Riscul Reziduurilor de Pesticide în Alimentele din UE – Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorilor
Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a confirmat, în cel mai recent raport anual, că nivelul reziduurilor de pesticide din alimentele comercializate în Uniunea Europeană continuă să prezinte un risc redus pentru sănătatea consumatorilor — o tendință constantă în ultimii ani. Concluziile se bazează pe monitorizarea efectuată în anul 2023.
Citește și : Rămâi informat despre siguranța minorilor pe internet cu InfoCons Protecția Consumatorilor – ANCOM a anunțat noile recomandări
Rezultatele Eșantionării Aleatorii
În cadrul programului de control coordonat la nivel european (EU MACP), EFSA a analizat 13.246 de mostre de alimente colectate de statele membre UE, Norvegia și Islanda. Acestea au fost prelevate din 12 produse alimentare frecvent consumate, precum morcovi, conopidă, kiwi (verde, roșu și galben), ceapă, portocale, pere, cartofi, fasole uscată, orez brun, secară, ficat de vită și grăsime de pasăre.
Rezultatele au arătat că 99% dintre produse respectă legislația europeană privind reziduurile de pesticide, un procent similar celui înregistrat în 2020 (99,1%). De asemenea, 70% dintre mostre nu conțineau reziduuri cuantificabile, iar 28% prezentau reziduuri în limitele legale. Doar 2% depășeau valorile maxime admise (MRLs), iar 1% au fost considerate neconforme, ținând cont de incertitudinea de măsurare.
Citește și : InfoCons Protecția Consumatorului vă informează despre cursul online EUIPO privind elementele esențiale ale Proprietății Intelectuale
Control Național Direcționat
Raportul EFSA include și rezultatele Programului Național Multianual de Control (MANCP), axat pe produse cu risc ridicat și eșantionare direcționată. În 2023, au fost testate 132.793 de mostre, dintre care 98% au fost conforme cu legislația UE. Rata de conformitate în anii anteriori a fost de 97,5% (2021) și 97,8% (2022).
În această categorie, 58% dintre mostre nu conțineau reziduuri cuantificabile, 38,3% prezentau niveluri în limitele legale, iar 3,7% depășeau MRL-urile. Dintre acestea, 2% au fost considerate neconforme.
Citește și : InfoCons protectia consumatorilor si Ordinul Arhitectilor din Romania te informeaza : Lipsa accesibilizării clădirii dăunează sănătății și drepturilor omului
Evaluarea Riscului și Recomandări
EFSA a efectuat o evaluare a riscului alimentar pentru a estima potențialul impact asupra sănătății al expunerii consumatorilor la reziduuri de pesticide. Concluzia a fost că expunerea estimată nu implică un risc semnificativ pentru sănătate.
Raportul include și recomandări pentru îmbunătățirea sistemelor de monitorizare, cum ar fi investigarea suplimentară a combinațiilor între pesticide și culturi asociate cu neconformități și extinderea analizei asupra produselor importate din afara UE.
Citește și : Cum influențează alimentele procesate sănătatea noastră – Rămâi informat cu InfoCons Protecția Consumatorului !
Sursă : Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129 , sector 4, tel: 021/319.32.66 , mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte , Telefonul Consumatorului , Telefonul Consumatorilor , Pesticide , Siguranță Alimentară , Risc Alimentar , Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară .

















