Rețeta de post a zilei cu InfoCons ! Supă cremă de roșii

Suntem în luna august și a început Postul Adormirii Maicii Domnului iar InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru cea de-a treia zi a Postului ! O rețetă pe cât de sănătoasă, pe atât de gustoasă: supă cremă de roșii.

Atenție la gustările de post pe care le cumpărați ! Cu ajutorul Aplicației InfoCons Protecția Consumatorilor rămâneți informat !

 

Supa de roșii are o origine relativ modernă în comparație cu alte supe tradiționale. Roșia, originară din America, a fost introdusă în Europa în secolul al XVI-lea. În prezent, roșiile sunt un ingredient de bază în bucătăria europeană.

Frumusețea supei de roșii constă în simplitatea ei. Ingredientele de bază includ de obicei:

  • Roșii: roșiile proaspete, conservate sau suc de roșii, servesc drept bază. Ele oferă aroma bogată și acidulată care definește supa.
  • Lichidul: Supa de pui, vita sau de legume adaugă profunzime și complexitate supei.
  • Arome: Ceapa, usturoiul și, uneori, morcovii, cartoful sau țelina pot fi ușor sotate pentru a spori aroma.
  • Condimente: sare, piper și adesea un strop de zahăr pentru a echilibra aciditatea roșiilor.

Tu știi Care este motivul pentru care românii erau mai slabi înainte de anii ’90 ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !

 

Rețeta zilei 3 August   –  Supă cremă de roșii

Ingrediente:

 

  • 2 linguri ulei de floarea soarelui
  • 1 ceapă tocată
  • 2 căței de usturoi tocați
  • 4 căni de roșii proaspete tocate (sau 2 cutii de roșii întregi)
  • 1 l supă de legume sau pui
  • 1 linguriță zahăr (opțional)
  • Sare și piper după gust
  • Frunze de busuioc proaspăt
  • 2 linguri smântână grasă (opțional)
  • 50 ml apă

 

Mod de preparare:

  1. Adăgați 50 ml de apă și uleiul într-o oală mare la foc mediu. Adăugați ceapa și gătiți până devine translucidă.
  2. Adăugați usturoiul și gătiți încă un minut.
  3. Adăugați roșiile, aduceți la punct de fierbere, apoi reduceți focul și fierbeți timp de 20 de minute.
  4. Folosiți un blender pentru a blendui supa până la omogenizare.
  5. Adăugați o linguriță de zahăr dacă considerați că supa este prea acidă și asezonați cu sare și piper.
  6. Adăugați frunzele proaspete de busuioc și smântână, după preferințe.
  7. Se serveste fierbinte, ornata cu busuioc și un strop de ulei de masline.

 

Timp total de preparare: 40 min

Număr Porții: 3-4

Dificultate preparat: ușor

Supa de roșii este un preparat hrănitor și reconfortant, care a trecut testul timpului. Indiferent dacă o preferați cremoasă sau picantă, simplă sau cu crutoane aromatizate, există o rețetă de supă de roșii pentru fiecare gust.

Așa că data viitoare când aveți nevoie de o masă rapidă, luați în considerare să pregătiți această supă clasică de roșii.

 

Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect

 

  • Legumele ar trebui să aibă o culoare vibrantă și uniformă. Evitați-le pe cele cu semne de mucegai sau decolorare. O textură prea moale poate indica că legumele încep să se strice . Spălați-le bine și folosiți un tocător special pentru legume atunci când le tocați. Nu vă feriți să cumpărați acele legume imperfecte atâta timp cât nu au semne de mucegai sau au o textură care nu este conformă .
  • Întotdeauna folosiți un tocător exclusiv utilizat pentru legume. Un tocător de lemn este ideal de folosit pentru tocatul legumelor.
  • La gătit, cele mai folsite tipuri de ulei sunt uleiul de floarea soarelui, uleiul de măsline (la temperature joase) și uleiul de cocos.
  • Cel mai des folosit tip de ulei în bucătăria românescă, este uleiul de floarea soarelui, fiind potrivit pentru toate tipurile de gătit.
  • Busuiocul sau ce alte verdețuri alegeți să folosiți la această supă, se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
  • Smântana folosită să fie maturată, pasteurizată, să aibă termen de garanție să aibă un gust plăcut, ușor acrișor, să fie omogenă și vâscoasă.
  • Alegeți o oală de supă din oțel inoxidabil, un material de lungă durată, clasic, neacoperit cu strat antiaderent care poate fi o alegere bună pentru sotare și fierbere. Sunt durabile, ușor de întreținut, nu reacționează cu alimentele. Oferă încălzire rapidă și uniformă. Adesea magnetice și compatibile cu plitele cu inducție. Se potrivesc mașinilor de spălat vase și cuptorului (în funcție de mâner).

 

Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons  și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.

InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc.  Înainte de achiziționare , accesați  secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul  alertelor  emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .

De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E.  Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .

Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !

Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal