InfoCons: Ce este cardul european de asigurare sociala pe sanatate

Toate statele membre folosesc acelasi design, care cuprinde simbolul european. Scopul este ca acesta sa fie recunoscut imediat de catre furnizorii de servicii medicale
           Incepand cu 1 ianuarie 2008, cardul este gratuit.
           Acest document se elibereaza la cererea persoanei asigurate, pentru deplasari scurte (de maxim 6 luni) in afara granitelor Romaniei si este valabil numai pe teritoriul statelor membre UE.
     Cardul nu este obligatoriu, iar trecerea frontierei nu este conditionata de prezentarea acestuia, fiind suficienta prezentarea oricarui alt tip de asigurare medicala.
           Pot beneficia de card european de asigurat toti cetatenii care au calitatea de asigurat in sistemul de asigurari sociale de sanatate si fac dovada achitarii la zi a contributiei.
 Cardul european de asigurat confera dreptul de a beneficia de asistenta medicala necesara in cursul unei sederi temporare intr-un stat membru al UE.
           Serviciile medicale acordate in statele membre UE, in baza cardului, sunt cele prevazute de legislatia fiecarui stat si nu trebuie sa depaseasca ceea ce este necesar din punct de vedere medical in timpul sederii temporare.
           Cardul este valabil 6 luni de la data eliberarii. Cu maxim o luna inainte de expirarea lui, se poate obtine unul nou urmand procedura normala.
Daca v-ati uitat sau v-ati pierdut cardul, in functie de dispozitiile care vor fi in vigoare dupa aderarea Romaniei la UE, puteti sa-i cereti institutiei dumneavoastra de asigurari de sanatate sa va trimita prin fax sau prin email certificatul inlocuitor provizoriu
Persoanele care calatoresc in Europa pentru a urma un tratament in alta tara decat tara in care sunt asigurate nu sunt acoperite de card.
Daca doriti ca, cheltuielile tratamentului dumneavoastra sa fie suportate in conditiile stabilite de Regulamentul CE nr. 1408/71 privind coordonarea regimurilor de securitate sociala, trebuie ca mai intai sa obtineti acordul institutiei de asigurare de sanatate – Formularul E 112.
Cardul se bucură de cel mai amplu nivel de deţinere în Liechtenstein, Elveţia şi Austria, unde 99%, 96% şi respectiv 96% din populaţie deţin un card.
 Conform Comisiei Europene, in 2010, 200 de milioane de oameni detineau cardul European de Asigurari Sociale de Sanatate iar tendinat este de crestere.

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal