InfoCons a realizat un studiu pe papanași cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Studiul s-a efectuat pe un număr de 49 de preparate cu un gramaj pe porţie de produse tip papanași variază între 100 și 500 de grame .
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 144 kcal și 443.9 kcal , media fiind de 252.48 kcal .
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de preparat tip papanași variază între 0.02 grame – 11.72 grame .
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de preparat tip papanași variază între 0.9 grame – 32.97 grame .
– Numărul de aditivi alimentari variază între 1 – 14 , însă media numericului aditivilor alimentari ( E-uri ) este de 2 .
– Aditivi frecvent întâlniți : acid citric (E330) , acid ascorbic (E300) , amidon modificat , gumă xantan (E415) , sorbat de potasiu (E202) , antocianine (E163) , propilenglicol (E1520) , benzoat de sodiu (E211) , caramel (E150 a-d) , poliricinoleat de poliglicerina (E476) , dimetil difosfat (E900) , carbonat acid de sodiu (E500 (ii)) , fosfat de calciu (E341) , sirop de glucoză , caramel (E150 a-d) , propilenglicol (E1520) , amidon din grâu , tartrat de potasiu (E336) , gumă guar (E412) , clorură de calciu (E509) , iodat de potasiu , ferocianură de potasiu (E536) , lecitine de floarea soarelui , mono și digliceride ale acizilor grași (E471) , alginat de sodiu (E401) , caragenan (E407) , protoxid de azot (E942) , betacaroten (E160a)
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Atenție !
Organizația Mondială a Sănătății recomandată 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr pentru un adult .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons, dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons , afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , având Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro , Protecția Consumatorului , Protecția Consumatorilor , Proprietate Intelectuală , Consumers Protection , Consumer Protection , Fii Un Exemplu , Dezvoltare Durabilă , Smart Deal , Green Deal , Alertă , Alerte