Suntem în luna august și a început Postul Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru cea de-a doua zi a Postului ! O rețetă pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă: orez și legume.
Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !
Câte tipuri de orez există ?
Există mii de tipuri diferite de orez cultivate în întreaga lume, dar, în general, ele sunt categorisite în câteva grupuri majore în funcție de mărime, textură și modul în care sunt procesate.
Iată câteva dintre principalele categorii:
După lungimea bobului:
- Orez cu bob lung: Basmati, Jasmine și orez american cu bob lung. Aceste soiuri sunt subțiri și tind să rămână separate și pufoase când sunt gătite.
- Orez cu bob mediu: Bomba și Calrose. Aceste soiuri sunt mai scurte și mai late decât orezul cu bob lung și au o textură moale și umedă.
- Orez cu bob scurt: orezul pentru sushi și Arborio (folosit adesea pentru risotto). Aceste boabe sunt aproape rotunde și devin foarte lipicioase și se aglomerează când sunt gătite.
După culoare:
- Orez alb: Cel mai comun tip, având coaja, tărâțele și germenii îndepărtați, rezultând într-o aromă mai blândă și o textură mai moale.
- Orez brun: Orez integral doar cu coaja îndepărtată, păstrând tărâțele și germenii, ceea ce îl face mai nutritiv și mai mestecabil.
- Orez roșu: Conține o coajă roșie și este bogat în nutrienți și antioxidanți.
- Orez negru: Cunoscut și sub numele de orez interzis, are o culoare neagră profundă care devine purpurie când este gătit și este bogat în antioxidanți.
- Orez sălbatic: Tehnic, nu este orez, ci o sămânță dintr-un tip de iarbă acvatică. Are o aromă de nucă și o textură mestecabilă.
După aromă și gust:
- Orez aromatic: Include soiuri precum Basmati și Jasmine, cunoscute pentru aroma lor parfumată și gusturile unice.
- Orez lipicios: Devine foarte lipicios când este gătit, folosit frecvent în deserturile asiatice și sushi.
După varietăți speciale și regionale:
- Orez Basmati: Orez aromatic cu bob lung cultivat în principal în India și Pakistan.
- Orez Jasmine: Orez aromatic cu bob lung din Thailanda.
- Orez Arborio: Orez cu bob mediu din Italia, folosit pentru risotto.
- Orez pentru sushi: Orez cu bob scurt folosit în bucătăria japoneză.
Recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului – Impactul Utilizării Pesticidelor în Agricultură
Ce tip de orez ar trebui să alegem ?
Studiile realizate în ultimul deceniu au evidențiat îngrijorări cu privire la conținutul de arsenic din orez și potențialele implicații asupra sănătății, în special pentru sugari și copii mici (sub 3 ani). Arsenicul apare în mod natural în apă, sol și roci, dar nivelurile sale pot fi mai ridicate în unele zone decât în altele. Acesta intră cu ușurință în lanțul alimentar și se poate acumula în cantități semnificative atât la animale, cât și la plante, unele dintre ele fiind consumate de oameni.
Principalele surse de poluare cu arsenic includ anumite pesticide și erbicide, conservanți din lemn, îngrășăminte, deșeuri industriale, activități miniere, arderea și topirea cărbunelui.
Arsenicul se scurge adesea în apele subterane, care sunt puternic poluate în anumite părți ale lumii . Din apele subterane, arsenicul își găsește drumul în puțuri și alte surse de apă care pot fi utilizate pentru irigarea culturilor și gătit.
Orezul este în special susceptibil la contaminarea cu arsenic, din trei motive:
- Se cultivă pe câmpuri inundate care necesită cantități mari de apă pentru irigații. În multe zone, această apă de irigare este contaminată puternic cu arsenic.
- Arsenicul se poate acumula în timp, în solul câmpurilor inundate, pe care se cultivă orez, agravând problema.
- Orezul absoarbe mai mult arsenic din apă și sol comparativ cu alte culturi de cereale.
Studiile indică faptul că, în general, consumul nostru de orez, ca și adulți, nu prezintă un risc pentru sănătate. Cu toate acestea, în cazul copiilor, există o îngrijorare mai mare, deoarece, de obicei, vor consuma cantitate mai mare, provenită din orez, raportată la greutatea lor, acesta fiind folosit în multe alimente primare ale sugarilor și copiilor mici.
Conținutul de arsenic din orez poate fi redus prin spălarea, hidratarea și gătirea orezului cu apă curată.
Doar spălarea orezului înainte de gătire, poate elimina 10–28% din arsenic.
Folosiți multă apă la gătit. Și scurgeți apa rămasă după fierbere. Gătirea orezului în exces de apă poate reduce arsenicul anorganic cu 40% până la 60% în funcție de tipul de orez. Alegeți orez aromat, cum ar fi basmati sau jasmine, aceste soiuri de orez provenind din regiunea Himalaya, inclusiv India de Nord, Pakistanul de Nord și Nepal, zone în care solul este mai sărac în arsenic.
Citește și – Contaminarea alimentelor cu arsenic – Evaluarea Autoritatății Europeane pentru Siguranța Alimentară ( EFSA ) InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !
Rețeta zilei 2 August – Orez Basmati cu legume
Ingrediente:
- 200 g orez basmati spălat bine în mai multe ape și hidratat pentru minim 2h în apă cu o linguriță de zeamă de lămâie
- 600 ml apă
- 1 ardei roșu tocat cubulețe
- 2 morcovi medii tocați cubulețe
- 1 zucchini tocat cubulețe
- 1 ceapă albă tăiată mărunt
- 3 căței de usturoi mărunțiți
- Ulei de floarea soarelui, sare, piper
Mod de preparare:
- Se înăbușe puțin ceapa și usturoiul în apă cu o lingură de ulei vegetal (de măsline, de floarea soarelui).
- Se adaugă restul legumelor și se gătesc 5-7 min.
- Se adaugă orezul și condimentele, se amestecă timp de 2-3 minute.
- Se adaugă apa, se amestecă și se pune capacul.
- Se fierbe 10-12 min, verificați orezul înainte să opriți focul și amestecați dacă e nevoie din când în când.
- Se servește cald. Se poate presăra pătrunjel verde, proaspăt tocat.
Timp total de preparare: 45 min
Număr Porții: 4-5
Dificultate preparat: ușor
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorului : Despre alimente și impactul lor asupra mediului – De vorbă cu Dna. Prof. Dr. Ing. Nastasia Belc IBA
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Spălați bine orezul în mai multe ape, hidratați-l înainte de gătire, scurgeți apa și clatiți-l din nou, după hidratare.
- Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
- Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
- La gătit, cele mai folsite tipuri de ulei sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline (la temperature joase) și uleiul de cocos.
- Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit.
- Alegeți o cratiță din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro