Atenție părinți! A început școala! Știi ce consumă copilul tău la micul dejun?! Crenvurști cu până la 12 E-uri!

InfoCons – Asociație pentru Protecția Consumatorilor a realizat un studiu pe produse tip Crenvurști de pasăre.

În cadrul studiului au fost analizate 16 produse, ce au următorii producători sau distribuitori: Carrefour Romania S.A., CRISTIM 2 PRODCOM SRL, Kaufland Romania S.C.S., MACROMEX, Meda Prod '98 S.A., METRO Cash&Carry Romania SRL, S.C. CAROLI FOODS GROUP S.R.L., S.C. FOX COM SERV S.R.L., SALBAC S.A., SC ALDIS SRL, SC ELIT SRL, SC GOODIES MEAT PRODUCTION SRL, SC Romania Hypermarche S. 37.5% dintre produse au menționat pe etichetă doar țara în care au fost fabricate, respectiv Polonia și România.

Ca urmare a realizării acestui studiu, în ceea ce privește numărul de E-uri, a reieșit faptul că acesta variază între 5 și 12 E-uri.

Produsele cu cel mai scăzut număr de E-uri au fost:

Nume

Brand

Cod E-uri

Denumire E-uri

Nr.
E-uri

Aldis Crenvursti cu pui

Aldis

E450, E452, E301, E250, E120

difosfati, polifosfati, ascorbat de sodiu, nitriti de sodiu, carmin

5

Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g

Cris-Tim

E450, E300, E301, E120, E250

difosfati, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, carmin, nitriti de sodiu

5

Horeca Cremwursti cu piept de pui

Horeca

E407, E450, E621, E120, E250

caragenan, difosfati, monoglutamat de sodiu, carmin, nitriti de sodiu

5

La polul opus, produsele cu cel mai ridicat număr de E-uri au fost:

Nume

Brand

Cod E-uri

Denumire E-uri

Nr.
E-uri

Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g

Pikok

E450, E407, E621, E300, E301, E250, E327, E335, E262

difosfati, caragenan, monoglutamat de sodiu, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, nitriti de sodiu, lactat de calciu, tartrat de sodiu, acetati de sodiu

9

Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g

Caroli

E450, E451, E300, E301, E316, E325, E250, E262, E270, E327

difosfati, trifosfati, acid ascorbic, ascorbat de sodiu, eritorbat de sodiu, lactat de sodiu, nitriti de sodiu, acetati de sodiu, acid lactic, lactat de calciu

10

Aro Cremwursti cu carne pui

Aro

E450, E412, E407, E415, E262, E330, E916, E331, E301, E300, E621, E250

difosfati, guma de guar, caragenan, guma de xantan, acetati de sodiu, acid citric, iodat de calciu, citrat de sodiu, ascorbat de sodiu, acid ascorbic, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu

12

E-urile identificate în produsele studiate sunt: acetati de sodiu, acid ascorbic, acid citric, acid erythorbic, acid lactic, ascorbat de sodiu, caragenan, carmin, citrat de sodiu, difosfati, eritorbat de sodiu, ferocianura de sodiu, guma de guar, guma de xantan, iodat de calciu, lactat de calciu, lactat de sodiu, monoglutamat de sodiu, nitriti de sodiu, polifosfati, tartrat de sodiu, trifosfati.


Informațiile complete cu privire la conținutul de aditivi alimentari (E-uri) pot fi regăsite aici.


Toate produsele ce fac prezentul studiu au specificat pe etichetă tipurile de alergeni ce se pot găsi în produs, acestea fiind: fructe cu coajă lemnoasă, ou, lapte, soia sau gluten, muștar, țelină, susan, lupin.

În ceea ce privește cantitatea, la studiu au participat atât produse cu gramaj calibrat, cât și produse vrac. Dintre produsele calibrate, gramajul acestora a fost cuprins între 250 și 1000g.

Toate produsele au menționat pe etichetă valorile nutriționale, valoare energetică fiind cuprinsă între 188 – 287 kcal/100g.

Produsele conțin între 14 și 26 g/100g grăsimi, iar unul dintre produsele studiate conține doar grăsimi saturate:

Nume

Brand

Grasimi g/100g

Grasimi saturate g/100g

Horeca Cremwursti cu piept de pui

Horeca

17.3

17.3

Produsele cu cel mai mic conținut de grăsimi saturate identificate au fost:

Nume

Brand

Grasimi g/100g

Grasimi saturate g/100g

Carrefour Crenvursti cu pasare 430g

Carrefour

15

3.4

Aro Cremwursti cu carne pui

Aro

15.92

3.53

Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g

Pikok

15

4

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de grăsimi saturate au fost:

Nume

Brand

Grasimi g/100g

Grasimi saturate g/100g

Horeca Cremwursti cu piept de pui

Horeca

17.3

17.3

Caroli Cremwursti cu piept de pui

Caroli

26

9.5

Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g

Caroli

25

9.1


Informațiile complete cu privire la conținutul de grăsimi și grăsimi saturate pot fi regăsite aici.


Aportul proteic pentru produsele studiate variaza între 10 și 15 g/100g și are origine atât animală cât și vegetală:

  • proteine din lapte
  • proteine din zer
  • proteine din soia
  • proteine din porc
  • proteine din ou
  • proteine din pui

Produsele cu cel mai mic conținut de sare identificate au fost:

Nume

Brand

Proteine
g/100g

Fibre
g/100g

Sare
g/100g

Caroli Cremwursti cu piept de pui 80% carne 2x140g

Caroli

15

1.6

Caroli Cremwursti cu piept de pui

Caroli

11.5

1.6

Cris-Tim Cremwursti cu Piept de Pui 250g

Cris-Tim

13.2

1.7

La polul opus, produsele cu cel mai mare conținut de sare au fost:

Nume

Brand

Proteine
g/100g

Fibre
g/100g

Sare
g/100g

Aldis Crenvursti cu pui

Aldis

13

2.4

Pikok Crenvursti din piept de pui 85% carne 500g

Pikok

12

2.5

Aro Cremwursti cu carne pui

Aro

14.87

2.83

Atenție! În condițiile în care Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum mediu de sare de 5g/zi pentru un adult, 100g din produsul cu cel mai mare conținut de sare acoperă peste 55% din cantitatea zilnică recomandată unui adult, iar produsul cu cel mai mic conținut de sare, 32%.

În ceea ce privește conținutul de fibre, acesta este menționat pe eticheta doar în cazul a trei produse, dintre care în cazul unuia este menționtă valoarea 0.

Nume

Brand

Proteine
g/100g

Fibre
g/100g

Sare
g/100g

Fox Crenvursti cu piept de pui 470g

Fox

13.66

1.42

2.01

Aldis Crenvursti cu pui

Aldis

13

0.5

2.4

Gustoso Crenvursti cu piept de pui si slanina de porc 350g

Gustoso

11,2

0

2.1


Informațiile complete cu privire la conținutul de sare, fibre și proteine pot fi regăsite aici.


Crenvurștii sunt alimente procesate, iar alimentele procesate tind să fie mai bogate în grăsimi, zahăr, calorii, E-uri, coloranți și conservanți. Consumate în exces, ele favorizează îngrășarea și duc la probleme de sănătate grave precum cancere, boli de inimă etc.

În primul rând, pentru creșterea termenului de valabilitate al produsului și pentru controlul dezvoltării de bacterii, fungi sau mucegaiuri, crenvurștii conțin conservanți. Carnea conservată înseamnă în general conservare prin afumare, adăugare de conservanți sau sare.

Produsele analizate au conservanți adăugați (nitriți sau nitrați). Aceștia pot fi transformați în organism în compuși care sunt asociați cu un risc crescut de cancer. Unii dintre crenvurști conțin vitamina C (acid ascorbic) care se pare că pot să împiedice nitriții să se transforme în compuși cancerigeni, reducând astfel riscul de cancer asociat cu aceste substanțe chimice.

Unele produse sunt fierte și afumate. Afumarea este însă o altă metodă de conservare asociată cu un risc crescut de cancer. Studiile epidemiologice au arătat că există dovezi puternice privind legătura dintre carnea afumată și cancerul colorectal.

Așadar, afumarea cărnii nu este recomandată deoarece în cursul acestui proces se formează substanțe cancerigene. Cu cât temperatura fumului este mai ridicată, cu atât se formează mai multe substanțe toxice. De aceea, cel mai bine este ca fumul să fie rece pentru a se forma mai puține substanțe nocive.

Carnea afumată nu este recomandată nici copiilor, întrucât stomacul lor o digeră foarte greu.

În afară de procesul de conservare, crenvurștii nu sunt o alegere bună întrucât conțin și foarte multe grăsimi. Analizând etichetele, am constatat că majoritatea crenvurștilor conțin piept de pui în proporții variabile, de la 40 la 70 la sută, dar au slănină sau piele de pui adăugată, ceea ce înseamnă grăsimi saturate. Grăsimile saturate cresc riscul de apariție a afecțiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral și sunt un factor de risc pentru cancerele de colon și sân.

Tot sub aspectul informațiilor nutriționale, constatăm că acești crenvurști conțin proteine puține per 100 de grame, mult sub 21,9 g cât conțin 100 g de piept de pui. Și acest lucru se întâmplă în pofida faptului că produsele au adăugată proteină din lapte sau proteină vegetală.

Nici cantitatea de sodiu nu este neglijabilă. Acolo unde ea apare trecută pe etichetă, constatăm că are o valoare de peste 2 g per 100 de grame de produs. Astfel, dacă mâncăm 2 crenvurști, ne alegem cu 2 g de sodiu, ceea ce înseamnă aproape jumătate din doza zilnică recomandată doar dintr-un aliment. Așa că atenție la cantitatea de produse procesate pe care o consumați. Sarea în exces vă poate îmbolnăvi inima.

Așadar, crenvurștii nu sunt un aliment pe care să îl poată recomanda un nutriționist, atât din cauza conservanților conținuți, cât și a cantității mari de grăsimi saturate conținute, care face ca un singur crenvurst să ajungă și la 140 Calorii.


Studiul face parte dintr-un proiect de informare asupra produselor comercializate atât pe piața romanească, cât și pe cea europeană si este derulat de InfoCons – Organizație Națională pentru Protecția Consumatorilor (membră cu drepturi depline în cadrul consorțiului I.C.R.T. – International Consumer Research & Testing pentru produse și servicii la standarde europene), pentru ca alegerea cetățeanului consumator să fie facută în cunoștință de cauză. Rezultatele complete ale studiului pot fi regăsite aici.


Verifică crenvurștii pe care îi cumperi!

Aplicația InfoCons Scanează Codul de Bare pentru telefoanele cu ANDROID, cât și pentru cele cu IOS.

Poți cumpăra produsele dorite din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să-ți cunoști drepturile! Examinează cu atenție ofertele comercianților, analizează `chilipirurile` oferite pe site-uri.

Infocons este alături de consumatori prin alegerea produselor și serviciillor în cunoștință de cauză accesând aplicația ce se descarcă GRATUIT.

Descarcă aplicația InfoCons pentru telefoane mobile și verifică etichetele produselor înainte de a le cumpăra:

banner-appstorebanner-google-play

Printr-o simplă scanare a codului de bare a produsului dorit puteți obține informații care vă pot ajuta la alegerea produsului, aplicație în care regăsiți informații a peste 30.000 de produse, începând de la produse alimentare, cosmetice, curățenie până la produse electronice și electrocasnice.


Pe același subiect

Distribuie

InfoCons (www.infocons.ro) – Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, unica organizație din România cu drepturi depline în Consumers International, este o asociație de consumatori neguvernamentală, apolitică, reprezentativă, de drept privat, fără scop lucrativ, cu patrimoniu distinct și indivizibil, independentă, întemeiată pe principii democratice, ce apără drepturile consumatorilor – membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Fii informat! Ia atitudine! Cunoaște-ți drepturile și exercită-le apelând 021 9615!* din orice rețea fixă sau mobilă sau *9615** din orice rețea mobilă!

**Număr de telefon apelabil din orice rețea fixă sau mobilă cu tarif normal în rețeaua Telekom
***Număr de telefon apelabil din orice rețea mobilă cu tarif normal