Condiţii de intrare şi regim de şedere

Pentru a intra în Libia, cetăţenii români au nevoie de viză de intrare. Viza se poate obţine de la Ambasada Libiei la Bucureşti. Nu se acordă vize la frontieră. Viza are o valabilitate de 3 luni şi acordă drept de şedere de 30 de zile şi o singură călătorie dus-întors.

Odată ce vă aflaţi pe teritoriul Libiei, în funcţie de tipul vizei acordate de misiunea diplomatică libiană, există posibilitatea prelungirii vizei la autoritatea centrală de emigrare. Aceasta se realizează pe baza unei cereri de prelungire a vizei, înaintate de persoana fizică sau juridică autohtonă sau străină care v-a făcut invitaţia iniţială.

ATENȚIE: Cetățenii români aflați la muncă în Libia au nevoie și de viză de ieșire la părăsirea teritoriului libian, pe care o poate solicita doar angajatorul libian.

Nu este necesară obţinerea unei vize în situaţia în care vă aflaţi în tranzit aeroportuar pentru o perioadă de maxim 24 ore. În acest caz, nu vă este, însă, permis să părăsiţi aeroportul. De asemenea, paşaportul trebuie să fie valabil minimum 6 luni de la data acordării vizei.

Viza turistică este acordată de la caz la caz, pe baza unui voucher eliberat de o companie de turism libiană. Dacă aţi obţinut o viză turistică sau de afaceri, trebuie să faceţi dovada, în cazul în care vi se va cere la intrarea în Libia, că posedaţi o sumă minimă de 500 USD sau echivalentul în altă valută.

În cazul în care călătoriţi pe teritoriul Libiei în interes de afaceri, este recomandabil să aveţi pe ultima pagină din paşaport, pentru siguranţă, o traducere în limba arabă a datelor de identificare aflate pe prima pagină a documentului de călătorie (după schimbarea regimului, autorităţile de frontieră nu au mai insistat pe această cerinţă). Traducerea datelor de identificare în limba arabă nu este necesară pentru titularii de paşapoarte diplomatice şi de serviciu.

Nu este permisă intrarea în Libia a cetăţenilor străini posesori de paşapoarte emise de Statul Israel sau a celor care au aplicată în paşaport o viză israeliană valabilă sau expirată.

Rămânerea pe teritoriul Libiei fără viză se pedepseşte cu amendă în valoare de până la 2000 de dinari libieni (peste 1500 USD). Detectarea aceleiaşi persoane fără viză a doua oară poate fi pedepsită cu o nouă amendă similară sau cu închisoare de până la un an.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României pentru a anunţa prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste/Siguranţă şi criminalitate

Instabilitatea politică din Libia din ultimii ani a avut drept consecință o deteriorare crescândă a situației interne de securitate, prin multiplicarea confruntărilor militare dintre grupările rivale majore, extinderea grupărilor teroriste, atât ca număr cât și ca arie de acțiune, precum și înmulțirea spectaculoasă a acțiunilor grupărilor de crimă organizată – crime, jafuri, răpiri în scopuri politice sau pentru răscumpărare (cetățenii străini fiind ținte preponderente), trafic de arme, droguri sau ființe umane.

Ca urmare a războiului civil, trebuie avut în vedere că majoritatea populației posedă arme de foc și sunt frecvente incidentele provocate de folosirea armelor în public, fie ca urmare a unor certuri stradale, fie în contextul celebrării unor evenimente religioase sau politice.

De asemenea, în ultima perioadă s-au înmulțit atacurile grupărilor teroriste asupra terminalelor petroliere din țară, asupra bazelor companiilor străine din domeniul petrolier și, în general, asupra sediilor societăților sau instituțiilor străine, inclusiv asupra ambasadelor.

Având în vedere riscurile majore de securitate din Libia, Ministerul Afacerilor Externe și Ambasada României la Tripoli recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice călătorie în Libia, iar persoanelor care se află deja pe teritoriul acestui stat să părăsească imediat țara.

În cazul în care prezența pe teritoriul libian este absolut indispensabilă, cetățenii români sunt sfătuiți:

 • să mențină legătura cu Ambasada României în Libia, relocată temporar la Tunis și să informeze cu privire la prezența pe teritoriul libian, locația și coordonatele de contact, personale și ale angajatorului;
 • să respecte cu stricteţe anunţurile şi recomandările autorităţilor locale;
 • să rămână pe cât posibil în locaţii sigure, să nu iasă pe străzi;
 • să evite  locurile aglomerate în care au loc demonstraţii, acțiuni de protest, precum și zonele aglomerate;
 • să ţină cont de faptul că legăturile de comunicaţie în Libia pot suferi unele întreruperi sau limitări;
 • să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil.

Recomandăm, de asemenea, să se respecte obiceiurile şi tradiţiile localnicilor şi să se manifeste înţelegere faţă de acestea. Ţinuta sportivă se poartă, de regulă, numai în locurile cu această destinaţie.

În cazul pierderii paşaportului românesc, este obligatorie sesizarea scrisă a biroului local al poliţiei.

Numerele de telefon care pot fi apelate în situaţii de urgenţă sunt următoarele (cu mențiunea că, în această perioadă, funcționarea acestor servicii poate fi deficitară):

 • Poliţie urgenţe: 193
 • Intervenţii de urgenţă:(021)480.78.64
 • Poliţie circulaţie: (021)80.08.99
 • Securitate: (021)333.45.55
 • Pompieri: 190
 • Salvare: 191 sau (021)333.50.00

Sistemul medical

Evenimentele recente au avut un impact deosebit asupra sistemului de sănătate libian, astfel încât, în prezent, cca. 60-70% dintre spitale sunt închise sau nefuncționale din lipsă de personal și medicamente, iar serviciile oferite de unitățile în funcțiune pot fi deficitare. Este de preferat să aveți din țară medicamente de strictă necesitate pentru uzul personal.

