e124

Ce este E124 ?

E124 ( ponceau 4R) este un aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Acest colorant este foarte solubil în apă, ceea ce îl face o alegere populară pentru o varietate de alimente  în care este nevoie de nuanțe de roșu vibrant.

Se folosește în cantităţile reglementate  în unele băuturi alcoolice de tip bitter sau “Americano”, având formula moleculară C20H11N2Na3O10S3.

Dintre coloranții sintetici utilizați în produsele alimentare, E124 se remarcă prin nuanța sa stacojie vie și utilizarea sa pe scară largă. Cunoscut și sub denumirea de Roșu Coșenial A, acest colorant sintetic are o istorie complexă și un spectru mare de utilizări.

Citește și: Ce sunt aditivii alimentari ? 

 

Care este doza zilnică recomandată ?

Utilizarea aditivului alimentar E124 este reglementată diferit pe tot globul. În Uniunea Europeană, este permis a se folosi în produsele alimentare în limitele specificate, în timp ce în Statele Unite, FDA (Autoritatea pentru alimente și medicamente SUA) nu l-a aprobat pentru utilizare în produsele alimentare.

Pentru E124, doza zilnică maxim admisă a fost stabilită pentru Europa de către EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară ) la 0-4 mg/kg corp /zi.

La nivel european, nivelurile maxime de includere permise în alimente și băuturi variază între 50 și 250 mg/kg.

În ce alimente se regăsește aditivul alimentar E124 ?

Utilizarea principală a aditivului alimentar E124 este în industria alimentară. Se găsește în mod obișnuit într-o gamă largă de produse, inclusiv:

  • Produse de cofetărie: în bomboane, dulciuri și jeleuri se folosește E124 pentru a obține o culoare roșu aprins, care este atrăgătoare pentru consumatori.
  • Băuturi: băuturile răcoritoare, apele aromate și unele băuturi alcoolice pot conține acest colorant pentru a le spori atractivitatea vizuală.
  • Alimente procesate: produse precum sosurile, condimentele și fructele conservate folosesc uneori E124 pentru a menține un aspect consistent și atractiv.

E124 (ponceau 4R) este folosit și în produse cosmetice și farmaceutice, unde servește ca și colorant în produse precum rujurile, fardurile de pleoape și siropurile medicinale.

Contraindicații și riscuri

Siguranța aditivului alimentar E124 este un subiect important de discuție de mai mulți ani. Unele studii au sugerat că asocierea dintre coloranții azoici cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).  Ca răspuns, mulți producători fie au redus utilizarea E124, fie l-au înlocuit cu alternative naturale.

Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

Reacțiile alergice sunt o altă îngrijorare. Deși rare, unele persoane pot prezenta sensibilitate la coloranții azoici, manifestându-se sub formă de erupții cutanate, astm sau alte simptome alergice. Agențiile de reglementare impun etichetarea produselor care conțin E124 pentru a informa consumatorii despre prezența acestuia.

O proporție semnificativă a publicațiilor științifice indică problema determinării calitative și cantitative a aditivului alimentar E124,  amarant (E123), tartrazină ( E102) și alți coloranți în alimente și medicamente.

Citeste si : Ce avantaje aduc aditivii pentru consummator ?

 

Limitarea cantității aditivului E124 în alimentație

Pe măsură ce preferințele consumatorilor se îndreaptă către ingrediente naturale, alternativele la aditivii de natură sintetică câștigă teren. Coloranții naturali precum E162 obținut din sfeclă roșie  sau E163 antocianine și antocianidinele, derivate din fructe și legume, sunt folosiți mai frecvent, deși adesea vin cu provocări legate de stabilitate și cost.

În cele din urmă, alegerea colorantului depinde de preferințele producătorului și ale consumatorilor. Citind etichetele nutriționale, observând ceea ce conțin produsele din coșul zilnic, se pot limita alimentele care au în compoziție acest aditiv alimentar.

Se pot înlocui aceste produse preferate cu unele similare, care au o etichetă mai curată sau folosesc aditivi naturali.

Autor – Cosmina Nițu

Masterand în nutriție și consultant în diversificare

 Surse

www.sciencedirect.com

www.researchgate.net

Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal