InfoCons a realizat un studiu pe ciorbe de burtă cu privire la ingredientele și valorile nutriționale ce se comercializează în restaurante .
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea :
Gramajul pe porţie de ciorbă de burtă variază între 100 şi 571 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 24 kcal și 285 kcal , media fiind de 135 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.1 grame – 5.54 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de ciorbă de burtă variază între 0.45 grame – 2.96 grame
– Numărul de aditivi alimentari variază între 0 – 14 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 5
– Aditivi frecvent întâlniți: acid ascorbic (E300) , dioxid de sulf (E220) , lactat de sodiu (E325) , acetati de sodiu (E262) , difosfati (E450) , trifosfati (E451) , polifosfati (E452) , nitrit de sodiu (E250) , acid acetic (E260) , caramel (E150a) , acid sorbic (E200) , propionat de calciu (E282) , zaharina (E954) , amidon modificat (E1422) , monoglutamat de sodiu (E624) , guanilat disodic (E627) , inozinat disodic (E631) , extract de rozmarin (E392) , curcuma (E100) , iodat de potasiu , ferocianura de potasiu (E536) , acid citric (E330) , metabisulfit de sodiu (E223) , guma xantan (E415) , difosfat de potasiu (E450) , tartrat de potasiu (E336) , monogliceride (E471) , guma guar (E410) , dextroza , guma carruba (E410) , lecitine (E322) , ribonucleotide disodice (E635)
Pentru a idenitifica și a explicita descrierea aditivilor poate fi utilizată secțiunea de dicționar din cadrul Aplicației InfoCons .
Studiul s-a efectuat pe un număr de 65 de preparate
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandată 5 grame/zi de sare și o cantitate de 25 grame/zi de zahăr .
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro .
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on line operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022 referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective .
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă , atât la restaurant , cât și de pe platformele online ! Ce cantitate de sare, zahăr, grăsimi ? Care este numericul de aditivi din produse ? Aceste produse sunt preparate din produse congelate sau proaspete ? Care este modalitatea de preparare a acestor produse finite ?
Aplicația Gratuită InfoCons , dezvoltată transparent și independent , unică la nivel internațional , ajută restaurantele printr-o simplă scanare a etichetelor produselor agroalimentare componente ale rețetelor , având o bază de date cu peste 3.5 milioane de produse .
Totodată, Aplicația InfoCons , afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor .
InfoCons – Organizație Europeană pentru Protecția Consumatorului și Promovarea Programelor și Strategiilor membră cu drepturi depline în Organizația Mondială Consumers International , membra fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori , avand Secretariatul General în București, Bd. Mărășești , nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66, mail : secretariat@infocons.ro