E336 – tartrat de potasiu

Aditiv alimentar din categoria emulgatorilor şi agenţilor de îngroşare, deoarece cristalele sale au capacitatea de a reţine apa şi parţial de a reacţiona cu aceasta. Este o sare de potasiu a acidului tartric care are şi rol de regulator de aciditate. Se utilizează conform cantităţilor specificate în reţete la produse pe bază de ciocolată şi cacao, în gemuri, jeleuri, marmelade, sucuri şi nectaruri din fructe sau concentrate de sucuri şi nectaruri, gumă de mestecat etc.

Doza zilnică maximă: 30 mg/kg corp
Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de tartraţi este de până la 30 mg/kg corp.

Doza maximă de includere: Nespecificat
Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de tartraţi este de până la 30 mg/kg corp.

Efecte secundare: 1
Dozele mari produc tulburări gastrointestinale, având efect laxativ şi diuretic. Este mult mai puţin toxic decât acidul tartric E 334.

Contraindicații: Nu
Nu este permis in alimentele destinate sugarilor si copiilor mici.