Pe măsură ce conștientizarea globală a schimbărilor climatice crește, consumatorii caută din ce în ce mai mult modalități de a face alegeri responsabile din punct de vedere ecologic. Un instrument care a apărut pentru a ajuta în acest sens este etichetarea amprentei de carbon, în special pentru produsele agroalimentare.
În acest context, cuantificarea amprentei de carbon a produselor devine un instrument crucial pentru a înțelege și a acționa în vederea măririi absorbtiei de gaze cu efect de seră (GES) și reducerii emisiilor de GES pe tot parcursul ciclului de viață al unui produs.
Verificarea amprentei de carbon permite organizațiilor să își demonstreze angajamentul pentru protejarea mediului, să se distingă de concurență și să își asigure clienții că sunt implicați în dezvoltarea sustenabilă.
Produse alimentare diferite au amprente de carbon diferite. Acesta este un fapt evident. Dar ce înseamnă o etichetare a amprentei de carbon și cum se aplică produsului în sine, ambalajului sau ambelor?
Știai care este Amprenta de carbon a celor mai consumate alimente din Europa ? InfoCons Protecția Consumatorilor te informează !
Ce este amprenta de carbon?
O amprentă de carbon se referă la cantitatea totală de gaze cu efect de seră (GES), în principal dioxid de carbon (CO2), emise direct sau indirect de un produs, serviciu sau activitate.
Pentru produsele agroalimentare, acestea includ emisiile generate în fiecare etapă a ciclului de viață al produsului – de la agricultură, procesare și transport până la ambalare și eliminare. Amprenta de carbon este de obicei exprimată în unități de echivalent de dioxid de carbon (CO2e), care standardizează impactul diferitelor gazelor cu efect de seră într-o singură măsurătoare.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Ce amprentă de carbon au fructele și legumele ?
Etichetarea produselor agroalimentare și a ambalajelor acestora
O etichetare a amprentei de carbon pentru un produs agroalimentar oferă de obicei informații despre impactul produsului asupra mediului în ceea ce privește emisiile de gaze cu efect de seră.
Cu toate acestea, domeniul de aplicare a ceea ce acoperă etichetarea poate varia:
- Amprenta de carbon a produsului: aceasta indică emisiile totale de gaze cu efect de seră asociate cu producerea produsului în sine. Pentru produsele agroalimentare, acestea includ emisiile din practicile agricole (cum ar fi fertilizarea și irigarea), recoltarea, procesarea și transportul. De exemplu, producerea unui kilogram de carne de vită duce la emisii semnificativ mai mari decât producerea unui kilogram de legume din cauza resurselor necesare pentru creșterea vitelor.
- Amprenta de carbon a ambalajului: eticheta poate reflecta, de asemenea, amprenta de carbon a materialului de ambalare. Emisiile ambalajelor apar din producția, transportul și eliminarea materialelor de ambalare. De exemplu, ambalajele din plastic au de obicei o amprentă de carbon mai mare în comparație cu materialele biodegradabile sau reciclabile.
- Amprenta de carbon combinată: Unele etichete cumulează emisiile atât de la produs, cât și de la ambalaj. Acest lucru oferă consumatorilor o înțelegere mai cuprinzătoare a impactului total asupra mediului al achiziției acelor produse. De exemplu, dacă un produs cu o amprentă redusă de carbon este ambalat într-un material cu o amprentă mare de carbon, eticheta ar putea reflecta acest impact combinat, oferind o imagine mai clară a costului global de mediu.
Tu știi Care este amprenta de carbon pentru 1 kilogram de plastic ? InfoCons Protecția Consumatorului te informează !
Reducerea amprentei de carbon – sfaturi și sugestii InfoCons
La momentul actual, amprenta de carbon medie pe cap de locuitor în Uniunea Europeană este de aproximativ 7.5 tone CO2e, în timp ce pentru a rămâne sub pragul de 1.5 grade Celsius, este necesar ca această medie să fie de 2 tone CO2e/locuitor.
InfoCons Protecția Consumatorilor vă oferă câteva sfaturi legate de reducerea amprentei de carbon atât pentru produse cât și pentru ambalaje, devenind astfel mai atenți la produsele pe care le achiziționăm:
Ambalaj sustenabil
- Utilizarea materialelor reciclabile: trecerea la materiale de ambalare care sunt reciclabile sau compostabile pentru a reduce amprenta de carbon asociată ambalajului.
- Ambalaj ușor: reducerea greutății ambalajului poate reduce emisiile din transport. Inovațiile în știința materialelor pot ajuta la crearea unor opțiuni de ambalare mai ușoare, dar durabile.
- Eliminarea ambalajelor în exces: Minimizarea cantității de ambalaje utilizate poate reduce direct amprenta de carbon. Ambalajele în vrac și cele reîncărcabile sunt opțiuni care pot reduce risipa de ambalaje.
Procesarea eficientă a alimentelor
- Eficiență energetică: utilizarea unor tehnologii eficiente din punct de vedere energetic și surse de energie regenerabilă (de exemplu, solară, eoliană) în instalațiile de procesare pentru a reduce amprenta de carbon asociată cu producția de alimente.
- Reducerea deșeurilor: Implementarea măsurilor de reducere a risipei alimentare în timpul procesării poate reduce amprenta totală de carbon. Aceasta include o mai bună manipulare, depozitare și reutilizarea subproduselor.
- Optimizarea lanțului frigorific: îmbunătățiți eficiența sistemelor de refrigerare și transport pentru a reduce consumul de energie și emisiile.
Transport și distribuție eficiente
- Aprovizionare locală: Aprovizionarea locală cu ingrediente și produse poate reduce emisiile asociate transportului. Acest lucru sprijină, de asemenea, economiile locale și reduce nevoia de transport pe distanțe lungi.
- Logistică optimizată: Îmbunătățind eficiența rețelelor de distribuție prin optimizarea rutelor, consolidarea transporturilor și utilizarea vehiculelor electrice sau eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil.
- Dependență redusă față de lanțul de frig: Pentru produsele care necesită refrigerare, reducerea la minimum a duratei și a logisticii lanțului de frig poate reduce consumul de energie și emisiile.
Educația și comportamentul consumatorilor
- Transparență în etichetare: furnizarea de informații clare cu privire la etichetele amprentei de carbon poate ajuta consumatorii să facă alegeri mai durabile, încurajând cererea de produse cu emisii reduse de carbon.
- Promovarea opțiunilor pe bază de plante: încurajarea consumului de alimente pe bază de plante, care au de obicei amprente de carbon mai mici în comparație cu produsele provenite de la animale, poate reduce semnificativ emisiile totale.
- Reducerea risipei de alimente: educarea consumatorilor despre cum să reducă risipa de alimente acasă, cum ar fi prin planificarea mai bună a meselor și depozitarea adecvată, poate reduce amprenta de carbon a consumului de alimente. Este ideal să ne întrebăm înainte de a cumpăra ceva, nu doar pentru că este sănătos dintr-o perspectivă a carbonului, ci pentru că este benefic și dintr-o perspectivă financiară. Raționamentul se extinde către toate tipurile de cumpărături, unele mai puțin inutile în aparență, dar care se dovedesc a avea același grad de inutilitate (o caserolă de carne pe care nu o consumați la timp și iese din valabilitate sau o smântână pe care o deschideți și pe care nu o consumați integral).
Adoptarea energiei regenerabile
- Energie regenerabilă la fața locului: instalarea de panouri solare, turbine eoliene sau alte surse de energie regenerabilă în ferme și în instalațiile de procesare poate reduce dependența de combustibilii fosili.
Compensarea carbonului
- Investiția în proiecte de captare a carbonului: pentru emisiile care nu pot fi reduse, companiile agroalimentare pot investi în proiecte de compensare a carbonului, cum ar fi proiecte de reîmpădurire, împădurire sau energie regenerabilă care captează sau reduc cantități echivalente de CO2.
Etichetarea amprentei de carbon pentru ambalajele și pentru produsele agroalimentare necesită o abordare care implică îmbunătățiri ale practicilor agricole, procesarea alimentelor, ambalarea, transportul și comportamentul consumatorilor.
Prin adoptarea acestor strategii, producătorii agroalimentari își pot reduce impactul asupra mediului și pot satisface cererea în creștere a consumatorilor pentru produse cu amprentă de carbon redusă. Consumatorii, la rândul lor, pot face alegeri informate care contribuie la un sistem alimentar sustenabil.
Citește și recomandarea InfoCons Protecția Consumatorilor – Proprietatea Intelectuală în industria alimentară
În concluzie, etichetarea amprentei de carbon pe produsele agroalimentare reprezintă un pas important către o mai mare transparență asupra mediului și informării consumatorilor. Indiferent dacă eticheta reflectă amprenta produsului, ambalajul sau ambele, aceasta oferă informații esențiale care pot ghida consumatorii către alegeri mai sustenabile.
Pe măsură ce industria alimentară și guvernele continuă să caute soluții pentru schimbările climatice, utilizarea și standardizarea acestor etichete se vor extinde probabil, făcându-le o caracteristică comună pe rafturile supermarketurilor.
Pe viitor, consumatorii pot folosi aceste etichete ca instrument pentru a înțelege mai bine impactul asupra mediului al alegerilor lor alimentare și pentru a contribui la un viitor mai durabil.
Cetățenii și consumatorii din Uniunea Europeană solicită din ce în ce mai mult produse de calitate, tradiționale și accesibile, care au calități și caracteristici specifice, atribuibile atât originii, cât și modului lor de producție.
InfoCons vine in sprijinul consumatorilor prin Aplicația Europeană InfoCons cu Alertele rapide pentru produsele alimentare și nealimentare la nivelul Uniunii Europene. Alertele sunt actualizate pe măsură ce apar, sunt afișate pe Aplicația Europeană InfoCons atât în limba română cât și în limba engleză, menționându-se țările vizate. Pentru fiecare alertă de siguranță alimentară este menționat gradul de risc: scăzut, nedeterminat și până la serios.
Rămâi informat și descarca si tu Aplicația Gratuită InfoCons !
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă.
Autor – Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
Surse
https://www.sciencedirect.com/ – Science Direct
https://ecochain.com/ – Lanțul Ecologic
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro