InfoCons a realizat un studiu pe pizza tip quattro formaggi ce se comercializează în restaurante , cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ale acestora .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţia de pizza quattro formaggi variază între 100 şi 750 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 230.79 kcal și 418.18 kcal , media fiind de 254.82 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de pizza quattro formaggi variază între 0.63 grame – 2.82 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de pizza quattro formaggi variază între 0.48 grame – 3.35 grame
Atenție ! La o porție de 750 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 21.15 grame și până la 25.13 grame de zahăr .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 10 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 1
– Aditivi frecvent întâlniți: iodat de potasiu , ferocianura de potasiu (E536) , monostearat de sorbitan (E491) , acid citric (E330) , clorura de calciu (E509) , Enzime , ferocianura de sodiu (E535) , amidon modificat (E1422) , maltodextrina , lecitine (E322) , guma guar (E412) , guma de carruba (E410) , natamicina (E235) , oxizi si hidroxizi de fier (E172) , polifosfati (E452) , citrati de sodiu (E331) , digliceride (E471) , calciu disodic edta (E385) , caragenan (E407)
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 32 preparate.
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm online operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro