« Înapoi la index

Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea galben şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 2,5 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umaneste de până la 2,5 mg/kg corp, doză foarte mică, ce poate fi foarte uşor depăşită, mai ales de către copii. De asemeni, în unele produse se pot folosi combinaţii de coloranţi, fapt ce îngreunează un eventual calcul al dozei.
Doza de încorporare în alimente: 100-500 mg/kg, 100-200 mg/l
Descriere doza de încorporare în alimente: Cantitatea ce poate fi utilizată este de maxim 100 – 500 mg/kg sau 100 – 200 mg/l, indiferent de produs, datorită potenţialului toxic recunoscut.
Efecte secundare: DA
Descriere efecte secundare: Fiind un colorant azoic, poate produce alergii şi intoleranţă la persoanele sensibile la salicilaţi. Ca eliberator de histamină, poate intensifica simptomele caracteristice astmului. în combinaţie cu benzoaţii (E 210-215) favorizează hiperactivitatea la copii (sindromul ADHD).
Contraindicatii:Nespecificat.
Descriere contraindicatii: Nespecificat.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimentele destinate sugarilor şi copiilor mici.

« Înapoi la index