Asociația InfoCons a realizat un studiu pe produsele de tip floricele de porumb, analizând 19 tipuri de produse, de la diverși producători/importatori, aceștia fiind:
– PCO Group România S.R.L.,
– Carrefour S.A.
– Star Foods E.M. S.R.L.
– Mogyi România S.R.L.
– Best Foods Prod. S.R.L.
– Star Foods E.M. S.R.L.
– Intersnack România SRL.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, aceștia variază între 0 și 3 E-uri.
21.05% au în conţinutul lor o cantiate de 3 aditivi alimentari.
10.52 % au în conţinutul lor o cantitate de 2 aditivi alimentari.
21.05% au în conţinutul lor 1 aditiv alimentar.
47.36% nu au niciun aditiv alimentar în conţinutul lor.
Aditivul cel mai des intalnit este E322 in 26.31%.
Printre aditivii regasiţi in ingredientele produselor se afla si E631 si E627.
Definiție
Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului inozinic. Pentru uz industrial, se obţine prin fermentaţia bacteriană a zaharurilor sau din carne sau sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Inozinaţii nu conferă gustul `umami` specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.
Cantitate max zilnică permisă/corp: Doza zilnică nu este limitată.
Descriere cantitate max zilnică permisă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificat
Descriere doza de încorporare în alimente: Se adaugă în cantitățile prevăzute de rețete.
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare.
Contraindicații: DA
Descriere contraindicații: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.
Definiție
Aditiv alimentar cu rol de potenţiator de aromă. Este sarea de sodiu a acidului guanilic, un acid natural, component al acidului ribonucleic. Pentru uz industrial, se obţine din drojdie sau din sardine, putând avea deci origine vegetală sau animală. Guanilaţii nu conferă gustul `umami` specific glutamaţilor, dar au capacitatea de a potenţa multe arome şi gusturi naturale, permiţând astfel micşorarea cantităţii necesare de sare. Se utilizează în cantităţile prevăzute de reţete în toate tipurile de produse alimentare, inclusiv în băuturi alcoolice şi nealcoolice.
Cantitate max zilnică permisă/corp: Doza zilnică nu este limitată.
Descriere cantitate max zilnică permisă: Doza zilnică nu este limitată.
Doza de încorporare în alimente: Nespecificat
Descriere doză de încorporare în alimente: Se adaugă în cantitățile prevăzute de rețete.
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Nu s-au semnalat efecte secundare.
Contraindicații: DA
Descriere contraindicații: Persoanele astmatice şi cele suferinde de gută, reumatism, calculi renali sau biliari ar trebui să evite acest aditiv, care se descompune în purine, substanţe precursoare ale acidului uric.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici
Click aici pentru a vedea tabelul cu numele fiecărui brand de popcorn și numele aditivilor din compusul lor.
Din punctul de vedere al zaharurilor (din glucide) raportate la 100 grame de produs, acesta variaza intre 1g si 58g. (peste 10 pliculețe de zahăr )
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de zahăr de 12 lingurițe pe zi (73 grame). Ca să fim sănătoși, ar trebui să consumăm doar 6 lingurițe (12 grame).
Click aici pentru a vedea întregul tabel cu numele fiecărui brand de popcorn și cantitatea de zahăr pe care o are.
57% din produsele analizate au menționat pe etichetă alergeni precum: Lapte, gluten (grâu, orz), soia, urme de arahide și fructe cu coajă lemnoasă.
Click aici pentru a vedea ce produse conțin alergeni.
În ceea ce privește cantitatea de sare raportată la 100g de produs, aceasta variază între 0.01g și 3g.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o cantitate zilnică de sare de maxim 5 grame.
Click aici pentru a vedea întreg tabelul cu brandul popcornului și cantitatea de sare conținută.
Din punctul de vedere al Conținutului de porumb, acesta variază între 71.1%, și 83.74%.
Doar 21.05% au menţionat pe etichetă conţinutul de porumb.
Valoarea energetică /100g cu numărul cel mai mic de kcalorii este de 399, iar la polul opus, valoarea energetică cu numărul cel mai mare de kcalorii este de 533.
Click aici pentru a vedea tabelul cu valorile energetice ale fiecărui produs.
Dintre produsele analizate, doar 42.10% au menționat pe eticheta cantitatea de aromă folosită, pe restul fiind menționat doar cuvântul `aromă`.
Click aici pentru a vedea tabelul cu produsele analizate și ingredientele lor.
Există atâtea varietăți de popcorn: Clasic, cu caramel,cu cașcaval, cu unt, cu ciocolată, ca să nu mai spunem de combinațiile pe care ni le facem singuri în casă, cu diverse condimente.
Numele științific al popcornului este Zea Mays Everta și este singurul tip de porumb care pocnește.
Ce face porumbul să pocnească? Fiecare boabă conține o cantitate mică de umiditate. Pe măsură ce nucleul este încălzit, această apă se transformă în abur. Popcornul diferă de celelalte boabe prin faptul că, coaja sâmburelui nu este permeabilă la apă, astfel încât aburul nu poate scăpa și presiunea se acumulează până când, în cele din urmă, nucleul explodează, întorcându-se în interior. În medie, un nucleu va exploda atunci când va atinge o temperatura de 175 grade Celsius.
Pentru protecția consumatorilor, recomandăm ca eticheta produselor sa fie citită întotdeauna cu atenție, pentru a ști cu exactitate ce anume cumpără.
Totodată, recomandăm consumatorilor să descarce aplicația gratuită Infocons pentru a scana cu ușurință codul de bare al produselor pe care doresc să le achizitioneze și a vedea ce anume conțin acestea.
‘Nu consumați acest deliciu culinar în exces! Nu uitați sa cititi etichetele produselor înainte de a le consuma!
Trebuie sa fim mai conștienți de ceea ce consumăm, să alegem și noi, nu să îi lăsăm pe alții să aleagă în locul nostru.
Ceea ce este gustos nu este întotdeauna și sănătos!
Să fim consumatori cu o9atitudine.’ – Președintele Asociatiei InfoCons, Sorin Mierlea