Pentru consumatorii care țin post, cu ocazia prăznuirii Schimbării la Față a Domnului, au dezlegare la pește, ceea ce înseamnă că mulți dintre aceștia vor pregăti în această zi diverse mâncăruri și gustări care conțin pește. Dacă sunteți în căutarea unui preparat care este atât sănătos, cât și plin de aromă, această rețetă de somon cu crustă de pesmet și ierburi la cuptor este o alegere perfectă.
Somonul nu este doar o sursă de proteine bogată în acizi grași omega-3, ci și un aliment ușor de pregătit.
Somonul este un aliment nutritiv, oferind o cantitate mare de proteine, acizi grași omega-3, vitamine și minerale esențiale, precum vitamina D și seleniul. Încorporarea somonului în dietă poate susține sănătatea cardiovasculară, poate îmbunătăți funcția creierului și poate contribui la o stare bună de sănătate.
Cu ocazia prăznuirii Schimbării la Față a Domnului , InfoCons Protecția Consumatorilor vă oferă informații utile despre achiziționarea peștelui și produselor din pește
Sfaturi InfoCons pentru a găti somonul perfect
- Alegeți somon de captură proaspăt: alegeți pe cât se poate, somon proaspăt. Somonul capturat sălbatic este mai gustos și mai hrănitor decât cel de crescătorie.
- Somonul sălbatic are un conținut scăzut de contaminanți și o sursă de proteine de calitate. Acesta are în mod natural o nuanță vibrantă de roz datorită dietei bogate în crustacee sălbatice.
- Nu îl gătiți prea mult: urmăriți îndeaproape somonul pentru a evita gătirea excesivă.
- Personalizați ierburile: simțiți-vă liber să experimentați cu diferite ierburi aromatice sau adăugați un strop fulgi de ardei roșu pentru un plus de aroma picantă.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Rețeta de post a zilei cu InfoCons !
Rețeta zilei 6 August – Somon la cuptor în crustă de pesmet
InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu o rețetă pentru cea de-a șasea zi a Postului !
Ingrediente:
- 4 fileuri de somon
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 lămâie
- 2 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură mărar proaspăt, tocat
- 1 lingură pătrunjel proaspăt, tocat
- 1 lingură de cimbru proaspăt, tocat
- 1 linguriță muștar
- Sare și piper după gust
- 1 cană pesmet panko
Mod de preparare:
- Preîncălziți cuptorul: preîncălziți cuptorul 190 ° C.
- Pregătiți amestecul de ierburi: într-un castron mic, combinați uleiul de măsline, sucul de lămâie, usturoiul tocat, mărarul tocat, pătrunjelul și cimbru. Amestecați-le bine și puneți file-urile de somon în acest sos, pe ambele părți.
- Asezonați somonul: puneți fileurile de somon pe o tavă de yena. Ungeți fiecare bucată de somon cu muștar , apoi puneți uniform amestecul de ierburi peste fiecare file.
- Creați crusta: într-un castron separat, adăugați pesmetul panko. Presărați acest amestec generos peste fileurile de somon acoperite cu ierburi, apăsând ușor pentru a se lipi .
- Coaceți somonul: Puneți tava în cuptorul preîncălzit la 190 de grade și coaceți timp de 20 de minute, sau până când somonul se rupe ușor cu o furculiță, iar crusta este maro aurie.
- Serviți somonul: Scoateți somonul din cuptor și lăsați-l să se odihnească câteva minute. Serviți-l cu zeamă de lămâie și cu o garnitură din legumele preferate sau o salată ușoară.
Timp total de preparare: 30 min
Număr Porții: 4
Dificultate preparat: mică
Sfaturi utile, marca Protecția Consumatorilor InfoCons pentru o rețetă de succes, preparată corect
- Când achiziționați somonul, verificați termenul de valabilitate, zona FAO în care a fost pescuit și faceți transportul până acasă la rece sau într-o pungă termoizolantă. Dacă alegeți un somon congelat, faceți decongelarea în frigider, lent, de seara până a doua zi.
- Somonul proaspăt de crescătorie ar trebui să aibă o culoare roz, în timp ce somonul sălbatic, de captură, ar trebui să fie roz aprins. Dacă peștele are pete gri sau zone maro, atunci nu este proaspăt. Și dacă cumpărați somonul întreg, ochii ar trebui să fie strălucitori și să nu fie tulburi.
- Nu uitați să folosiți un tocător special pentru pește, să spălați bine mâinile și să curățați blatul și chiuveta, după manevrarea peștelui.
- Folosiți uleiul de măsline extravirgin. Acesta trebuie să fie depozitat într-un spațiu întunecat, într-o sticlă brună sau complet opacă, pentru a preveni oxidarea.
- Atunci când alegeți muștarul, verificați eticheta produsului, urmărind cantitatea de aditivi din compoziție. Consultați Aplicația Gratuită InfoCons pentru a verifica produsele pe care doriți să le achiziționați.
- Pătrunjelul, mărarul, cimbrul, coriandrul sau ce alte ierburi alegeți pentru această rețetă, se spală bine sub jet de apă și se folosește tocătorul de legume pentru a se toca mărunt.
- Lamâia ar trebui să fie din soiul celor cu coaja subțire, pentru suc. Chiar dacă nu folosiți coaja, înainte de a tăia lămâia, aceasta trebuie spălată temeinic deoarece în coaja lămâilor care nu sunt bio (menționat pe etichetă că ar avea coaja comestibilă), se pot regăsi multe pesticide și alte substanțe periculoase, făcând coaja necomestibilă.
- Vasul de gătit poate fi din sticlă (vas de yena cu capac) pentru a păstra mai bine aromele și pentru a găti uniform somon. Acest material este sigur si non-toxic, ceea ce înseamnă că nu va elibera substanțe dăunatoare în alimentele gătite. Aceasta este o caracteristică importantă, mai ales atunci când gătiți pentru familie sau copii.
Nu uitați! Prin instalarea Aplicației Europene InfoCons și scanarea codurilor de bare ale produselor pe care le achiziționați, se pot afla în aplicație ingredientele, numărul și tipul aditivilor alimentari, alergenii, cantitatea de zahăr, sare, caloriile.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă informează cu privire la numărul de Alerte Europene privind categoria de produse pentru bucătărie, ustensile de gătit precum – oale, tigăi, tacâmuri, tocătoare de lemn sau plastic, etc. Înainte de achiziționare , accesați secțiunea Alerte din cadrul Aplicației Europene InfoCons pentru a vă asigura ca produsele pe care doriți să le achiziționați nu fac sau nu au făcut obiectul alertelor emise de Uniunea Europeană , doar printr-o simplă căutare în bara de meniu din aceast secțiune – “căutare” .
De asemenea Aplicația Europeană InfoCons este mijloc de supraveghere al pieței pentru produsele electronice și electrocasnice, astfel înainte de a achiziționa un produs electronic sau electrocasnic (ex: mașina de spalat vase, aragaz, plită, cuptor, etc) puteți scana QR-ul de pe eticheta de eficiență energetică și afli dacă produsul este conform și dacă provine din spatiul U.E. Totodată, vă puteți calcula costul total înainte de achiziționa un astfel de produs prin inserarea în secțiunea “Calculator” a costului aferent consumului de energie electrica din locuință. Prin intermediul Aplicatiei InfoCons , consumatorii pot compara produsele electronice și electrocasnice pe care și le doresc , pentru a achiziționa produsul potrivit preferințelor și nevoilor lor .
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de aditivi, zahăr, sare sau grăsimi din preparatele de post pe care doriți să le achiziționați !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro