintetici

Multe substanțe utilizate ca aditivi se găsesc în mod natural în alimente. De exemplu:

  • Vitamina C (E 300) se găsește în fructe;
  • Pectina (E 440) este prezentă în mere și citrice;
  • Licopenul (E 160d) se găsește în tomate;
  • Lecitina (E 322) se regăsește în gălbenuș de ou, soia sau arahide.

Unii aditivi sunt extrași din animale (ex. acid carminic – E 120, obținut din insecta coșenilă), alții provin din minerale (ex. carbonatul de calciu – E 170, obținut din calcar), iar o parte sunt sintetizați chimic în laborator.

Indiferent de sursa lor, toți trebuie să respecte standarde stricte de puritate și siguranță înainte de a fi folosiți în produse alimentare.

Mituri și adevăruri despre aditivii alimentari

Mit: Toți aditivii alimentari sunt periculoși.

Adevăr: Aditivii autorizați în UE sunt considerați siguri atunci când sunt utilizați în limitele stabilite de EFSA.

Citește și :  Sfaturi de călătorie în Noua Zeelandă – Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor

 

Este important de reținut că termenul „aditiv” nu înseamnă automat „chimic artificial” sau „nociv”. De multe ori, este vorba de substanțe pe care organismul nostru le cunoaște deja din natură.

 

Sursă : Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară

 

InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și  Strategiilor  membră cu drepturi depline în Organizația Mondială  Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având  Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129 , sector 4, tel: 021/319.32.66 , mail : secretariat@infocons.ro ,  Protecția Consumatorului ,   Protecția Consumatorilor ,  Proprietate Intelectuală ,  Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă ,   Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte  , Telefonul Consumatorului ,  Telefonul Consumatorilor , Protecția Mediului , Alege Bine , Citește Eticheta , Ia Atitudine , Sănătate , Incredere , Trust , Sorin Mierlea , Cybersecurity , Securitate Cibernetică , Asigurare , Asigurat , Aditivi Alimentari , Siguranță Allimentară

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal

Te-ar putea interesa și