Condiţii de intrare şi regim de şedere
Cetăţenii români care doresc să călătorească în Republica Panama în scop turistic, nu au nevoie de viză de intrare în această ţară.
Pentru a putea intra în Panama, cetăţenii români care călătoresc în scop turistic trebuie să deţină un paşaport valabil cel puţin 6 luni de la momentul intrării şi să facă dovada unui bilet de călătorie dus-întors.
Dacă doriţi să călătoriţi în scop turistic, folosiţi numai operatori acreditaţi şi nu vă îndepărtaţi de grupul turistic!
Dacă scopul călătoriei este altul decât cel turistic (studii, muncă, afaceri) sau pentru o şedere prelungită, este necesară obţinerea vizei de la cel mai apropiat oficiu consular al Republicii Panama.
Republica Panama nu are ambasadă în România.
Informaţii suplimentare se pot obţine de la Ambasada Republicii Panama în Turcia:
Telefon: (90) 212-234-7477
Fax: (90) 212-234-7478
E-mail: embassy@panama.org.tr
Dacă doriţi să călătoriţi în Panama, vă recomandăm să urmăriţi în permanenţă anunţurile şi recomandările făcute de autorităţile panameze şi să accesaţi periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care doresc să călătorească în Republica Panama, se află deja sau intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Columbia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale la adresa de e-mail bogota@mae.ro pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă sau să se înregistreze prin intermediul portalului www.econsulat.ro.
Asistenţă consulară
Atenţie! România nu are misiune diplomatică sau oficii consulare de carieră în Panama. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, puteţi solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE cu sediul în Panama.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat.
Există un consulat onorific – Consulatul Onorific al României în Panama – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.
Coordonatele de contact ale Consulatului Onorific al României în Republica Panama sunt:
Consul onorific: Dna. Saldana Rodriguez Maria
Adresa: Calle Santa Rita, Edificio Geminis, Ap.6B, Republica Panamá
Telefon: +507 213 05 68, +507 223 69 65, +507 66 73 45 25.
Fax: +507 2130568
E-mail: consrumaniapty@yahoo.com
Ambasada României la Bogota este acreditată şi în Republica Panama.
Datele de contact ale Secţiei Consulare ale Ambasadei României în Columbia sunt:
adresa e-mail: bogota.consul@mae.ro
telefon urgenţe: +57 3164495197
Siguranţă şi criminalitate
Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să manifeste prudenţă şi atenţie sporită atunci când călătoresc pe teritoriul acestui stat.
Cetăţenii români sunt sfătuiţi să evite zona portului Colon precum şi următoarele cartiere din oraşul Panama City: San Miguelito, Rio Abajo, El Chorrilo, Hollywood Curundu, Veracruz Beach, Panama Viejo, Casco Viejo (îndeosebi noaptea), Santa Librada, San Miguel si Cabo Verde.
Există un risc crescut de tâlhării, furturi, sau fraude cu cărţi de credit. Infracţiunile nu vizează în mod special cetăţenii străini. Numărul local care poate fi apelat pentru urgenţe este 911.
MAE recomandă cetăţenilor români:
- Să nu accepte supravegherea sau transportul unor pachete ori bagaje aparţinând altor persoane. Au existat nenumărate cazuri când acestea conţineau droguri;
- În cazul călătoriilor cu autobuzul, să păstreze atenţia asupra bagajelor personale pe întreaga durată a deplasării;
- Să evite circulaţia pe timp de noapte, locurile aglomerate, demonstraţiile precum şi deplasarea în zonele izolate ale ţării;
- Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra propriei persoane sau în maşini;
- În timpul deplasării cu autoturismul, să închidă geamurile şi să blocheze uşile;
Atenţie! În zonele aglomerate (parcări, centre comerciale, benzinării) sau în zonele turistice sunteţi expuşi riscului infracţiunilor de tipul înşelăciunilor, furtului din buzunare sau din autovehicule.
- Schimbul valutar să se efectueze numai la băncile şi casele de schimb (unde se cere întotdeauna paşaportul);
- Să evite utilizarea taxiurilor ilegale şi contactele cu persoane necunoscute;
Telefoane locale utile:
- Poliţia Naţională: 104
- Salvare: 911
- Pompieri: 103
- Informaţii: 102
Apelează rapid numerele de urgență din Panama!
Sistemul medical
Vă recomandăm cu insistenţă să vă încheiaţi asigurarea de călătorie, medicală şi de viaţă!
Pentru călătoriile în regiunile tropicale, este necesară urmarea tratamentului preventiv împotriva malariei şi vaccinarea împotriva febrei galbene. MAE recomandă cetățenilor români să se adreseze Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile pentru a obţine informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate.
În cazul unui accident, trebuie să specificaţi tipul de asigurare de care dispuneţi.
Condiţii privind traficul auto
- Circulaţia auto
Se efectuează pe partea dreaptă a drumului, iar regulile de circulaţie sunt, în general, aceleaşi ca în România.
- Starea drumurilor:
Starea generală a drumurilor naţionale este bună.
Evitaţi drumurile rurale, prost iluminate noaptea şi precar semnalizate, care prezintă o sursă sporită de risc de accidente, mai ales în sezonul ploios (între lunile aprilie-decembrie), când apar inundaţii.
Din cauza traficului, uneori haotic, turiştii nu sunt sfătuiţi să meargă pe bicicletă, cu excepţia zonelor special amenajate şi a parcurilor.
Accesul pe autostrăzi se face cu plată.
- Limitele de viteză admise:
- în localităţi 60 km/h
- în afara localităţilor 80 km/h
- pe autostradă 90 km/h
- Centura de siguranţă
Este obligatorie în localităţi şi în afara lor atât pentru şofer, cât şi pentru pasagerul din dreapta faţă.
- Parcarea
În oraşe, nu trebuie lăsat autovehiculul nesupravegheat, fiind recomandate parcările publice cu plată.
- Permisul de conducere
Permisul de conducere tip internaţional este recunoscut în Republica Panama, în cazul unei călătorii în scop turistic pentru o perioadă de 15 zile. Dacă se depăşeşte această perioadă, străinul trebuie să susţină un examen pentru obţinerea unui permis de conducere local.
Se eliberează permis persoanelor începând cu vârsta de 16 ani, cu aprobarea părinţilor, cu restricţia de a conduce între orele 21-06 dimineaţa, până nu împlinesc vârsta de 18 ani.
- Informaţii utile în cazul accidentelor rutiere
În cazul unui accident grav, cu victime, se recomandă a nu se deplasa vehiculul de la locul accidentului până la sosirea agenţilor poliţiei rutiere. Dacă accidentul este uşor şi există o înţelegere între cei implicaţi, se fac fotografii şi se completează un proces verbal, automobilul fiind scos de pe carosabil, până la sosirea poliţiei.
Reglementări vamale
Se poate intra şi ieşi în/din Panama cu suma maximă de 10.000 USD sau echivalentul în altă valută. Se declară, de asemenea, bunurile personale care depăşesc valoarea de 2.000 USD, atât la bagajul însoţit, cât şi la cel neînsoţit.
Atenţie! Introducerea sau deţinerea de droguri pe teritoriul Republicii Panama este ilegală şi se pedepseşte cu închisoarea.
Utilizarea cărţilor de credit
Sunt agreate toate tipurile de carduri (American Express, Visa, Master Card etc).
Moneda locală
În Panama, există două monede locale: balboa şi dolarul american, cel din urmă fiind cel mai des folosit.
Regimul medicamentelor
Turiştii pot avea asupra lor medicamentele uzuale, pentru stricta necesitate personală.
Regimul animalelor de companie
Dacă doriţi să călătoriţi cu un animal de companie, trebuie să deţineţi pentru acesta:
- carnetul de sănătate veterinar redactat în spaniolă sau în engleză;
- vaccinul antirabic în termen de valabilitate.
Vă recomandăm să consultaţi un medic veterinar înainte de a efectua o deplasare cu animale de companie.
Electricitate
Alimentarea: 110 V, 60 Hz. Ştecherele sunt de tip american, cu lamele de introducere în priză.