Tip: Ingredient
Definiție
Aditiv alimentar din categoria coloranţilor sintetici azoici. Conferă culoarea galben şi este admis a se folosi în orice tip de aliment (băuturi alcoolice şi nealcoolice, produse din carne, lapte, ouă, legume, fructe, cereale, dulciuri etc.), cu excepţia celor pentru sugari şi copii mici. Se poate folosi singur sau în combinaţie cu alţi coloranţi, în cantităţile sus-menţionate.
Cantitate max zilnica permisa/corp: 7,5 mg/kg corp
Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman de tartrazină este de până la 7,5mg/kg corp, doză ce poate fi uşor depăşită prin consum cumulat. Se recomandă citirea cu atenţie a etichetelor alimentelor.
Doza de încorporare în alimente: 50-500 mg/kg
Descriere doza de încorporare în alimente: Cantităţile utilizate pot fi de la 50 mg/kg în unele produse dietetice, până la 500 mg/kg în unele sosuri şi condimente, surimi sau substituenţi de somon.
Efecte secundare: NU
Descriere efecte secundare: Unele studii afirmă că nu se cunosc efecte secundare pentru tartrazina pură, excepţie făcând persoanele care prezintă intoleranţă la salicilaţi (aspirină, fructe de pădure, fructe). În cazul acestor persoane tartrazina induce simptome de intoleranţă.
Contraindicatii: DA
Descriere contraindicatii: Astmaticii pot prezenta simptome în urma consumului de tartrazină, deoarece este cunoscută ca agent care eliberează histamina. Unele studii atribuie tartrazinei un puternic efect cancerigen, în special la nivelul glandei tiroide.
Utilizabil pentru copii: NU
Descriere utilizare copii: În combinaţie cu benzoaţii (E210-215), tartrazina este implicată într-un procent mare de cazuri de sindrom de hiperactivitate (ADHD) la copii.