Au fost controlati 1442 operatori economici, constatandu-se abateri la 945 (~ 65,5%) dintre acestia.
A fost verificata o cantitate de cca. 93751 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, constatandu-se ca cca. 17936 kg (19,13%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.
Ca urmare a deficientelor constatate, comisarii ANPC au dispus urmatoarele masuri:
- oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 3148 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna in valoare de 54890 lei, produse improprii consumului uman;
- oprirea temporara de la comercializare a cca 9508 kg produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 201849 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
- aplicarea de 1302 sanctiuni contraventionale dintre care 593 avertismente si 709 amenzi contraventionale in valoare de 3.610.900 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.
In cursul actiunilor de control s-au constatat o serie de abateri dintre care mentionam:
Calitatea produselor
Comercializarea produselor cu caracteristici organoleptice necorespunzatoare:
– carne preambalata cu modificari organoleptice datorate depozitarii necorespunzatoare;
– pulpe pui prezentand arsuri de congelare pe portiuni extinse si portiuni vinete datorate fracturilor cu acumulari de sange;
– legume si fructe aflate la comercializare fara nicio marcare;
– produse congelate preambalate (pulpe pui, ficat pui, mici formati) care aveau ambalajele (caserole, pungi) rupte si deteriorate, produsele prezentand culoare modificata, arsuri de congelare, gheata in exces;
– la produsul specific perioadei, denumit, conform eticheta de produs, Caltabos afumat, s-a constatat ca produsul nu era afumat (senzorial nu s-a perceput urma de miros/gust de fum);
– ouale care urmau sa fie utilizate la prepararea produselor de patiserie, prezentau urme biologice;
– legume si fructe care prezentau modificari organoleptice, respective consistenta moale si pete maronii;
– s-au gasit la comercializare covrigi cu ciocolata, la prepararea carora se utiliza produsul `cremosa crema cacao`, inducand astfel in eroare consumatorii;
– erau expuse la comercializare portiuni anatomice din carne pui (piept pui dezosat, aripi pui, pulpe pui inferioare), care prezentau neconformitati privind cantitatea neta declarata de producator pe ambalaj si cea atasata de operatorul economic vanzator;
– se comercializa cozonac cu ciocolata, iar continutul de cacao din ciocolata era de 16% si nu 35% substanta uscata, denumirea de ciocolata fiind improprie;
– s-au gasit la comercializare mici de porc si vita, ambalati, pastrati la temperatura recomandata de producator, dar tavitele prezentau modificari nespecifice (erau bombate).
Sursa: ANPC
– Vrei să știi mai multe? Poți să te protejezi singur! Descarcă aplicația gratuită InfoCons pentru Android și IOS!
– Fii cu adevărat și tu cu o9atitudine și ia atitudine!
Nr. de tel – 021.9615 sau *9615.
Mail: reclamatii@protectia-consumatorilor.ro