Crăciunul este o perioadă specială din an, în care ne adunăm alături de cei dragi pentru a sărbători, a depăna amintiri și a ne bucura de mâncărurile tradiționale. Masa de Crăciun reprezintă un moment important al acestor întâlniri, întâmpinându-ne cu preparate diverse, de la aperitive și feluri principale, până la deserturi savuroase. Cu toate acestea, puțini dintre noi ne gândim la cantitatea de aditivi alimentari, sare și zahăr pe care o consumăm în cadrul acestor festinuri.
La masa de Crăciun, consumul de aditivi alimentari ( E-uri ) , sare și zahăr poate depăși cu mult limitele recomandate. De exemplu, într-o cantitate de 100 de grame de mâncare pot fi prezenți:
Știi câte E – uri pot fi pe masa de Crăciun ? InfoCons te ajută să alegi !
– Până la 258 de aditivi alimentari ( E-uri ) ;
Știi câtă sare poate fi pe masa de Crăciun ? InfoCons te ajută să alegi !
– 51.7 de grame de sare, adică de peste 10 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății;
Știi cât zahăr poate fi pe masa de Crăciun ? InfoCons te ajută să alegi !
– 244.8 de grame de zahăr, de peste 9 ori mai mult față de limita zilnică recomandată de 25 de grame.
Citește și : InfoCons pune la dispoziția Agenților Economici kit-uri cu plăcuțele obligatorii de afișat conform Legislației Europene !
Aperitivele și felurile principale – InfoCons te ajută să alegi !
De obicei, masa începe cu aperitive atent aranjate, care sunt apreciate pentru aspectul lor festiv. Printre acestea regăsim:
Aplicația InfoCons te ajută să alegi brânza topită !
– Brânză topită cu până la 9 E-uri , 7 grame de zahăr și 2.6 grame de sare , folosită adesea într-o varietate de umpluturi – Aplicația InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi șunca de praga !
– Șuncă de Praga cu până la 10 E-uri și 2.7 grame de sare – Aplicația InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi baconul !
– Bacon cu până la 10 E-uri , 4 grame de zahăr și 1.5 grame de sare – Aplicația InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi parizerul !
– Parizer de pasăre cu până la 10 E-uri , 1.17 grame de zahăr și 2.6 grame de sare sau parizer de porc cu până la 12 E-uri , 1 gram de zahăr și 2.8 grame de sare – Aplicația InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi cabanosul !
– Cabanos cu până la 8 E-uri, 2 grame de zahăr și 3 grame de sare – Aplicația InfoCons te ajută să alegi !
Citește și : Rămâi în siguranță în vacanța de Crăciun – Verifică unitatea de cazare și agenția de turism cu Aplicația Europeană InfoCons !
Aceste preparate sunt însoțite de sosuri precum ketchup ( cu până la 6 E-uri, 18 grame de zahăr și 15 grame de sare ) muștar ( cu până la 6 E-uri , 0.9 grame de zahăr și 2.45 grame de sare ) sau maioneză ( cu până la 8 E-uri , 4.2 grame de zahăr și 2.67 grame de sare ) , iar uneori chiar de felii de pâine ( cu până la 7 E-uri , 2 grame de zahăr și 1.1 grame de sare ) . Aceste combinații delicioase, deși atrăgătoare, pot conține cantități mari de aditivi alimentari . InfoCons te ajută să alegi !
Deserturile și băuturile – InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi praline de ciocolată , cozonaci , înghețată , băuturi energizante , băuturi răcoritoare tip ceai și bere cu fructe ! Click AICI pentru descărcarea Aplicației Gratuite de Protecția Consumatorului InfoCons – Aplicație Europeană
La desert, nu lipsesc prăjiturile împodobite cu praline umplute cu ciocolată ( cu până la 10 E-uri , 67.7 grame de zahăr și 0.45 grame de sare ) , cozonacii pufoși ( cu până la 19 E-uri , 31.98 grame de zahăr și 2.8 grame de sare ) sau poate chiar înghețata ( cu până la 11 E-uri și 31 grame de zahăr ) . De asemenea, băuturile precum băuturi energizante ( cu până la 12 E-uri , 15 grame de zahăr și 0.5 grame de sare ) , băuturi răcoritoare tip ceai ( cu până la 8 E-uri și 0.06 grame de sare ) sau bere cu fructe ( cu până la 10 E-uri , 2.81 grame de zahăr și 0.0059 grame de sare ) contribuie la un consum ridicat de zahăr. Între felurile de mâncare sau la final de masă, multe persoane optează pentru guma de mestecat ( cu până la 11 E-uri ) .
Citește și : Atenție ! Panettone cu până la 7 aditivi alimentari și cu 21.6% mai mult zahăr la 100 grame decât recomandarea OMS pentru o zi
Preparatele tradiționale românești – InfoCons te ajută să alegi !
Aplicația InfoCons te ajută să alegi sarmale, salată de boeuf , cârnați de porc , piftie , pomana porcului și jumări ! Click AICI pentru descărcarea Aplicației Gratuite de Protecția Consumatorului InfoCons – Aplicație Europeană
Pe lângă acestea, masa de Crăciun este întregită de preparatele clasice românești:
– sarmale – cu până la 29 E-uri , 16.47 grame de zahăr și 3.86 grame de sare;
– salată de boeuf – cu până la 17 E-uri , 3.22 grame de zahăr și 1.42 grame de sare ;
– cârnați de porc – cu până la 16 E-uri , 14.64 grame de zahăr și 7.86 grame de sare ;
– salată de murături – cu până la 8 E-uri , 5.2 grame de zahăr și 2.12 grame de sare ;
– piftie – cu până la 8 E-uri , 3.31 grame de zahăr și 4.35 grame de sare ;
– pomana porcului – cu până la 7 E-uri , 1.5 grame de zahăr și 2.87 grame de sare ;
– jumări – cu până la 6 E-uri , 11.74 grame de zahăr și 2.5 grame de sare .
Toate aceste delicii contribuie la o creștere semnificativă a cantității totale de sare, zahăr și aditivi alimentari consumate.
Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon ( emisiile de CO2 ) asociată celor mai populare preparate de Crăciun?
Aplicația InfoCons te ajută să alegi ce și cum să ai sarmale cu o9atitudine !
Citește și : Substanțe chimice periculoase descoperite în apa minerală din Europa – InfoCons te informează !
Sarmale reale și cu cea mai mică amprentă de carbon și emisii de CO2
De exemplu, dintr-un kg de amestec de carne tocată (vită și porc), 200 de grame de orez, 4 cepe, 200 de grame de afumătură, pastă și suc de tomate și, bineînțeles, foile de la 2 verze, obținem 50 de sarmale, echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e. Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma, vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg, de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale, în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci.
Aplicația InfoCons te ajută să alegi ce și cum să ai Salata Boeuf cu o9atitudine !
Salata Boeuf și cu cea mai mică amprentă de carbon și emisii de CO2
În cazul salatei Boeuf, diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită, care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e (a variantei vegane) la 39,8 kg CO2e, adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică (carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne).
Citește și : România intră în Spațiul Schengen de la 1 ianuarie 2025 ! Rămâi în siguranță în toate țările Schengen cu Aplicația Europeană InfoCons !
Cum poți monitoriza consumul alimentar ? Aplicația InfoCons te ajută !
Pentru a fi mai conștienți de ceea ce consumăm, Aplicația Europeană InfoCons vine în ajutorul nostru. Aceasta permite scanarea codului de bare de pe etichetele produselor agroalimentare pentru a afla rapid informații despre :
– Numărul de aditivi alimentari ( E-uri ) ;
– Alergeni ;
– Clasificarea EcoScore ;
– Clasificarea InfoScore ;
– Clasificarea Nutriscore .
Aplicația Europeană InfoCons este gratuită și disponibilă pentru toate sistemele de operare (IOS, Android și Huawei). Fie că ești la cumpărături sau acasă, poți lua decizii informate și să ai un control mai bun asupra alimentației tale.
Citește și : InfoCons te informează cu privire la reglementările pentru veniturile obținute de persoanele fizice din vânzarea jetoanelor nefungibile ( NFT )
Masa de Crăciun este un prilej de bucurie, dar și un moment potrivit pentru a reflecta asupra obiceiurilor noastre alimentare. Cu ajutorul tehnologiei, putem să ne bucurăm de sărbători într-un mod responsabil, având grijă de sănătatea noastră și a celor dragi.
Cu ocazia sărbătorii Crăciunului, vă dorim sărbători fericite și un Crăciun cu o9atitudine !
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro