Alimentele considerate ultraprocesate includ o gamă largă de produse, de la gustări ambalate la mese deja preparate sau gata de preparare instant. Majoritatea conțin cantități mari aditivi, coloranți, arome, conservanți, zahăr, uleiuri, sare și grăsimi nesănătoase, nocive pentru organism, acestea fiind de fapt alimentele pe care în practică le recomandăm a fi evitate de către pacienți.
Înainte de a achiziționa produsele pe care doriți să le consumați, asigurați-vă că ați scanat codul de bare și ați aflat toate informațiile de pe etichetă. Aplicația InfoCons, vă oferă direct pe telefonul mobil, numărul de E-uri, ingredientele, cantitățile de sare și de zahăr.
Aplicația InfoCons Protecția Consumatorilor vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente procesate din dietă
L-am invitat pe Dl. Conf. Univ. Dr. Florin Grama, primul roman certificat european în Chirurgie Colorectala si Proctologie– Fellow of the Board of Surgery in Coloproctology (FEBS) – EBSQ Colo (UEMS), Initiate Fellow al Colegiului American de Chirurgie , Medic primar Chirurgie Generala – Spitalul Clinic Coltea, Doctor in Stiinte Medicale al UMF Carol Davila Bucuresti, pentru a discuta pe tema alimentelor ultraprocesate, un subiect care ne ridică multe întrebări și pentru care dorim să adunăm răspunsuri pentru consumator, de la persoane acreditate din diferite ramuri ale medicinei.
Care sunt riscurile asupra sănătății la care sunt supuse persoanele care consumă alimente ultraprocesate ?
Conf. Univ. Dr. Florin Grama – „ Din punctul de vedere al specialității mele pot spune ca există numeroase studii care asociază consumul de alimente ultraprocesate cu un risc crescut de dezvoltare al cancerelor digestive, în special al cancerului de colon și mai ales de rect.
Se explica prin faptul ca alimentele ultraprocesate au conținut scăzut în nutrienți considerați protectori pentru dezvoltarea cancerului colorectal, cum ar fi fibrele, vitamina D, calciul, și un conținut crescut de zahăr, uleiuri, grăsimi ce sunt dovediți în mod clar a fi factori de risc. Excesul acestor nutrienți afectează microbiomul intestinal într-o maniera pro-inflamatorie și, totodată, se asociază cu obezitatea.
În plus, aditivii din alimentele ultraprocesate pot modifica microbiomul intestinal și pot activa exagerat răspunsul inflamator la nivelul tubului digestiv, stimuland astfel carcinogeneza. Anumiți carcinogeni se asociază chiar cu modul de preparare (temperaturi crescute, prăjire, afumare) sau cu cel de ambalare al produselor”.
….
Citiți AICI întregul interviu acordat de către Conf. Univ. Dr. Florin Grama pentru InfoCons Protecția Consumatorilor
Articol redactat de Cosmina Nițu
Masterand în nutriție și consultant în diversificare
InfoCons – Organizatie Europeana pentru Protectia Consumatorului si Promovarea Programelor si Strategiilor membra cu drepturi depline in Organizatia Mondiala Consumers International , membra fondatoare a Federatiei Asociatiilor de Consumatori , avand Secretariatul General in Bucuresti, Bd. Marasesti, nr. 127-129, sector 4, tel: 021/319.32.66; fax: 031/101.25.15, mail : secretariat@infocons.ro