Alimentele ultraprocesate au devenit o parte semnificativă a dietei moderne. Aceste alimente, caracterizate prin termen mare de valabilitate, ambalaje atractive și preț scăzut sunt obținute prin diferite procese industriale. Deși sunt accesibile și extrem de gustoase, specialiștii în domeniu ne avertizează că adesea consumul lor este legat de numeroase probleme de sănătate.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Mezelurile și carnea procesată în alimentația copiilor . Cu ce le putem înlocui ?
Am invitat-o pe Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – Director General, Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe semne de întrebare și pentru care dorim să oferim răspunsuri avizate consumatorilor.
Sunt alimentele ultraprocesate bogate în sare și zahăr pe placul creierului ? Putem vorbi despre o adicție ?
Dna. Prof .Dr. Ing. Nastasia Belc – „ Cu siguranță, zaharurile duc la adicție. Este un lucru știut acesta. Inclusiv pâinea, având glucide.
Consumatorii sunt cei care cer mai dulce și atunci industria trebuie să se adapteze. Și în cazul sării este la fel. De ce mâncăm mai multă, de aceea simțim nevoia să adăugăm mai multă sare. Obiceiurile se formează, se modelează în timp.„
….