Recomandăm cu insistenţă să vă procuraţi o asigurare medicală de călătorie, valabilă pe întreaga durată a şederii, sau de viață.

Nu există obligativitatea efectuării unor vaccinuri speciale înainte de intrarea in ţară. Sunt totuși recomandate vaccinările contra difteriei, tetanusului, poliomielitei, febrei tifoide, hepatitei A și B. Este recomandat să se consume apă doar din sticle îmbuteliate.

În regiunile deșertice, pot să fie întâlnite reptile sau insecte veninoase (șerpi, scorpioni).

 

Condiţii privind traficul auto

Intrarea pe teritoriul libian cu autoturismul personal presupune completarea unor acte vamale (de import temporar) şi obţinerea aprobării autorităţilor vamale libiene. Este obligatorie părăsirea Libiei cu acelaşi autoturism. Nu pot fi înmatriculate în Libia autoturisme mai vechi de cinci ani.

Reţeaua de drumuri din Libia este bună, însă, din cauza conflictului actual, numeroase porțiuni de drum au fost distruse și pot fi întâlnite frecvente baraje instalate de grupări înarmate locale. Din această cauză, recomandăm evitarea oricărei călătorii pe rute terestre din interiorul țării.

Pe autostrăzi, viteza maximă este de 100 km/oră, iar în localităţi limita de viteză este de 60 km/oră. Este obligatorie utilizarea centurii de siguranţă. Conducerea sub influenţa alcoolului sau a drogurilor sunt pedepsite cu amenda de până la 1.000 dinari sau cu închisoare de la 3 la 12 luni.

 • Permisul de conducere
 • Pentru a şofa în Libia aveţi nevoie de un permis de conducere emis de poliţia libiană, pe baza traducerii legalizate a permisului naţional şi, în unele cazuri, după verificările medicale necesare. Permisul naţional se poate păstra la titular.Informaţii privind cazurile de accidente de circulaţie

În cazul în care sunteţi implicat într-un accident de circulaţie este obligatoriu să aşteptaţi sosirea la faţa locului a reprezentantului poliţiei rutiere.

În caz de deces, reprezentantul persoanei decedate trebuie să notifice în scris decesul la Ambasada României. Trimiterea în România a corpului neînsufleţit se face în conformitate cu regulile Convenţiei de la Berlin din 1951 (sicriu dublu sigilat, îmbălsămare, document de însoţire a sicriului emis de autoritatea libiană, paşaportul personal şi paşaportul mortuar emis de ambasadă). Este obligatorie prezenţa reprezentantului ambasadei la sigilarea sicriului, pe care se aplică ştampila sau sigiliul ambasadei. Cheltuielile de conservare, îmbălsămare, valoarea sicrielor şi a transportului internaţional ajung la valori de până la 3.000 USD. Dacă cetăţeanul român a lucrat la o firmă libiană cu contract individual sau colectiv de muncă, cheltuielile aferente, cel puţin până la depunerea în sicriu, sunt suportate de partea libiană.

 • Transportul public

Transportul public este privat şi se face cu microbuze (maxi-taxi) în mediul urban şi în afara marilor oraşe. Este dezvoltat sistemul de taximetrie, dar trebuie evitat, având în vedere conexiunile posibile ale șoferilor cu diverse grupări criminale. Există puţine parcări amenajate..

Regimul vamal

Intrarea în Libia cu băuturi alcoolice şi cu carne de porc (sau derivate) este strict interzisă. Pot fi introduse maximum 400 ţigări. Sumele în valută trebuie declarate la intrarea în ţară. Este interzisă intrarea în Libia cu arme de foc de orice tip, precum şi cu arme cu aer comprimat sau gaz. Este strict interzisă scoaterea din Libia a obiectelor arheologice sau a obiectelor din silex prelucrat.

Alte informații utile:

ATENŢIE: În legislația libiană, posesia, comercializarea și consumul de droguri sunt considerate infracțiuni grave și sunt pedepsite foarte aspru, în special în cazurile în care sunt implicați cetățeni străini. Cuantumul pedepselor depinde în mare măsură de circumstanțe și diferă în funcție de delict:

 • traficul de stupefiante – închisoare între 5 și 20 de ani sau pedeapsa cu moartea;
 • posesia de stupefiante – între 5 și 10 ani și amendă foarte mare, proporțională cu cantitatea deținută;
 • consumul de stupefiante – între câteva luni și câțiva ani, în funcție de circumstanțe, plus amendă.

Regimul medicamentelor

Puteţi introduce în Libia doar medicamente necesare uzului personal.

Regimul animalelor de companie

Animalele de companie trebuie să fie însoţite de certificatele medicale obişnuite în traficul internaţional, conţinând datele de identitate ale animalului şi atestând că acesta este sănătos şi vaccinat antirabic. Tradiţional, libienii nu iubesc câinii şi nu adăpostesc animale de casă în locuinţe.

Utilizarea cărţilor de credit

În Libia, sistemul de plată cu cărţi de credit  funcţionează doar la marile hoteluri (5 stele). Plăţile în magazine, inclusiv în supermarket, se fac preponderent în cash.

Fotografierea în locurile care au legătură cu securitatea și apărarea teritoriului (porturi, aeroporturi, poduri, intersecții rutiere, clădiri administrative) este interzisă. Nerespectarea acestei recomandări poate avea ca urmare arestarea de către poliția libiană.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal