Condiții de intrare și regim de ședere

Ministerul Afacerilor Externe recomandă, insistent, evitarea oricăror deplasări în Republica Sudanul de Sud, pe fondul situației de securitate foarte  reduse, ca urmare a conflictului armat între autorități și insurgența din jurul  fostului vicepreședinte al țării, demis în iunie 2013. Acordul de încetare a focului, după 20 de luni de război civil, și formarea Guvernului de tranziție de uniune națională, nu au condus la îmbunătățirea climatului de securitate, pericolul confruntării menținându-se. Cetățenii români care nu respectă avertismentele  MAE și se deplasează în Sudanul de Sud,  își asumă propria răspundere.

Cetățenii români au nevoie de viză de intrare în Sudanul de Sud, indiferent de scopul călătoriei și de tipul de pașaport .

Oricare ar fi viza solicitată, se va evita utilizarea pașaportului temporar. Toate tipurile de documente de călătorie, folosite de cetățenii români, trebuie să aibă o valabilitate de minimum 6 luni.

Încheierea asigurării de sănătate este obligatorie.

Amenințări teroriste

Având în vedere situația de securitate foarte precară din Sudanul de Sud, Ministerul Afacerilor Externe recomandă, cu insistență, cetățenilor români să nu se deplaseze în această țară, iar celor care se mai află la fața locului, să părăsească zona în cel mai scurt timp.

Cetățenii români sunt sfătuiți să se informeze cu regularitate asupra condițiilor de securitate din zonă și să urmărească în permanență anunțurile și recomandările făcute de autoritățile locale și să consulte periodic portalul Ministerului Afacerilor Externe (www.mae.ro)

Cetățenii români care doresc să călătorească în Sudanul de Sud sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiți să se adreseze Ambasadei României din Sudan, la adresa: Kafouri Area – Kassala Road, Plot 172-173 Khartoum North, C.P. 1494, telefon: +249 185 338114; fax: +249 185 341497; E-mail: khartoum@mae.ro; Web: khartoum.mae.ro, și să își anunțe prezența în regiune, comunicând astfel datele de contact pentru a se putea lua legătura în situații de urgență.

Siguranță și criminalitate

Cetățenii români care se află pe teritoriul Sudanului de Sud sunt sfătuiți să respecte următoarele recomandări:

  • Să nu iasă pe străzi după lăsarea întunericului;
  • Să evite locurile aglomerate;
  • Să respecte cu strictețe anunțurile și recomandările autorităților locale;
  • Să urmărească presa locală pentru a afla care sunt zonele în care se desfășoară operațiuni armate pentru a le putea evita;
  • Să consulte periodic portalul MAE (www.mae.ro), rubrica „Sfaturi de călătorie”, pentru informații actualizate;
  • Să păstreze în locuri sigure documentele și valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărțile de credit și să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în mașini;

Apelează rapid numerele de urgență din Sudanul de Sud!

Sistemul medical

Cetățenii români sunt sfătuiți cu insistență să își încheie asigurare de călătorie, medicală și de viață pentru întreaga durată a deplasării.

Reglementări vamale

Importul, consumul, producerea și deținerea de stupefiante, chiar și în cantități foarte mici, sunt interzise și aspru pedepsite de lege.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal