La momentul actual, amprenta de carbon medie pe cap de locuitor în Uniunea Europeană este de aproximativ 7.5 tone CO2e, în timp ce pentru a rămâne sub pragul de 1.5 grade Celsius, este necesar ca această medie să fie de 2 tone CO2e/locuitor. În articolul precedent despre amprenta de carbon, am explicat ce este aceasta, cum se calculează și cum se reduce. În acest articol venim cu sfaturi suplimentare legate de reducerea amprentei de carbon individuale, axându-ne pe patru categorii principale de emisii din viața fiecăruia, anume:
- Alimentație;
- Transport;
- Consumul de energie;
- Achiziția de produse.
Alimentație
Când vine vorba de industria alimentară, cel mai important lucru de știut este faptul că cele mai poluante lucruri pe care le poți mânca sunt produsele de proveniență animală. Acest lucru este cauzat de faptul că 1) rumegătoarele (i.e., vacile, oile, caprele) produc cantități mari de metan prin procesul de digestie, metan care are un potențial de încălzire globală de 28 mai mare decât dioxidul de carbon; 2) 75% din suprafața agricolă a planetei este folosită pentru a crește și hrăni animale, ducând la defrișări masive și la o întrebuințare ineficientă a suprafeței agricole (întrucât ar putea fi folosită pentru a hrăni oameni în schimb).
Astfel, dieta recomandată este una pe cât posibil vegetariană (o masă vegetariană poluând de aproape 15 ori mai puțin decât o masă având ca element central carnea de vită, conform bazei de date franceze ADEME), sau chiar vegană, întrucât și pentru lactate este necesară creșterea rumegătoarelor. Într-o țară în care mâncărurile considerate tradiționale (sarmalele, micii, drobul, caltaboșii ș.a.m.d.) sunt făcute aproape integral din carne, o dietă vegetariană poate părea un „moft ecologic” nejustificat, însă pentru a rămâne sub pragul de 1.5 grade Celsius, este nevoie de pași în această direcție, chiar dacă mici, la început (i.e., a încerca să nu mănânci carne măcar o zi pe săptămână, trecând apoi la două zile etc.). Din fericire, există din ce în ce mai multe alternative vegane (lapte de soia/migdale/nucă de cocos, șnițel din soia etc.), însă în continuare nu poți intra într-un restaurant din România cu certitudinea că vei găsi măcar un fel veg(etari)an de mâncare, în timp ce în țări precum Finlanda alternativele vegane sunt ceva obișnuit chiar și în cantinele universitare.
Transport
Dacă mergi cu mașina, este bine de știut că emisiile asociate mașinilor provin predominant din fabricarea și utilizarea mașinii. Deși fabricarea mașinilor electrice este un pic mai poluantă decât cea a mașinilor pe benzină sau pe motorină, lipsa emisiilor directe compensează pe termen lung. Cu toate acestea, cea mai bună soluție rămâne, desigur, renunțarea completă la mașină, optând pentru transportul în comun sau cu bicicleta. Este de la sine înțeles că bicicletele nu emit carbon, iar metroul emite doar 0.0028 kg CO2e/pasager.km, în timp ce o mașină pe benzină emite 0.212 kg CO2e/km, de aproximativ 76 de ori mai mult. Dacă contraargumentul este de obicei faptul că nu se investește în transportul în comun sau în piste pentru bicicliști, acest lucru este tocmai pentru că nu există cerere din partea populației, București aflându-se pe locul 8 la nivelul de aglomerație în trafic în lume. Un alt avantaj al renunțării la mașină este faptul că nu mai pierzi timp în trafic sau în căutarea unui loc de parcare, și economisești bani pe care altfel i-ai fi dat pe întreținerea mașinii. În cazul în care locuiești în afara Bucureștiului, mașina poate fi lăsată în apropierea primei guri de metrou.
Alte emisii asociate transportului țin de călătoriile pe care le faci, de exemplu, cu avionul. Avionul este cel mai poluant mijloc de transport, acest lucru fiind afectat și de faptul că emite gaze la înălțime, direct în atmosferă. Pentru a reduce aceste emisii este important să minimizezi numărul de călătorii pe care le faci de-a lungul anului, să nu iei avionul decât dacă e cu adevărat necesar, evitând mai ales zborurile pe distanțe prea scurte (pentru că pot fi făcute cu trenul, iar în acest sens țările vestice au început să interzică astfel de zboruri) și cele pe distanțe prea lungi (pentru că poluează enorm).
Consumul de energie
Emisiile asociate consumului de energie pot fi reduse prin tranziția către surse de energie regenerabilă și/sau prin utilizarea unei cantități mai mici de energie. Acest lucru implică investirea în izolare termică sau în aparate electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, cât și în scoaterea din priză a electrocasnicelor atunci când acestea nu sunt folosite. În ceea ce privește lumina, becurile LED consumă cu 75% mai puțină energie decât cele incandescente.
Iarna și vara este important să nu pornim căldura sau aerul condiționat decât când este cu adevărat necesar. Din păcate însă, din cauza verilor din ce în ce mai calde în zona țării noastre, se creează un cerc vicios: pentru că este prea cald, folosim aerul condiționat, care continuă să alimenteze stratul de gaze cu efect de seră, din cauza căruia este prea cald.
Achiziția de produse
Cu toții am cumpărat cândva măcar un lucru de care nu aveam nevoie și pe care nu îl folosim, însă dacă îți dorești să îți reduci amprenta de carbon, este necesar ca pe viitor să te întrebi dacă e vorba de ceva de care ai într-adevăr nevoie, ori e un breloc pe care scrie Sinaia, un cățeluș din cauciuc care cântă Oda bucuriei sau un pluș în formă de emoji (de exemplu). Faptul de a te întreba asta înainte de a cumpăra ceva nu doar că este sănătos dintr-o perspectivă a carbonului, ci este benefic și dintr-o perspectivă financiară. Raționamentul se extinde și către alte tipuri de cumpărături, mai puțin inutile în aparență, dar care se dovedesc a avea același grad de inutilitate (o bluză care nu îți place așa mult, de fapt, deci nu o vei purta, un gadget de care te plictisești repede etc.).
Originea produselor este de asemenea semnificativă (iar acest lucru este valabil și pentru produsele alimentare), în acest sens producția locală fiind de preferat, întrucât cu cât e mai mică distanța, cu atât transportul va genera mai puține emisii.
Un alt aspect important este durabilitatea produselor cumpărate, i.e., ideea că mai bine „dai un ban, dar știi o treabă”, costul produselor fiind de cele mai multe ori direct proporțional cu calitatea și durabilitatea acestora (un laptop mai scump va avea durata de viață mai mare decât cea a unui laptop ieftin, deci, pe o perioadă de 6 ani, să zicem, ai avea nevoie de un laptop, nu două). În privința electronicelor, TCO Certified și EPEAT sunt două etichete ecologice bazate pe criterii precum durata extinsă de viață a produselor și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Odată ce ți-ai redus „rata de achiziție” la minimum, următorul aspect ține de ceea ce faci cu acel produs după ce s-a stricat sau nu mai ai nevoie de el. Răspunsul este, desigur, reciclarea – conform ADEME, este de 3 ori mai poluant să incinerezi plastic decât să-l reciclezi. Din fericire, în ultimii ani au apărut și în România din ce în ce mai multe centre de reciclare, cât și multe programe Rabla pentru electronice, iar hainele nefolosite sau prea-folosite pot fi reciclate în magazinele de haine sau donate.
Concluzie
Un lucru pe care îl au în comun toate sfaturile de mai sus este faptul că reduc nu doar emisiile, ci și costurile – carnea este mai scumpă decât majoritatea alimentelor; dacă ai o mașină proprie vei da bani pe combustibil, parcare, întreținere; faptul de a cumpăra doar produse folositoare te ajută să economisești foarte mult și te protejează de achiziții regretabile; faptul de a consuma mai puțină energie te ajută să treci cu brio peste criza energetică pe care o traversăm simultan cu cea climatică.
Dacă ești curios să îți calculezi amprenta de carbon, o poți face pe internet, calculatoarele online estimând amprenta de carbon cu ajutorul unor informații despre consumul de energie, alimentație, mod de transport preferat etc.
După primirea rezultatelor, îți poți reduce amprenta urmând sfaturile oferite mai sus, compensând apoi restul emisiilor prin proiecte verzi, precum cele dedicate plantării copacilor.
În Franța, Carbone 4 a estimat prin aplicația MyCO2 că amprenta medie pe cap de locuitor este de 9.9 tone CO2e, în funcție de cheltuielile medii ale cetățeanului francez, ce sunt ilustrate în graficul de mai jos, în echivalent CO2.
Sursă imagine:
https://www.myco2.fr/actualites/empreinte-carbone-francaise-moyenne-comment-est-elle-calculee
Deși 71% din emisiile globale sunt cauzate de numai 100 de companii, iar emisiile pe care le cauzezi când îți cumperi un tricou fabricat în China sau când nu reciclezi un ambalaj din plastic par ceva infim, este important să ne amintim că „oceanul este format din picături”, și fiecare contribuție contează. Mai mult, companiile sunt afectate direct de trendurile pe care consumatorii le dictează; dacă consumatorul preferă produse sustenabile (mâncare vegană, transport în comun, mașini electrice, energie regenerabilă, produse longevive, din materiale reciclate etc.), oferta de produse sustenabile va fi și ea din ce în ce mai mare, deci și companiile vor polua mai puțin. Există și un demers invers, în care companiile nevoite să își reducă amprenta de carbon și să contribuie la obiective de sustenabilitate (din motive legale, explicate aici) oferă prețuri mai mici pentru produsele sustenabile, pentru a le promova (de exemplu, o companie de asigurări care are prețuri mai mici la asigurările pentru mașini electrice).
Autor : Florentina Gavrila , ECONOS